Lördag den 26:e december 2015 kommer för alltid vara en speciell dag för mig. Varför just denna dag kommer jag troligtvis aldrig få svar på. Någon gång under förmiddagen gick det upp för mig vad min livssituation utvecklats till. Skulle kunna skriva en "roman" om bara detta men jag sammanfattar denna händelse som "ett stenhårt slag i magen som nästan golvade mig".

Hur som helst samlade jag ihop mig och konstaterade att jag under lång tid varit i centrum av en nedåtgående spiral tack vare ett långsamt men stabilt tilltagande alkoholmissbruk. Alkolholen hade blivit min bästa och i pricip enda vän. Jag hade tappat kontrollen ...

Visst, jag har reflekterat över min situation tidigare men inte sett det på samma sätt som jag såg det nu. Tyckte tidigare jag hade ganska bra koll på situationen. Jag har trots allt ett bra jobb där jag är uppskattad för mina insatster och som jag trots mitt missbruk ändå skött på ett bra sätt. Jag har även två fantastiskt underbara barn (7 och 10 år). Jag och barnens mamma är förvisso separerade sedan 6 år men har ändå fortsatt gemnsamt fokus på våra barns bästa och har trots allt löst detta bra (tyckte jag tidigare i varje fall - får återkomma här)

Det blev nu så tydligt att det spårat ur och jag var på väg mot en katastrof om inget drastiskt skedde. Det blev så tydligt att merparten av min veckoplanering handlade om hur jag skulle inhandla alkohol och vilka kvällar jag skulle/kunde dricka (i december månad kanske jag hade 1-2 alkoholfria kvällar som mest). All denna planering samtidigt som jag skulle sköta mitt jobb, hämta och lämna barn, köra barn till olika aktiviteter etc.

Lördag den 26:e december bestämde jag mig - jag måste sluta helt med alkolhol. Jag kommer aldrig mer kunna dricka (alkohol) igen ...

De kommande dagarna var de värsta jag upplevt någonsin. Förutom en kraftig abstinens (som dock avtog efter dag 3) hade jag en enorm ångest över hur jag satt mig i denna situation och än värre - hur skulle jag komma ur detta. Och hur skulle jag kunna "leva" utan alkohol? Hur hade jag kunnat vara så feg/"dålig" och hamnat här? Den som varit i motsvarande situation vet vad jag menar.

Måndag den 28:e 8.00 var jag på VC och fick en bra kontakt med en läkare som jag berättade "allt" för och i pricip bröt jag ihop på hans mottagning. Läkaren skickade mig sen till en mottagning för alkoholmissbrukare. Jag förskrevs både sömntabletter (i pricip ingen sömn på 2 dygn), ångestdämpande och erbjöds även antabus. Tackade nej till antabus då jag trots allt kände att jag inte skulle dricka mer men hämtade ut övriga preparat. Så här i efterhand har jag bara tagit en sömntablett vilket jag är glad för. Livrädd för att ersätta ett behov med ett annat ...

Utöver min egna övertygelse gav det mig mycket positiv energi att min exfru (som är en riktigt bra mamma och människa) sa följande när jag berättade för henne om min situation."Du får lösa detta själv men det var bra och modigt du berättade. Nu kan det bara bli bättre. Du är skyldig dina barn att lösa detta. Ta hand om dig". Var väldigt orolig innan jag berättade för henne hur hon skulle reagera då vi trots allt har våra barn gemensamt ...

DESSUTOM spenderade jag MASSOR av timmar på detta fantastiska forum - Alkoholhjälpen. Läste många trådar från början till slut och såg fantastisk utveckling, kämpande, stöttande ... Berra, Leverjag, Zorro, Vilja, Sisyfos, Ebba, Mick etc. Blev ärligt talat djup rörd och hade vid ett flertal tillfällen tårar i ögonen ... Inser hur mkt man behöver andra som förstår samtidigt som man kämpar "själv"

Nyårsafton 2015 - "det svåra är inte att sluta - det svåra är att inte börja igen". Läste detta någonstans på forumet och detta tar jag med mig in i 2016.

