Svärmor dricker

Känner att jag behöver lite råd. Min svärmor har problem med alkoholen och har flertalet gånger hamnat på sjukhuset pga detta, även varit på behandlingshem men det har bara hjälpt ett tag. Nu har jag och sambon en son på 1 år och i sommar kommer nästa och vi vill ju att hon ska finnas där för barnen. Hon har aldrig druckit i sonens närhet men jag känner nu att jag vill sätta en gräns för allas skull men är rädd för att hon ska ta det fel och än en gång försöka ta livet av sig. Hur lägger man fram det att man inte vill att hon ska träffa barnbarnet på ett tag på ett bra sätt?

Profile picture for user Rosette

Du berättar om din svärmor som har alkoholproblem och verkar må väldigt psykiskt dåligt. Så dåligt att hon kan ha självmordstankar eller försök. Tuff situation för er alla. Bra att du skriver här och söker stöd.
Du vill nu göra det tydligt att hon måste vara nykter om hon ska vara med er son. Det är ju en rimlig gräns att sätta och den handlar ju tydligt om hennes beteende, att dricka alkohol och inte henne som person. Det är en sak man kan vara hjälpt av att göra det tydligt varför man sätter en gräns, även att kanske bolla över frågan till personen och höra vad hen själv tänker om det.
Exempelvis;
"..om du dricker blir vi oroliga att , samtidigt önskar vi att du... och då skulle det vara annorlunda, vad tänker du om det här?" .

Det finns massor av klokheter och råd här på forumet, läs och skriv mer så dyker säkert något upp som passar dig.
Ibland tar det lite tid innan man får svar och man kan behöva skriva flera gånger.

Varma hälsningar,
Rosette

Anhörigstödet