Hej!
Idag är min femte dag som nykter. Vaknar med huvudvärk men utan fylleångest i alla fall. Igår hade jag en svacka och kände att jag hade ”mått bra” av lite vin och att slappna av. Tur att de dumma tankarna inte vann och att jag stod emot.

Jag är ny härinne och jag är en kvinna på 50+ med man och tonårig son. Jag har bestämt mig för att inte dricka idag. Törs inte skriva aldrig mer, är rädd för de ”stora orden” men vet egentligen att det är så det måste bli. Jag har försökt att dricka måttligt och det funkar ibland men det kan lika gärna bli total urspårning och kaos. Jag gör det här för mig själv men nog mest för min son som drabbas och verkligen hatar när jag dricker (såklart, eftersom det oftast spårar). Jag växte själv upp med en alkoholiserad mamma så jag VET ju hur det är och hur dåligt man mår. Vill inte ge min son samma otrygga miljö.

Är riktigt trött och har som sagt huvudvärk mest hela tiden. Förstår att det är väldigt individuellt men hur länge satt det i för er andra när ni blev nyktra?

Min semester startar idag eller egentligen redan i fredags em när jag slog igen datorn. Mycket märkligt att inte fira in den med alkohol, första gången i hela mitt vuxna liv tror jag. Men känner mig stolt och stark (för det mesta) med att jag går in i denna semesterperiod och kommer minnas allt och inte behöva ha ångest och dåligt samvete över saker jag gjort och sagt på fyllan.
Semester är väldigt starkt kopplat till alkohol för mig och nu blir det faktiskt spännande att se hur den kommer bli när jag slipper fokusera på nästa glas hela tiden.
Jag ska kämpa på och jag vill vinna tillbaka mig själv i kampen mot det stora monstret!

@MärtaMaria Hej och välkommen hit! Vad fint att du tagit tag i saken och att du vill göra detta för din son, att han får en nykter mamma som han kan känna trygghet och tillit till. Det är en plåga att växa upp med en alkoholiserad förälder. Och det är också viktigt att du gör detta för dig själv för att må bättre och då det hänger på dig.

Det är som du säger individuellt och jag hade huvudvärk och sov dåligt av och till första månaderna, men jag visste att det går över och jag var i alla fall nykter😁. Hjärnan behöver få återhämta sig och komma i balans igen och det kan ta sin tid. Så det går över. Jag åt b-vitamin, b-jäst från Ica, det ska vara tiamin i. Man kan ha lite brist på det om man druckit mycket, samt d-vitamin och en om dagen vitamin. Alvedon botar huvudvärken.

När jag slutade dricka för drygt 2,9 år såg jag fram emot en nykter sommar. Att få njuta av all grönska, känna alla dofter och höra fåglarnas sång med klara sinnen. Att vara tillgänglig för mina barn, familj och även för mig själv. Det var så otroligt skönt att varje dag vakna nykter utan ångest och jag kände mig så stolt. Det är så skönt att slippa planera när, var och hur man ska dricka och man får mycket tid till annat, att ersätta dåliga vinvanor med goda nyktra vanor. Att röra på sig, träna, promenera eller springa gjorde jag till en daglig rutin. Små projekt i trädgården, inomhus och positiva tankar om hur skön framtiden som nykter kommer att bli, vad det ska innehålla och vad jag vill fylla det med.

Det är det bästa beslutet i mitt liv och jag har fått en ny chans till att utforma det som jag önskar ha det. Som nykter känner jag livsglädje, är balanserad och kan hantera livet bättre. Alkoholen är det motsatta och skapade ett ångestfyllt mörker. Ge dig själv en chans till att må bra liksom din son. En dag i taget!❤️

Välkommen hit, så bra att du ser och förstår att du behöver ta tag i problemet. Alkohol är lömskt.
För alltid kan kännas skrämmande lång tid så jag tänkte ”en dag i taget” den första tiden. Nu är för alltid istället en försäkran om ett gott mående, ett bra och rikt och FRITT liv. Går inte att jämföra.
Jag har varit nykter dryga 4,5 år. Mitt livs bästa beslut.
Startade morgonen med en kopp kaffe, gick ner till en närliggande brygga och tog ett dopp. Nu ska jag sätta en deg och städa lite. Ljuvlig lördag enligt mig! Noll ångest och noll ånger.
Heja dig, läs massor här, skriv massor, ta hjälp av alla som gått före, tro på att du kan, ”hoppas” inte att du ska hålla dig nykter- utan ta beslut och håll fast vid dem. En timme, en stund, en dag i taget!
Kram 🤗

@MärtaMaria Här får du massa stöd och pepp! Såååå många fina människor som delar med sig till oss ny-nyktra!
Jag har också försökt dricka ”lagom” men det funkar sällan!
Ångesten är vidrig !

