Alkoholkonsumtionen och alkoholproblem i Corona tid

Psykologen och forskaren Sara Wallhed-Finn blev förra året intervjuad av P4 extra och sa många kloka saker. Lyssna på https://sverigesradio.se/artikel/7444764

Hon berättade att det kan finnas en ökad risk för problem nu, speciellt för de som har en hög alkoholkonsumtion sedan tidigare eller tidigare har haft problem att kontrollera sitt drickande. Saker som kan bidra till ökad alkoholkonsumtion är:

  • Ökad oro för hälsan eller för vad som kommer hända i samhället.
  • Att vi tappar vardagliga rutiner.
  • Att vi inte träffar kollegor och vänner.

Det kan ta ett tag innan det blir tydligt att alkoholkonsumtionen har ökat eller att det har blivit ett problem. Saker att vara uppmärksam på är om du dricker mer eller oftare på senaste tiden. Eller att ditt drickande påverkar ditt mående eller relationer negativt.

Sara poängterade att det finns anonym hjälp som är utmärkta ställen att börja med, som här på alkoholhjälpen och alkohollinjen och att det går att få hjälp via internet och videobesök på Beroendecentrum Stockholm och Riddargatan 1.

Ett tips till alla är att passa på att minska sin alkoholkonsumtion något nu under dessa speciella omständigheter. Ett annat tips om du är orolig för någon nära dig som börjat dricka mer i denna situationen är att stödja genom att ta upp det med dem eller genom att hjälpa till att hitta på andra aktiviteter.

"- Vi kan alla kan hjälpas åt och visa lite extra omsorg, höra av oss lite extra till någon som vi är orolig för."