Hej,

jag och min flickvän har precis flyttat till en ny ort. Hon har ett jobb inom restaurangsbranchen som är stressigt men hon verkar vara nöjd med det. Vi har en väldigt bra relation, vi har kul ihop och allt funkar. Jag vet att hon har haft och har ångestproblem men inget allvarligt, inget självskadebeteende. Vi har varit ihop lite mer än ett år.

Häromdagen hittade jag en flaska sprit i hennes nessesär i badrummet. Då var den nästan full, nu några dagar senare så var den inte helt full längre.

Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är väldigt orolig men vet också inte om det är värsta grejen? Jag har inte märkt det på något sätt och det har ännu inte resulterat i några problem. Borde jag fråga vad hon håller på med? Hur gör jag det utan att hon ska känna att jag dömmer henne? Om det bara hade varit för att ta sig en liten lugnande drink efter en lång dag på jobbet så tycker jag inte att det är så farligt, men nu har hon den undangömd, det är väl konstigt?

Väldigt frustrerad och det tär på mig.

Tack i förhand.

Ebba

Vad fin du är som oroar dig och skriver här.
Väldigt klokt, omtänksamt och kärleksfullt tycker jag.

Jag tänker att du ska lita på din känsla, om det inte vore något "skumt" med denna spritflaska och bara en "knäpp grej", då tror jag att du bara hade skrattat och direkt frågat: men, varför ligger den här?

Jag tror att du undermedvetet känner att något inte stämmer?
Jag har själv gömt alkohol och kan säga att konstiga saker som sker och märkliga gömställen INTE är konstigt när det kommer till att dricka i smyg...

Förstår att du ifrågasätter ditt eget omdöme för det är ju nästan för konstigt för att vara sant, att någon gömmer sprit och dricker i smyg.
Jag har tagit mig ur mitt drickande (tack och lov!) och när jag tänker tillbaka på hur livet var och att jag gömde känns det overkligt.

Jag hoppas att du vågar fråga!
Blir hon arg döljer hon något (drickandet) skulle jag tro.

Om det är så att hon dricker i smyg är hon inte dålig.
Men hon har problem och vändpunkten kan vara att bli konfronterad.

Lycka till!
Kram Ebba

sebastian123

Tack Ebba.

Betyder det automatiskt att man är alkoholist om man smygdricker? Betyder det att hon lider av en fullt utvecklad sjukdom?

Hur konfronterar jag henne bäst så att hon inte känner sig attackerad?

Återigen, tack för de snälla orden. Jag är inte ens 25 så detta känns ovant och väldigt outforskat.

Omtänksamt av dig. Jag som ssjälv är nykter alkoholist kan bara säga att gömma sprit är ett tecken på att man inte vill att andra ska se att man dricker. Man vet att ,man inte borde dricka men gör det ändå. Nej man behöver inte sätta etiketter på detta som alkoholism eller så. Man kan ha ett kemiskt beroende av alkohol. Känner du att hon luktar alkohol när ni är ihop på helger, kvällar eller dagar? Man kan vissa många tecken på att man har ett riskbruk men att undanhålla är en varningssignal. Prata med henne. Inte dömande utan med medkänsla. Att du bryr dig. Fråga om flaskan att du råkade se den i hennes necessär ena dagen och att den var slut andra dagen.

Detta jag skriver nu är mina egna erfarenheter och det jag läst utifrån andras trådar. Skulle hon bli skitsur och säga att du rotar i hennes grejer och kontrollerar ja då har du tryckt på en öm punkt som du bör ta på allvar. Detta är en generalisering men om du läser andra trådar här så stämmer oftast reaktionen på att man har ett osunt förhållande till alkoholen.

sebastian123

Tack för dina tips Magnus.

Hon luktar alkohol vissa kvällar, men det är efter jobbet eller en utekväll. Det är jag inte så orolig för, jag har jobbat inom samma yrke som henne och vet att man tar en öl eller så efter jobbet utan att det är något farligt.

Jag ska konfrontera henne ikväll och kolla vad hon säger om detta.

Tack för stödet.

Li-Lo

Jag läste och funderade lite. Vill börja med att säga att din partner har tur som har dig. Du är omtänksam och uppmärksam. Vad som fastnade i mig är just det där med att "konfrontera". Något jag lärt mig är att ord sällan är oskyldiga och de gör skillnad. Det spelar roll hur vi talar till oss själva och till varandra. En liten ordlek: Att gå in i ett samtal och tänka för sig själv att - Jag ska konfrontera. Är något annat än att gå in i ett samtal och tänka (säga till sig själv) - Jag är nyfiken på hur mina farhågor stämmer med hur min partner ser på det.

Detta var en tanke från mig, "take it or leave it" så att säga. Fint att du är här och berätta gärna om hur det går!

vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Välkommen, fint att du är så omtänksam. Jag smygdrack långt, långt innan jag fick verkliga problem med alkoholen. Nån gång då och då. Oftast för att somna. Beteendet är en sak, det är inte säkert att hon har ett kemiskt beroende ännu. Samtidigt skriver många här på beroendesidorna att beroendet har börjat med miljöer där man förväntas dricka alkohol ofta. Det i kombination med smygdrickarbeteendet är en varningssignal tycker jag, även om du inte tycker att hon verkar ha så stora problem ännu. Du kan ju också vara väldigt ärlig och berätta att du rådfrågat "experter" härinne. Hon kan säkert ha nytta av att titta in här. Hon spelar ett farligt spel i alla fall, tycks det som - medicinerar nog med alkohol.
Lyssna sen på Li-Lo och Aeromagnus på hur "konfrontationen" kan gå till. Har hon problem kan hon känna sig väldigt avklädd och ljuga, väldigt vanligt. Det kan räcka att du undrar om hon inte är så beroende ännu.

sebastian123

Igår kväll när jag kom hem såg jag att hon hade en ny spritflaska, som även den redan var påbörjad. Då kände jag mig tvungen att ta tag i det. Jag började med att förklara för henne att inget kommer ändra våran relation och att jag älskar henne precis lika mycket som innan, att jag inte är arg eller besviken. Och så berättade jag om hur jag hade råkat hitta flaskan och frågade henne vad det är som händer. Jag lämnade även kvar flaskan i hennes nessesär och sa att den får hon göra av med sig själv om hon är redo för det.

Hon sa då att det har pågått 2-3 veckor eftersom att hon har haft väldigt mycket ångest. Alkoholen har hjälpt att dämpa ångesten. Hon har även haft svårt att sova och tappat aptiten, och alkoholen har vart ett sätt att hjälpa mot dessa två saker. Hon skämdes väldigt mycket sa hon, gång efter gång medans hon grät i min famn. Jag sa då att hon inte behöver skämmas, men att det är väldigt viktigt att hon pratar med mig om sin ångest, så att hon kan kanalisera sin ångest genom att prata om den istället för att dricka.

Så, vad gör jag nu? Hon sa att hon ska sluta, men det vet man väl aldrig. Det kan ju tillochmed vara så att hon ljuger, hon kanske har druckit jättelänge? Jag försöker vara väldigt positiv och hoppas att hon kan dela med sig av sin ångest, så att jag åtminstone förstår och vet när det går åt helvete. Vi bor utomlands där det är väldigt dyrt med psykologer och läkare överhuvudtaget.

Du har gjort allt rätt. Nu måste du ge henne chansen att hon får göra som hon sagt till dig. Alkohol dämpar ångest men den ger också ångest så man fly enbart för stunden.

Ebba

Vilket bra och fint sätt du gjorde det på.
Förstår att det säkert är jobbigt och inte lätt.