Första dagen på resten utav mitt liv

1633 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Femina
Första dagen på resten utav mitt liv

Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

Femina
Dag 4

Tre hela dagar utan alkoholen. Till saken hör att vi alltid har gott om vin hemma. Min man dricker varje dag. Han behöver mer hjälp än vad jag behöver men han vill inte sluta. Dock känns det inte som om det gör så mycket. Han får dricka om han vill men jag låter bli. Igår drack jag en alkoholfri öl till middag. Den är förstås inte lika god som vanlig öl eftersom alkoholen är en smakbärare. Det är likadant som när jag tidigare provade lågalkoholhaltiga viner. De var inte särskilt goda så varför ens dricka dem?
När det varit så här varmt och fuktigt ute senaste tiden har jag inte ens orkat åka till ICA och handlat. Igår vid 19-tiden, när det ändå svalnat något, kom jag plötsligt på att jag kan ju åka och handla nu, på kvällen! Det blir en aha-upplevelse att göra något som varit otänkbart senaste åren eftersom jag alltid druckit vin tidigare. Jag märker att jag varit lite mer rastlös på kvällarna sista dagarna men då är det ju bra om jag gör något, vad som helst. När man dricker vin är man ju fullt upptagen med det och tiden bara rinner iväg. Jag läser i AAs Stora Bok varje dag och ber Sinnesrobönen. Jag mår bra än så länge så idag blir också en nykter dag - trots att det är fredag. Förut har det varit helt otänkbart men nu kände jag att varför måste jag dricka bara för att det står fredag i almanackan? Det var ju skillnad för länge sedan när jag jobbade och på fredagarna unnade man sig vin till maten för att arbetsveckan var slut. Det var många år sedan det räckte med en halv flaska till maten. Den gränsen överskred jag för många år sedan. Barnen (som är i övre tonåren) är glada, min syster och min mamma också. De har oroat sig länge för mig. Den enda som inte är glad är min man. Han är förstås rädd att jag ska hålla fast vid detta. För många år sedan försökte jag hjälpa honom med alla medel men det var lönlöst. Nu inser jag att det inte fungerar. Man måste vara motiverad själv. Ser fram mot en nykter fredag! Oj, vad jag känner mig duktig!

Vinäger
Härligt!

Välkommen tillbaka. ♡ Vilken fin läsning, du verkar stark på riktigt. Om du läst mycket här vet du att jag alltid kommenterar att jag är så otroligt imponerad av er som lyckas trots att ni har en partner som fortsätter att dricka. Klokt resonerat kring hans problem, att dessa är just hans. Även om det ett eget ansvar att sluta så underlättar det förstås om man har fullt stöd. Men det verkar du istället ha hos andra, bra där.

Fortsätter att följa din resa, ligger en dag efter, så tar rygg på dig. Lycka till!

Femina
Tack

#Vinäger
Tack för välkomnandet! Om du ligger en dag efter mig så får vi hjälpas åt. Jag har inte läst allt du skrivit på forumet men glöm inte de fyra T-na. Det tar Tid. Vi måste ha Tålamod. Vi måste ha Tolerans mot oss själva och vara Tacksamma.
Kram,

Femina
Nu kommer eftermiddagssuget...

OK, nu är första tillfället när suget och tvivlet kommer. Jag måste fokusera. Inte ta första glaset. Inte dricka idag. Imorgon är en ny dag. Den får jag ta när den kommer. Jag kommer att klara det men det känns tråkigt. I vanliga fall vi den här tiden blir jag lite upprymd för snart är det dags för det där första glaset som smakar så gott! Sen kommer nästa, nästa och nästa.... Men, det vore ju konstigt om jag inte kände såhär. Det viktigaste är att jag inte agerar på den där känslan.

Märthan
En tanke

Hej Femina och välkommen tillbaks...

Jag vet precis vart du befinner dig i tanken nu när suget pockar. Men tänk såhär, första, andra och kanske t o m tredje glaset under den där första timman är det underbaraste som finns, det är Den känslan du vill åt (eller hur?). När man mår sådär ”perfekt”, slutar du då? Nej. Det fortsätter, men spiralen vänder istället nedåt, du blir trött, inget är viktigt, energin försvinner, tills du behagar somna. Imorgon, mår du räv, ångrar dig.