Önskar dej en härlig nykter semester!
Läs och skriv här det ger så mycket kraft!
😍

Tack @tessanTuss och @se klart för era fina kommentarer som peppar mig och gör mig glad! 🥰

Jag har nu varit nykter i 11 dagar och klarat av min första semestervecka som nykter. Det har varit ett par tillställningar inplanerade sedan innan jag bestämde mig för att sluta/pausa att dricka, som jag klarat av nyktert. I helgen var jag även på en minisemesterresa med min man, svåger och svägerska som står mig nära. Jag är så stolt över mig själv att jag klarat galant att vara nykter och hela tiden varit med men valt alkoholfria alternativ. De har druckit alkohol men jag tror att mitt val att inte dricka har fått även dem att tänka till och iaf dricka mindre. De peppar också och säger att jag är stark och det känns bra.
Vi har haft som tradition att dricka Margaritas på den här återkommande resan och mina tankar har innan vi åkte gått i stil med: Ska jag inte få dricka Margarita nu? Ska jag kanske få dricka en Margarita bara under kvällen (eftersom det är tradition) och sedan vara nykter? Ska jag låta de andra gå själva till Margaritastället så jag inte blir suktad?
Det löste sig såå bra med en bartender som såklart kunde göra en typ lika god alkoholfri Margarita! Haha, bortkastad tid och oro för en jävla liten drinks skull! Å en liten djävul (alkoholdjävulen) som sitter på axeln och vill påminna om hur viktig, mysig, trevlig och god den här traditionen är med den där Margaritan. Det är ju inte den som är det viktiga, det är ju sällskap och skratt och närvaro med de jag är nära och bryr mig om! Så viktig polett som trillade ner där för mig. Å djävulen fick se sig besegrad. ✌🏼

Sakta men säkert så tar jag en dag i taget och känner glädje och stolthet över mina framsteg. 🙏🏼😊

Starkt jobbat @MärtaMaria!
Idag är min första dag ... Jag var hit och nosade på den här sidan för ganska precis ett år sedan, men klarade inte av att ta tag då - av olika anledningar.
Jag är också 50+ med en tonårsdotter som avskyr när jag dricker vin och för första gången sa det till mig för någon vecka sedan, igår konfronterade min man mig ... Nu m å s t e jag göra något åt mitt beroende!
Jag älskar verkligen smaken av vitt/rosévin och hittar alltid anledningar att ta ett glas, som oftast slutar med hela flaskan ... Men jag älskar också känslan att vakna nykter och utan ångest och bakfylla - men sååå svårt att stå emot när suget kommer där på sen eftermiddag/kväll.
Jag har inte riktigt koll på hur den här sidan fungerar eller var jag bör/ska skriva, hur man hittar osv men börjar här. Har också fyllt i kalendern och ska ta mig an dagen idag, sen är det en ny dag imorgon - då tar vi den då.
Jag tänker hänga på dig här och ska ge mig själv den här möjligheten till bättre mående!

Bra där @märtamaria
Du kommer få massor av såna insikter kring vad som är viktigt, värdefullt- och vad som inte är det.
@kirskål så bra att du har hittat hit! Starta en egen tråd så blir det lätt för andra att följa dig. Och superbra att ta hjälp av varandra!

@Kirskål Välkommen hit och tack för dina fina ord! 🥰 Jag är ju också ny på det här forumet så vi får guida varandra. Jag blir peppad av att läsa om andras tankar och upplevelser och känna igenkänning. Vi är inte ensamma om att ha det såhär och tillsammans blir vi starka!
En dag i taget leder nån vart och vi är värda att ge oss själva det livet! 🙏🏼❤️

@MärtaMaria tack för att du svarar! Japp, nu tar vi tag i våra dagar, en i taget! Jag känner mig verkligen som "Bambi på halkigt underlag". Ska starta en egen tråd som @seklart tipsade om!
Hur känns det för dig just idag? Hur planerar du dagen för att "hålla i"?