Önskar er alla som kämpar ett Gott Nytt År. Och fortsätt kämpa.

Leverjag

Freddie, fina modiga man, välkommen (igen)!

Får snart gäster så jag återkommer när mer tid finns. Här kommer du att få stöd och du kommer att kunna bidra. Famnen är öppen för dig och du, jag tror du fått nog och är här för du verkligen vill få en förändring. Känns redan nu som jag kommer att få följa dig länge! ;-)

Gott nytt år och kramar. Vi ses nästa år. :-)
?

Freddie

... för dina fina ord. Eftersom jag läst så mkt fantastiskt du skrivit tidigare vet jag du är ärlig och uppriktig. Alltid stöttande men ändå rak och får andra att må bra - eller i varje fall bättre. Trots att vad jag förstått du inte själv har så "lätt" tillvaro själv alltid. Genröst och starkt ...

Vi "ses absolut nästa år ;)

Mick

Mycket bra att du är här, hjälp och stöd behöver vi alla som fightas med A djävulen och då är detta bästa platsen att skriva och läsa på.
" Det svåra är inte att sluta, det svåra är att inte börja igen " detta är ett av mina favorit citat som jag länge funderat på, verkligen tänkvärt.
Minns förr i tiden när jag bestämde mig för att sluta röka, och slutade gjorde jag massor av gånger, men började lika många gånger igen, dock rökfri numera.

Riktigt knepigt detta hur A djävulen lurar oss, som just nu ligger jag på soffan och är sjuk, förkyld som tusan och eländig, så resten av familjen fick gå på nyårsfest själva, och när jag ligger här på nyårsafton själv så snurrar tankarna mycket kring alkohol, trots att jag är sjuk så vill hjärnan ha sig ett järn.

Sista tiden drack jag mycket ensam, så gamla rutiner sitter i och det tar tid att få andra vanor men det går, det är inte lätt men det går.
Känns faktiskt ganska jobbigt nu, nyår och allt, suget kommer och går.

Stå på dig Freddie, 2016 ska bli ett bra år för oss.

Mick/

farmor

Hej! Det är faktiskt sant! Du har fått en insikt som kommer Att bära dej in i en hållbar framtid! Ta emot allt stöd som erbjuds. Sömntabletter behöver inte vara beroendeframkallande. det finns tex, Propavan som inte är det. Släpp kontrollen och ta emot det som erbjuds dej. Det är trots allt professionella sol står till tjänst för att hjälpa,dej. Vilken styrka du har som berättar både för ditt ex. Och för vården. Du kommer att få en fin framtid om du håller fast vid din ärlighet och tar emot det stöd som du behöver! Allt gott önskar jag dej!

aqua

Hej Freddie och varmt välkommen hit. Hoppas du hittar dina gobitar här i forumet men vill också påstå att jag tror du behövs här. Du uttrycker dig rent, sakligt och med självkännedom som jag tror hör till de viktigaste förutsättningarna för ett tillfrisknande. En annan viktig sak du tar upp (med din fd. frus hjälp) är att man måste "lösa detta själv". Naturligtvis är det bra att ta hjälp av andra på olika sätt men inte riskera sin nykterhet som om den vore avhängd på andras stöd eller icke stöd. Vi är personer med ett skört "beroendebegär" vilket gör att vi lätt kan ersätta ett beroende med ett annat vilket du också så klarsynt skriver om. Självkännedom som detta tycker jag stärker ryggraden. Du bär dig själv och är ditt bästa stöd samtidigt som du kan stödja andra. Hoppas få fortsätta följa dig och bästa lycka till!

Jag blir så imponerad av att du är så modig och erkänner dina problem. Du har allt att vinna på att lägga av. Jag är också skeptisk till sömntabletter, men sömnen är så viktig, så funkar det inte utan är det nog ett bra alternativ.