För den där enda timman - resten är bara en resa ner i gyttjan.

Kan ha fel, men så är det för mig och det peppar mig när jag känner som du gör. Dag 5 idag.

Kramen

Femina
Dag 5

God morgon!
Det är skönt att vakna nykter och slippa känna sig seg och trött. Gårdagskvällen gick utmärkt. Suget låg väl på en trea på en femgradig skala (om man nu kan tänka sig en sådan). Det var inte alls övermäktigt utan jag behöver bara få nya vanor, vänja mig vid nya rutiner. Har man haft ett visst beteendemönster i flera år så blir det ju naturligtvis lite obekvämt att plötsligt bryta det mönstret.
Vi åt en god middag igår. Min man drack vin som vanligt och jag drack Ramlösa. Lite senare kom jag på att jag gärna skulle vilja ta ett kvällsdopp. Jag har inte badat i Sverige i år för jag inte orkat. Men i år ska det vara ca +25 grader i vattnet och det är ju rekord! Så slog det mig att jag var ju nykter så jag kunde lätt ta bilen och åka ner och ta ett dopp. Sagt och gjort! Det var en underbar känsla att bada! Vilken kick jag fick utav det! Kom tillbaka hem, jättenöjd med mig själv. Den upplevelsen kunde jag haft många gånger i sommar tidigare om jag inte druckit vin varje dag. Jag har börjat skriva dagbok igen efter en väldig massa år och jag insåg då när klockan var 21.30 att i vanliga fall skulle jag vid det laget druckit 6 timmar i sträck. Jag läser Fader Vår och Sinnesrobönen morgon och kväll och lite när som helst och pratar lite med Gud/Universum/Högre Makter om hur tacksam jag är för att jag får hjälp att hålla mig nykter och att det hittills gått så lätt! Däremot har jag och min man inte så mycket att prata om men det hade vi inte förut heller....
Idag är det femte dagen jag kommer att vara nykter och det ser jag fram mot. Det går ju! Iallafall en dag i taget.
En liten pinsam detalj jag kan avslöja är att de senaste fem åren när jag druckit nästan dagligen så har jag bara borstat tänderna på morgonen, inte på kvällen. På kvällarna är jag alltid för trött/berusad och har inte orkat/brytt mig. Dessa dagar har jag helt plötsligt börjat borsta dem på kvällarna också. Hur lätt som helst! Idag blir en bra dag!

Femina
Du har så rätt

#Märthan
Jo, jag tänkte precis så igår. Om jag tar första glaset vin så vill jag definitivt ha fler och eftersom jag numera saknar en Stopp-knapp så slutar det "som vanligt" så jag tog inte det där "första glaset".
Kram

Kari
Stopknapp

Vilket bra ord, jag saknar också stoppknapp! Har läst i detta forum hela dagen, det är första dagen som nykter...

Femina
Grattis

Då ber jag att få gratulera dig för detta! Varje resa börjar med ett första steg! Sen kommer nästa och nästa.... Ta all hjälp du kan få och fortsätt skriva/läsa här på forumet. En dag i taget!

Femina
Dag 6

Jag är imponerad utav mig själv. Fem hela nyktra dagar och idag blir den sjätte. Jag är inte högmodig utan mest förvånad. Gårdagen gick bra. Vi åt tacos till middag hela familjen och jag drack Loka. Då ska ni veta att jag har kvar en halv flaska gott rödvin sedan förra helgen. Att det är en flaska är ett undantag för annars är det bara boxar som gäller. Sen har vi alltid boxar med både vitt och rosé i kylen. Så i vanliga fall börjar jag dricka vid 15.30 utav vitt/rosé och till middagen kanske jag dricker rött om det passar till maten. Efter middagen fortsätter jag mitt vitt/rosé tills jag ska sova. Jag skulle aldrig kunna dricka bara rödvin i stora mängder.
Det enda negativa/positiva jag märker är att jag fått så mycket tid! Vad ska jag göra med all tid? Jag blir lite rastlös. Men, samtidigt tacksam för det är så mycket jag försummat senaste åren. Om jag fortsätter så här så funderar jag på att återuppta tidigare intressen som jag slutat med senaste åren.
Idag blir en bra dag - igen.

