En liten sammanfattning om min situation.
Jag har varit deprimerad sen tonåren, precis fått "riktig" hjälp och en ADD-diagnos.
Efter ändlösa utredningar, har jag då fått reda på att jag ligger i riskzonen för alkoholism.
Min pappa är alkoholist och när jag var barn svor jag att aldrig dricka.

Jag har druckit.
Jag har varit clownen på festen. Den roliga tjejen som spelar Allan och blir översocial.
Jag glömmer bort min sociala ångest och blir kompis med alla.
Jag skapar "roliga" minnen, jag kan se tillbaka på och skratta åt allt tokigt jag gjorde.
Men på senare år har det blivit mer ångestrelaterat.
Kombinationen av antidepressiva och alkohol har, som känt inte någon vidare effekt... Black-outs, blåtiror, spyor och pinsamma erfarenheter.

Så till poängen har jag varit nykter i snart tre månader.
Nu sitter jag i sängen med en vidrig ångest över kvällen - Nyårsafton.
Mina väninnor planerar och planerar, de är exalterade över fest fest fest!
Det ska vara skaldjur och Champagne så det sprutar ur öronen, sen ska vi vidare på nån ascool svartklubb på efterfest.
Jag ska inte med på efterfest.
Jag ska vara duktig.
Jag ska vara ansvarsfull.
Jag ska vara tråkig.
Kanske jag t.o.m får erbjudande om att köra alla till festen, eftersom jag ändå inte tänker dricka.

Jag tänker att kvällen kommer att börja trevligt. Jag kommer att få positiva reaktioner för att jag valt ett liv utan alkohol och vi kommer att ha vettiga samtal.
Några glas senare kommer tjejerna att försöka övertala mig att åtminstone ta Ett glas, det är ju trots allt NYÅRSAFTON!!!
De kommer höja musiken, börja dansa, gå ut och feströka och fixa sig inför efterfesten.
Jag kommer att sitta i nykterhörnan och iaktta de andra i min ensamhet.
Min kväll kommer att sluta med att jag drar mig undan och åker hem, alla kommer tycka att det är skönt att den där stela, nyktra kvinnan drog, så att de kan släppa på alla sina hämningar.

Jag känner en stor ensamhet i min nykterhet.
Hur gör alla nykterister? Måste man börja ett helt nytt liv? Ligga ensam hemma och läsa böcker och se på film?
Gott nytt år alla kämpar!

Välkommen! Känner igen mig så väl i din berättelse, men inte med 3 månaders nykterhet. Grymt jobbat! fan vad grym du är :D
Jag kommer oxå vara den torra stela i hörnet i kväll, men kom ihåg hur bra du kommer må i imorgon bitti. Ingen ångest (förhoppningsvis), pengar på kontot och självrespekten över att du tamefan klarade nyårsafton. Vad nykterister gör har jag ingen aning om, går promenader astidigt på morgonen och typ bakar och skrattar ihop ;)

Vet inte om det hjälper, men du är inte ensam i din nykterhet i kväll. Jag är med dig.
Hoppas du får ett riktigt gott nytt år och ta hand om dig.

Mvh Studenten

Madison

Tack för ett gott skratt! Det känns skönt att det finns andra "stela" människor på nyår!
Jag tänkte t.o.m "om de ändå hade hundarna hemma, så kunde jag sitta med dem"... ska det vara så? Hon den konstiga, nyktra som bara umgås med folks husdjur.

Gott nytt år på dig med och lycka till!
(Ginger beer brukar jag dricka, det är lite roligare än vatten eller läsk. )
Jag tänker att man kan festa till det med en red bull i värsta fall?!

Fasiken vad festligt med en redbull, det ska jag nog oxå införskaffa mig till aftonen i ära ;)

Det är inget konstigt att vara den som umgås med djuren mer än med värdinnan.... Det är helt okej det med, inga konstigheter.
Tror att man lägger mycket mera vikt på hur man själv uppfattas än som man verkligen uppfattas. Alla är ju egentligen väldigt uppe i sitt egna, speciellt om dina vänner är lite berusade så kommer de inte riktigt bry sig. Hänger du med på hur jag menar?
Om dem sedan börjar tvinga på dig att du ska ta ett glas, säg då att du inte vill. Om inte det funkar kan du ju säga att du är gravid eller nått ;) det lär ju få fart på andra tankar. Haha! Nej men seriöst. Säg att du är nykter iår, och de får respektera det.
Annars kan du ju vara den som står för musiken? Eller visa kattvideos. Det kan man kolla på i timmar, eller pugs. Söta jävlar.

Du är verkligen inte konstig för att du väljer hälsan i kväll.

Mvh Studenten

Zorro

Kloka ord från studenten och jag håller definitivt med. 3 månader! Grymt bra! Jag har långt kvar dit.
Jag har ett mantra. INGEN bestämmer om jag ska eller inte ska dricka. Likväl som jag själv bestämde att jag ville supa till det i garaget, likväl bestämmer jag om jag vill vara nykter. Det är MITT beslut och ingen annans. Jag kommer som så många andra gå på fest ikväll. Jag har meddelat att jag inte kommer att dricka. Skulle någon tjata på mig så blir jag bara tjurig och starkare i mitt beslut! :-)
Det är bara några timmar du behöver hålla ut. Imorgon är du stolt över att di fixade det och nöjd med att må bra till skillnad från många andra.
Håll ut! Snart är det 2016 och det året ska jag börja nykter! :-)

Önskar dig ett så gott nytt år som möjligt!

