"Självmedicinering"

2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
helhet
"Självmedicinering"

Jag har "självmedicinerat" under de senaste fyra- fem åren vilket innebär att jag druckit ca 4 stora stark alt en halv till en hel flaska rödvin varje kväll. Det hela började med svår sjukdom och medföljande sjukdomsångest i ungdomen. Därefter hade jag inga behov av att dricka annat än några glas på helgerna i drygt 25 års tid. Sedan svår sjukdom i 50-års åldern, botat från denna men vanorna fortsatte.
Har lyckats sköta detta relativt snyggt och hålla drickandet till mellan 16.30 och 19 utan undantag. Dvs vaknar aldrig upp bakfull och får en liten stund varje kväll lite salongsberusad. Har aldrig känt behov av att dricka mer eller senare på kvällen.
När jag vid något tillfälle haft feber eller t ex tvingats äta Alvedon eller liknande har jag inte druckit alls. Detta har skapat oro och ångest vilket återstälts genom återgång till dessa ovanor.
Socialt fungerar jag bra med familjen och jobbet.
Har nu efter diskussioner med min läkare insett att konsumtionsnivån innebär medicinska risker (även om mina blodvärden är perfekta). Är inne i en stressig period med ganska stark sjukdomsångest och känner att jag inte klarar detta på egen hand. Har den senaste tiden känt behov av at ibland öka intaget med någon enhet varje kväll för att uppnå samma effekt.Har nu på inrådan av min läkare bokat tid hos Riddargatan 1 för "hjälp till självhjälp". När jag tidigare försökt sluta har jag ibland använt ett fåtal tabletter Oxascand á 5 mg, dessa ger väldigt god effekt men är som bekant starkt beroendeframkallande.
Min husläkare har skrivit ut Lergigan vid behov som motvikt till ångest och oro vid nedtrappning/avslutande av alkoholen. Jag kommer även att få Cipralex utskrivet för att tackla "humöret".
Har någon erfarenhet av att trappa ner/sluta och vilken medicinering som brukar vara bäst i dessa fall?
Jag tror jag skall trappa ned till 0 under ett par veckor och först därefter börja med Cipralex. Tror inte man skall kombinera alkohol och SSRI-mediciner som Cipralex.
Tacksam för tips i detta eminenta forum!

Ikaros
Mediciner

Hej
Det är nog din läkare som vet vad som är bäst för dig. Oxascand är en s.k. benzodiazepin och fungerar vanligtvis bra vid nedtrappning men beroenderisk föreligger. När jag avgiftats på sjukhus har jag fått Stesolid också en benzodiazepin men läkare brukar vara tveksamma att skriva ut recept på den. Alkoholister som jag är ofta särskilt känsliga för beroendeframkallande medel på det sättet att de lätt blir beroende av dem.
Lergigan är en kraftfull medicin med muntorrhet och trötthet som vanliga biverkningar. Det är en medicin jag bara tagit undantagsvis.

Den längtan av ro som du tillfredsställer med alkohol kan vara mycket förrädisk. Risk finns ju att du går in i ett medicinberoende vilket kan vara väl så svårt att bryta som ett alkoholberoende.

I ditt ställe skulle jag försöka få en remiss till en beroendemedicinsk läkare. De brukar kunna detta med mediciner mot beroende vilket är en delikat balans för att inte skapa ett nytt beroende.

Vänligen
Ikaros

Låst tråd