Med dina ordval och ärlighet så ser jag ingen annan lösning...än att du kommer att fixa detta....
Välkommen i gemenskapen, dina rader var en ren njutning att läsa, skriv ofta det hjälper både dig och oss.
God fortsättning på det nya året och din nykterhet, det kommer att bli en omställning i ditt liv som du behöver förbereda dig för.
Akta dig för fallgroparna och ditt gamla tänk, sluta jämföra mot vad du hade och rikta målet mot vad du kommer att uppnå.
Skillnaden är inte svartvit utan zebramönstrad där tankarna går in i varandra på ett helt oförutsägbart sätt, ibland ljust, ibland nattsvart.

Från hela mitt hjärta, ett stort lycka till

Berra

Freddie

Gillar hur du "vänder" ohållbart till hållbart för det är precis så jag känner - måste få till stånd en hållbar livssituation. Alltså ngt som håller över tid och även för framtidens prövningar. Fram till i lördags var det precis tvärtom ...

När det gäller preparat som sömntabletter, ångestdämpande etc är jag mest orolig för det psykiska behov som jag inbillar mig kan uppstå. Det var just Propavan jag fick och tog en tablett men gillade inte alls torrheten i munnen och känslan av att behöva gå på toaletten hela tiden (?) men visst - när jag väl somnat sov jag 5-6 timmar vilket var behövligt. Däremot är det ingen insomningstablett och tog säkert 1,5h innan den började verka. Jag skall även försöka undvika de antidepressiva tabletterna ("lyckopiller") då jag är lite orolig för biverkningarna. Dessutom ger de effekt först efter 1-2 veckor och som det kändes när jag fick de var det JUST NU jag behövde ngt lugnande. Ångesten de första dagarna var sjukt stark för min del.

Nu känns det bättre. Mkt bättre faktiskt men det är trots allt bara dag7 för mig så jag tar inte ut ngt i förskott. En dag i taget som jag läst så många gånger på detta fantastiska forum

Så tacksam för alla som skrivit till mig - värt hur mkt som helst. Förhoppningsvis skall jag kunna föra detta, tillsammans med mina erfarenheter, vidare till andra i liknande situation tids nog.

Freddie

... trots du kände dig ensam och krasslig!

Jag var också själv igår kväll men det var ändå "stabilt" då jag fortsatt är väldigt motiverad. Inte minst tack vare alla helt otroliga människor på detta forum - tror knappt det är sant ...

Ser fram emot att följa dig 2016 och som du skriver - detta året skall bli ett bra år för oss! Även om det verkligen gäller att kämpa och inte ta ngt för givet ...

Zorro

Freddie, välkommen hit. Just nu kommer det egentligen bara ett enda ord på mina läppar....OJ!!
ett ärligt, öppet och generöst första inlägg. Men den målmedvetenheten och med den inställning du har, kommer du att uppnå dina mål. Det är jag helt övertygad om.
Kommer fortsätta följa dig i din tråd. Lycka till på resan!
/Z

Freddie

Jag har läst din tråd flera gånger och jag känner igen mig i mkt av det du skriver. Du skriver och beskriver dessutom på ett väldigt bra sätt och är generös i dina kommentar till andra etc.

Tycker det känns som om vi ser på vårt beroende på ungefär samma sätt - med reservation att jag fram tills i lördags inte ansåg jag hade ett speciellt stort problem över huvudtaget ;)

Håller fortsatt på att "landa" i min nya livssituation men hoppas verkligen vi följs åt under 2016. Tack aqua ...

Freddie

Din tråd var den första jag läste (från början till slut) när jag först gick in på detta forum för en dryg vecka sedan. Uppriktigt rörd av ditt svar till mig - tack.