Kari
Andra dagen

Andra dagen här och ok, stora suget har ju inte kommit än, brukar komma dag 4... men nu ska jag säga NEJ! Tar rygg på dig

Jasmine
Igenkänning

Jag hade en nykter period i våras och mådde sååå bra! Vill bara gratulera dig till ditt beslut och säga att jag känner igen det där med tandborstning och ha mycket tid. Lite sorgligt att komma på allt man har försummat i alkoholdimman..

Femina
Bra jobbat!

#Kari
Jag vet inte vilken dag det "stora suget" kommer. Kanske beror det på tillfälle också? Det kan ju vara klokt att skippa gå ut och "ta en öl efter jobbet" eller gå på fest nu i början innan man fått lite rutin på att avstå. Däremot tycker jag inte man ska kräva att omvärlden rättar sig efter ens egna nycker. Idag t ex har vi varit hos min syster och firat födelsedag. Hon bjöd på lunch - och vin. Men hon hade även en massa andra drycker så jag valde en alkoholfri öl. Det går bra. Jag är glad att hon inte lät bli att fråga oss alla vem som ville dricka vad för i sådana fall blir ju alla lidande bara för att jag inte dricker just nu. Vem vet, kanske det där stora suget inte kommer på länge och att det är vanan snarare än alkoholen som sätter igång det?
Allt gott till dig!

Femina
Igenkänning

#Jasmine
Vi kan inte dra tillbaka klockan och ändra på gårdagen. Vi får tänka att vi gör klokare val idag - och förhoppningsvis imorgon. Men visst, jag känner precis som du. Vad kunde inte jag gjort de senaste fem åren istället för allt vindrickande? Vågar nästan inte tänka efter.
Kram,

Femina
Kan inte sova...

Det är visst bara jag som är vaken nu här på forumet. Det glädjer mig att ni andra förhoppningsvis sover gott. Jag gick och la mig 22,30 men fick aldrig ro utav flera olika anledningar så jag fick gå upp ur sängen flera gånger, bl a kräktes katten tre gånger i rad. Nu är jag väl övertrött för klockan är 02,18 men trots det ligger jag vaken. Då kom en flyktig tanke farande att ett glas vin förmodligen skulle hjälpa. En väldigt dum idé som jag inte tänker fullfölja utan jag loggade in här istället. Jag behöver ju inte gå upp imorgon så det gör inget om jag somnar sent för jag kan ju sova tills jag vaknar. Men ändå. Det är jobbigt att ligga vaken när man är trött och tankarna snurrar. OK, nu har jag berättat det. Skriver imorgon igen - eller senare idag rättare sagt.

Jasmine
Hoppas du fick din vila till slut!

Ja, att inte kunna sova är en känsla jag känner igen;) Men, skönt att du inte behöver gå upp idag även om det inte brukar vara lika "effektivt" att sova på morgonen som på kvällen/natten. Önskar dig en fin dag i alla fall!

Femina
Tack

#Jasmine
Tack för inlägget. Jo, till slut somnade jag...