/Z

Madison

Jag står faktiskt för högtalaren, så de kan ge sig f*n på att jag basar över musiken.
Jag kanske t.o.m sänker jättemycket, eller byter låt när det blir lite för stökigt?!

Hoppas du får en bra nyårsafton och grattis till ett smart val - att vara nykter.
Mvh Madison

Madison

Bra mantra, jag Har faktiskt blivit irriterad förut när en kompis gjorde en grej av att jag var nykter, det var skitjobbigt.
"Du tycker jag är så HIMLA jobbig för att du är nykter! Du får säga till om jag ska lugna ner mig" (Eh TILL? Till! Till!)
Samma kompis tycker att jag är skitduktig som inte dricker och som varje gång hon är bakis, säger att hon ska vara nykter nästa gång det är fest...
Tröttsamt. Borde inte ta det som ett löfte till Mig, blir så besviken då.

Hoppas du får en bra nyårsafton!

Mvh/Madison

Freddie

... jag vet att det inte alltid är så lätt att "stå emot" även om det Zorro skriver givetvis är helt rätt. Lite sent nu troligtvis men jag tror det vore bra om du berättade för dina vänner varför du inte dricker. Alltså en dag när ni är nyktra allihop. Har svårt att de inte skulle förstå och acceptera detta och stötta dig istället för att försöka få dig ta ett glas. Även fast det är Nyårsafton ;)

Lycka till!

etanoldrift

Vad gör nyktra människor en nyårsafton? Ja, det kan jag tala om.. Jag är såpass gammal, så jag har varit med om både fulla och nyktra nyårsaftnar.. (just nu nykter för att det är skönt och lugnt och jag inte känner för att dricka något, så enkelt är det!)
De festar loss, precis som alla andra, fast utan alkohol! När de andra fått tillräckligt mycket i sig, är det ingen annan som vet vad du dricker och du inte annonserar det..
Min favorit på fester var "Gin & tonic" fast utan gin! Enbart tonic i glaset och det funkade jättebra. Idag finns dessutom massor av alkoholfria alternativ att välja på.
Nackdelen var väl att man som nykter, istället tyckte att de andra blev as-larviga och jobbiga när de blev packade ;-)
Killar som skulle "boxas" och tjejer som blev gråtande dramaqueens på toaletten.. Folk som spydde bakom möbler och blev utslängda för de var för berusade.. (själv blev man den som fick ta hand om och trösta..)
Nej, rädslan för nyktra människor tror jag kommer av, att man någonstans är medveten om hur larvig man är på fyllan och att man knappast är den smartaste som går i ett par skor, oavsett genus..
Så stå på er! Det är inte konstigare att vara nykter, än att som skaldjursallergiker tacka nej till skaldjurscocktailen på krogen. Tycker era vänner att ni är konstiga, så är det i själva verket tvärtom! De är inga "vänner" och dessutom jättekonstiga i sin egen osäkerhet!
Stor nyårskram!

farmor

Härligt med,så klarsynt inlägg strax före tolvslaget! Gott nytt år förresten!
Nyårsafton firas med all säkerhet bäst utan alkohol! Då kan man hantera besvikelser och annat ur ett nykterist perspektiv. Det är en laddad kväll som väcker minnen och känslor. Ur ett nyktert perspektiv är det hanterbart, själv är jag halvnykter och full av självömkan. Men låter det stanna där. Ska skynda till sängs innan 12-SLAGET. Låter kanske sorgligt...Men vore ännu sorgligare om jag fortsatte att dricka vin i min ensamhet. Där har jag satt min gräns ikväll, årets sista dag. Nästa år ska jag ta nya beslut. Gott nytt År! Följ din egen väg!

Ebba

Hej,

Jag blir glad över att läsa om någon (du och andra) som insett att du vill ta hand om dig och vara rädd om dig <3

Jag önskar att jag hade klarat att inse att jag inte borde dricka mycket tidigare, insett och på allvar förstått att det hade varit så mycket bättre...

Jag har levt mitt liv helt utan alkohol i 1,5 år nu och faktiskt aldrig tänkt på mig själv som en nykterist.

Nykterist?
Jag var tvungen att googla ordet för att läsa vad det står för.

Många har svårt att sätta ordet alkoholist som nån slags etikett på sig själva, det har faktiskt inte jag.

Nykterist däremot skulle jag aldrig kalla mig själv trots att det ju faktiskt är vad jag är.

Jag är alkoholist.
Idag mår jag bra tack vare att jag har slutat att dricka och lärt mig att ta hand om mig själv.

Man måste inte börja ett helt nytt liv men det blir ett nytt och annat slags liv, ett liv där man är snäll mot sig själv och väljer hur man faktiskt vill ha det när man väljer själv utan att alkohol styr.

Om du har mått väldigt dåligt av alkohol, liksom skadat dig själv på olika sätt och väljer att sluta med det och börja att vara snäll mot dig själv - då tror jag inte att du kommer sörja festerna med alkohol i kroppen som förut var en del av din tillvaro.

Det man sörjer är väl små glimtar av glädje och en fejkad känsla av att vara bekymmerslös och lätt i kroppen, känslan som berusning vid ett visst stadie kan få en att känna...

Jag hoppas att det blir för dig som det har blivit för mig = att du känner och upplever att livet är spännande och vackert i sig och att det inte behövs någon alkohol som förstör det äkta och vackra i livet.

Det går att lära sig det och känna så, det gick för mig.

Stor kram!