Har förstått att du inte är fullt så aktiv på forumet längre men det känns som om varje inlägg du skriver gör skillnad. Hoppas det även ger dig något för jag vet att det ger andra massor. En dag hoppas även jag kunna stötta, supporta, vägleda andra i samma situation men just nu har jag fullt upp med mig själv och är SÅ tacksam för de kommenterar och svar jag fått hittills.

Som jag skrev till en annan person tidigare håller jag fortsatt på att "landa" i vad jag har förstått kommer bli en ny livssituation/omställning för min del. Väldigt blandade känslor här och långt ifrån enbart positiva även om jag är är klar över att det är så här det måste bli. Finns inget alternativ till ett 100% nyktert liv för min del.

Hoppas på fortsatt kontakt med dig under 2016. Tack Berra

Freddie

Efter att ha varit på detta forum i snart en vecka har din tråd verkligen inspirerat mig och gett mig hopp! Även om utgångsläget inte alltid är bra och det känns tungt så går det att förändra sin tillvaro. Inget sker dock om man inte gör ngt och det krävs att man kämpar för det man vill uppnå.

Som jag skrivit tidigare är jag i processen med att "landa" - var jag kommer ifrån och vart vill jag. Och inte minst hur jag skall komma dit. Då är trådar som dina och människor som du så tacksamt att ha kommit i kontakt med. MENAR DET VERKLIGEN!

Och Ebba - Gott nytt år på dig också! Ser fram emot 2016 tillsammans med dig och alla andra kämpande, inspirerande människor på detta forum. Hoppas vi hörs snart - ser också på Gentlemen och Gangsters ;)

Vilken fantastisk självinsikt och vilket mod och handlingskraft! Jag är imponerad och hyser inga tvivel om att du klarar detta! Du verkar definitivt ha nått "botten" och då finns bara en väg. Upp. Och bra att du redan nu inser att du aldrig kommer att kunna dricka kontrollerat. Det är ett viktigt beslut. Det finns ett underbart liv bortom missbruket. Livet blir inte alltid lätt men utan alkoholdimmor och ångest och skam är allt lättare att lösa.
Jag har ett bra citat som hjälpt mej mycket då jag nångång tvivlat:
"Efter att du fattat vad du vet är det korrekta beslutet, ifrågasätt aldrig någonsin det beslutet".

Du vet att du fattat rätt beslut, Freddie. Jag tror på dej!

Leverjag

Kul att du fått sådan respons på en gång! :-) Jag fortsätter även om jag överraskade mig och tyvärr drack på nyårsafton. Hoppas det går bra och god fortsättning på nya året!

"Det svåra är att inte börja igen"
Kram

Freddie

Precis loggat in och skall uppdatera mig på forumet under kvällen. Haft ett par bra dagar och det gör ju inte saken sämre när man märker/känner värmen på detta forum. Helt otroligt ärligt talat. Tänkte även försöka hinna skriva lite om veckan som varit etc då det idag är en vecka sedan jag slutade med alkohol ;). Bra att ha dokumenterat längre fram tänker jag ...

Hann dock se det du skriver ovan att du drack på nyårsafton men när jag läste ditt inlägg fick jag en en "lugn" känsla att det inte kommer fortsätta. Det känns skönt Leverjag!!! Efter endast en vecka utan alkohol är man ju väldigt taggad och nära till minnena hur det var när man slutade och hur man mådde då. Har förstått att det efter några veckor är lite annorlunda och att man titt som tätt ställs på prov.

Skall som sagt "komma i kapp" lite på forumet - vi kanske hörs senare ;)

Freddie

... ditt sätt att formulera dig på är lysande och berörande Ebba. Än bättre är innehållet i det du skriver - vilket är det viktigaste på detta forum ;).

Om jag förstått det rätt har du erfarenhet av AA-möten. Hade varit jättetacksam om du kunde delge mig info kring detta. Vad är bra? Hur fungerar det praktiskt (är det samma grupp hela tiden osv)?