Femina
Dag 7

Sex hela nyktra dagar i rad avklarade. Det har inte hänt någonsin i mitt vuxna liv. Sorgligt men sant. Jag tycker inte jag haft problem med alkohol de första 46 åren utav mitt liv men ändå drack jag ju alltid på helgerna. Nu är jag 51 år. Det som hände för 5 år sedan var att jag fick ett ödesdigert besked efter en magnetröntgen utav huvudet. Efter ca 1½ års vandring genom sjukvården, från Vårdcentralen till en specialist på geriatriken, så fick jag diagnosen CADASIL. Det är ingen - knappt läkare - som hört talas om det. Det är en ärftlig, obotlig form utav blodkärlsdemens som jag fått utav min far. Den är ärftlig till 50% så självklart är jag orolig för att någon av mina två barn fått ärva eländet. Min lillasyster som är 44 år har valt att inte testa sig. Jag skriver inte mer om detta nu än om att jag hade diverse andra "utmaningar" i mitt liv och tillsammans med detta besked så ökade definitivt alkoholintaget och vikten med ca 20 kg. Jag har varit deprimerad, haft ångest, gjorde ett självmordsförsök hösten 2015 och även om jag är glad att jag avbröt det i tid så har jag varit destruktiv i mitt tänkande. Tyvärr. Jag har väl inte brytt mig om hur jag eller min kropp mår. Nästan försökt ta livet av mig långsamt. Jag är inte rädd för att dö men jag är livrädd att bli som min far - dement. Han fick en stroke vid 48 år, ytterligare en vid 50 och det gick sedan bara utför. Han dog 58 år gammal och då hade han spenderat sista fem åren på vårdhem. Att sitta i rullstol, i blöjor, inte kunna tala, reduceras till oigenkännlighet är inte värdigt någon människa. Det var säkert plågsamt för honom och det är plågsamt för familjen som ser på. Det ville jag bespara mig och mina barn. Men nyligen kände jag att jag levt i denna "bubbla" senaste fem åren och jag är ju inte "sjuk" ännu. Jag är trött på att slösa bort min tid på att vänta på undergången. Jag ska istället försöka ta vara på tiden innan sjukdomen bryter ut och vara en förebild för mina barn, min omgivning och särskilt för min man som är inne på samma destruktiva väg. Vem ska annars ta hand om allt när jag inte kan? Tidigare försökte jag hjälpa honom ur drickandet med alla medel. Det gick inte. Nu får han dricka som han vill - jag kan inte göra något för honom ifall han inte vill själv. Kanske kan jag inspirera honom genom att vara ett gott föredöme. Vi vill ju "leva" så länge vi lever - inte bara överleva. Nu vet ni vad jag har i bagaget. Men - det finns alltid en anledning till att man dricker - men det finns också alltid en anledning att låta bli.

Jasmine
Det var bra!!!

”Det finns alltid en anledning till att man dricker- men det finns också alltid en anledning att låta bli”.

Tack för den! Det ska jag kopiera till min egen tråd så att jag inte glömmer😘

Femina
Hurra!

Dag 8 och jag har klarat en hel vecka nykter! Det har dessutom gått förvånansvärt lätt! Hur kan jag då summera veckan som gått?

Fördelar: Vågen visar minus 1,5 kg. Jag har "sparat" ca 700:- i uteblivna vin-inköp. Jag har inte haft ångest. Jag har inte vaknat bakfull. Jag har kunnat ta bilen på kvällen om jag velat. Jag har inte haft dåligt samvete/klankat ner på mig själv. Jag har inte tappat kontrollen och skickat pinsamma sms till någon. Jag har glatt familjen med att visa dem att jag klarar att låta bli och förhoppningsvis inspirerat min man.

Nackdelar: Jag har fått klara mig utan den pirrande förväntan innan klockan slår 15.30. Jag har inte fått den där sköna känslan och goda smaken vinet ger i början.

Ikväll ser jag fram mot mitt andra AA-möte. Det ska bli roligt att kunna säga att jag hållit mig nykter en vecka och det ska bli roligt att gå dit och vara glad istället för sådär ledsen och trött som jag var sist.
Ha en fin dag!

Jasmine
Heja dig!

Fint med en vecka nykter! Och som vanligt vet vi ju att fördelarna överväger nackdelarna😉

Äntligen fri
Underbar läsning

Stort lycka till nu.
Håll i och läs gärna min tråd 👍
Lyssna på eller läs boken ”Tack det är bra” av Cecilia Svensson

Kram

Vinäger
Fint att höra!

Inte dumt att få konkreta mätbara bevis på att nykterhet är bäst, även om vi både vet och känner att det är rätt. Blir ännu en morot för att klara att stå emot eventuella risksituationer. Hejar på dig. ♡

Femina
Tack för tipset!

#Äntligen fri
Tack och tack för boktipset. Jag har beställt den från biblioteket.

Femina
Dag 9

Godmorgon!
Igår var jag på mitt andra AA-möte. Det var så roligt att få komma tillbaka och kunna berätta att jag varit nykter en hel vecka! Jag var som på rosa moln och nyförälskad, glad och tacksam! Jag inser ju själv att den känslan inte kommer bestå för evigt men just nu känns det ju fint att få känna så. Träffade massor utav fina, förstående människor där igen. Många kommenterar den fina gruppkänslan där och folk ser ut att trivas. Jag är tacksam för att dela gemenskapen i en sådan grupp. De rutinerade deltagarna är tydliga med att vi nya medlemmar behövs i gruppen för att de själva ska klara 12:e steget - att ge sin kunskap och hjälp vidare till oss. Fantastisk blandning utav män/kvinnor, från 20 års åldern till ca 60 års åldern. Igår var det en man som firade sju års nykterhet och bjöd på tårta. Eftersom det var mitt andra möte fick jag senaste upplagan utav AA:s Stora bok i gåva. En fin gest, tycker jag.
I bilen hem satt jag och och sjöng för första gången på länge. Jag och Loreen sjöng "Euphoria" tillsammans för full hals!