@Kirskål Härligt att höra! Just idag var jag på utflykt över dagen och andra drack öl till lunch osv. Jag drack ett par alkoholfria öl och har inte känt nåt sig alls faktiskt.
Sån tur i oturen att vi tar tag i våra alkoholberoenden nu när det är år 2024, det finns massor av alkoholfria alternativ vart man än kommer tycker jag. Har inte heller känt mig konstig eller skämts när jag beställt alkoholfritt, det är så vanligt idag. Dvs vi är INTE ensamma i det här och vi ska vara stolta över oss själva och våra val!
Kram till dig! 🥰

@MärtaMaria tack för pepp!
Ja, idag finns det så mycket goda alkoholhaltiga drycker men jag tror inte jag fixar att dricka alkoholfritt vin/bubbel/öl just nu - rädd för att det trots allt triggar mitt sug. Men så många andra drycker som finns, äppelmust är min godrink just nu. Men väljer vanligt vatten till största del.
Nä - inte ensamma, men ibland känns det så för det pratas inte om alkoholberoende på det sätt som det borde göras kan jag tycka.

@Pion1 Heja dig! Två dagar är dubbelt så många som en. En dag i taget… 🙏🏼
Välkommen hit, visst blir man peppad och inspirerad av att vara här inne. Så många nyktra fina människor som gått vägen före oss och som visar att det går. Det inte bara går utan många beskriver det som det bästa val de gjort. Dit vill jag också komma. 🥰

Idag har varit den ”tyngsta” dagen hittills. Känt mig trött och låg och längtat lite efter att skita i allt och flyta in i a-dimman. Vet egentligen inte vad denna svacka beror på men är inte orolig för att jag ska halka dit just idag. Den vettiga, nyktra delen av mig är stark och vinner även idag. Haha, lilla djävul, mig lurar du inte!
Det känns som så stort framsteg att ha klarat av 17 nyktra dagar och jag mår i det stora hela såå mycket bättre utan den där ångesten som tagit så mycket tankar, tid och kraft innan. Jag får mycket beröm och pepp från mina nära som vet och jag är stolt. Jag vill inte förstöra det jag jobbat upp dessa dagar. Det känns i nuläget som att jag kommer kunna stå emot de flesta situationer som kan fresta framöver, men jag är inte naiv och jag vet att den där djävulen är lömsk. Det gäller att hålla i - en dag, en stund i taget.

Idag har varit den ”tyngsta” dagen hittills. Känt mig trött och låg och längtat lite efter att skita i allt och flyta in i a-dimman. Vet egentligen inte vad denna svacka beror på men är inte orolig för att jag ska halka dit just idag. Den vettiga, nyktra delen av mig är stark och vinner även idag. Haha, lilla djävul, mig lurar du inte!
Det känns som så stort framsteg att ha klarat av 17 nyktra dagar och jag mår i det stora hela såå mycket bättre utan den där ångesten som tagit så mycket tankar, tid och kraft innan. Jag får mycket beröm och pepp från mina nära som vet och jag är stolt. Jag vill inte förstöra det jag jobbat upp dessa dagar. Det känns i nuläget som att jag kommer kunna stå emot de flesta situationer som kan fresta framöver, men jag är inte naiv och jag vet att den där djävulen är lömsk. Det gäller att hålla i - en dag, en stund i taget.

@MärtaMaria Ibland kommer det skitdagar precis som toppendagar, de kommer och går😁. Bra av dig att inte låta den lilla jävulen få bestämma! Det är bara att sitta still och acceptera att det ibland känns tungt, precis som det gör i livet eller göra något mer aktivt för att få tankarna på annat. Tänk på hur stark och duktig du är som klarat 17 nyktra dagar! Och hur bra du mått av det. Visst är det skönt att slippa den där ångesten som tär!

Fint att dina nära ger dig stöd, beröm och pepp. Det betyder mycket. Det kommer bättre dagar och det blir också bättre ju längre tid som nykter. Bra jobbat!❤️

@MärtaMaria ojojoj 17 dagar, så bra jobbat! Jag är på dag 14 idag och hade ett par svinjobbiga dagar förra veckan. Man får verkligen vara bestämd när den luriga djävulen dyker upp och föreslår ”snabbfix”. Jag brukar tänka på mina ångestattacker (ryser) och magproblem (när djävulen knackar på) och inser att dit vill jag aldrig mer.

Heja dig – hela dagen! Och tack för att du delar med dig, så skön känsla att veta att man inte är ensam i denna kamp 🙏