På fredag fyller min man 56 år. Vi kommer bara fira hemma med familjen i all enkelhet. Jag hade en tanke om att vi skulle dela på en flaska mousserande vin men efter igår så kände jag att - nej, varför ska jag dricka för att han fyller år? Gamla vanor kan väl ändras? Han dricker ju varje dag så det är ju ingen skillnad. Men jag, jag kan ju fira honom precis lika bra utan alkohol. Så får det bli!

Klarar jag en månad nykter kan jag köpa min första AA-medalj! Det vore roligt.
Ha en fin dag!

Äntligen fri
Beställ en fin medalj!

Vissa grupper delar ut gratis medaljer annars beställ på SCAA.

👍

Femina
Dag 10

9 hela dagar nykter och vågen visar sakta men säkert neråt. Igår hämtade jag ut boken "Snälla mamma...sluta dricka" utav Britta Berggren Ericson från biblioteket och läste ut den också. Den var verkligen bra och rekommenderas varmt. Det spelar ingen roll ifall du är mamma/pappa eller inte - den är lika läsvärd ändå.
Igår var jag på mässa (30 minuter) igen i samma kyrka som vi har AA-möten. Det stärker mig, känner jag. Vi är ju inte så många där precis men långt bak i raderna satt två gubbar (kanske uppåt 65-70 års åldern) som uppenbarligen inte var nyktra. De pratade lite för högt och den ena skulle gå fram och tända ett ljus för sin döda mor - och verkade lite rund under fötterna. Jag vet inte varifrån jag fick ingivelsen. När mässan var över gick jag fram till dem och sa "Hej, jag heter Hélène och jag har varit nykter i nio dagar". Det kommenterade den ena var duktigt. Jag sa bara att en trappa upp här på tisdagar kl 19 är det möte. De förstod direkt att jag menade AA-möte. Sen sa jag hejdå och gick. Jag vet inte vem jag tror att jag är. Guds sändebud? Jag som nyss börjat på de första 3 stegen i AAs program. Jag är ju inte direkt på steg 12! Dessa herrar har förmodligen varit på AA massor utav gånger tidigare. De kan ju ha druckit i 30-40 år! Men - jag fick en ingivelse - och agerade på den. Tänk om - inte för att jag tror det men - tänk om någon utav dessa herrar skulle dyka upp på tisdagsmötet. Vad glad jag skulle bli! Jag har nog blivit knäpp på allvar...
Önskar alla en fin drogfri dag!

Femina
Dag 11

I går läste jag "Njutningsparadoxen" utav journalisten Maggan Hägglund. Ni som läst tidningen TARA vet vem det är. Boken är jättebra och rekommenderas särskilt för dem som inte supit bort sitt liv redan utan för alla oss som har ett vanligt, ordnat liv men ändå känner att alkoholen börjar ta över på mer ont än gott.

Rosa-vina
tack för boktips!

Grattis till din nykterhet och dag 11, bra kämpat!

Jag har länge umgåtts med tankar om att gå till AA och gemenskapen som finns där, men ännu inte tagit mig dit. Jag blir väldigt inspirerad av att läsa om dina besök där, så snälla fortsätt att skriva om dem så kanske jag och fler tar oss dit. Jag vet att jag kommer att älska att vara där, bara jag tar mod till mig och stampar bort de larviga idérna jag har. Rädslan att träffa någon jag känner, att bli stämplad, så dumt, jag vet.

Tufft med din man som dricker, men vi kan bara göra våra egna resor. Kanske han ser hur bra du mår och tar ställning när han är redo? Vem vet vad ens partner tänker egentligen??

Jag är på min dag 20 idag.
Kram och heja dig!

Gamlahäst
Godmorgon

Läst din tråd nu , så starkt av dig att fixa dessa dagar ,
Hoppas du o din man får en bra födelsedag .
Du fixar den nykter ! 👌

Sidor