Varningsklockan ringde för länge sen men jag hörde inte. Tills jag låg på akuten för några dagar sedan med värk från helvetet. Mina levervärden kraftigt förhöjda och inflammation i gallan. På nått sätt släppte en del av år av ångest och jag erkände direkt för läkaren hur mycket jag dricker.
Nu inne på dag 3 och är för första gången i mitt liv motiverad att ta tag i mitt drickande.
MEN nu kommer ångesten. Har omgivningen vetat? Sett? förstått? Jag har bra jobb, sällan borta, umgänge, m.m Men så många dagar, veckor, år jag varit bakis, skakis men hållt fasad.
Har sjukskrivit mig denna vecka. Är så sjukt nojjig över min hälsa och all hjärtklappning som pågått i månader....
Hur ska jag klara av detta? Känner mig avslöjad. Men ändå lättad att ha erkänt för mig själv....
Hur länge ska denna rå ångest sitta i? Känner mig som i en bubbla.....hör mig prata men känns inte som jag rör på munnen. Svårt att svälja, yrsel m.m
Nyttliv.nu önskas.

MadGal

Underbart att få vakna utsövd! Och grattis till 4 dagar! Det är stort!! Tankarna far i huvudet hela tiden. Vi är bara så vana att bedöva dem! Ha inte för höga förväntningar på dig själv. En nykter dag i taget - det är mer än nog att hantera! Jag hejjar på dig inför dag 5! :)

Januari

Tack för dina kommentarer i min tråd :)
Dag 5, det är ju toppen!
Förstår dina tankar inför resan, det kommer nog bli en prövning men jag tror det går att hitta vägar... Själv försöker jag ha en bestämd plan. Och alternativ, vad kan jag dricka/göra istället? De första dagarna (då vi oxå hade gäster här) gick jag ibland ifrån middagsbordet. La mig o läste en stund, lyssnade på mindfullnessapp..., sedan tillbaka till vännerna. Det hjälpte med ett break.
Vågar du berätta för vännerna ni ska träffa? Om inte, jag tycker det är vanligt förekommande att folk har en "vit januari", efter jul, mat och mkt alkohol. Behöver ju inte vara konstigare än så att förklara egentligen. Att du vill komma i form! Och egentligen är ju en semester ett utmärkt tillfälle, då tiden finns...
Skriv och läs här är också ett råd! Du lyckades fimpa, det här kommer också att gå. För din egen skull.
Packa ner löparskorna och massor av jävlar-anamma! Du kan!!
Kram

Spöketimig

Jo jag har en plan och framförallt försöker jag se mig själv fyra veckor framåt. När jag ska åka hem och har klarat det. Och det sporrar att jag bara någon dag efter ankomst ska gå och lämna nya prover. På ett sätt ser jag faktiskt fram emot att berätta för våra vänner där. Känns helt okej:-)
Tack för pepp! Detta ska gå.
Kramar

Leverjag

Jag är också livsnjutare men inte efter många år med alkohol.

Tror du kommer att kunna uppleva din livs bästa semester om du låter bli att sabba den med nervgiftet etanol. Verkligen! Gud, så skönt det låter att få åka iväg nu till varma breddgrader!

Det kommer gå bra. Du slutade med rökningen. Du vill väl leva?

Säg att din hälsa sviktar, så läkarn sagt att du inte ska dricka. Kanske de andra får en tankeställare de med?

Må så bra och berätta gärna hur det går och hur du har det där borta!

Spöketimig

Ja det är en riktig tankställare till alla. Jag är bara 44 men har redan lyckats sabba mig så enormt :-( att jag fungerat så bra som jag ändå gjort med jobb o.dyl kan jag känna är ett under. Men vilket resursslöseri!!! Nej, nya tag nu. Det ska gå.
Givetvis ska jag uppdatera hur det går och skicka lite sol till Er!

MadGal

Hur lyckades du sluta röka bara så där?!
Fattar du vilken otrolig styrka som krävs för att klara något sånt?! Du har den i dig! Jag har inte lyckats sluta trots att min pappa dog av rökningen!
Du kommer klara detta och komma hem som en ny människa!!

Spöketimig

De var mycket tårar och tandagnisslan och "tycka synd om mig själv" till en början men sen bara flöt de på.....tog timme för timme, dag för dag och vips var det en vecka! Till skillnad mot nu så berättade jag för alla att jag slutat och de flesta skrattade lite och sa "mhm, eller hur?" Men många trodde faktiskt att storrökaren jag skulle klara det. Idag är det svårt att se kort på sig själv med cigg i handen. Var det jag? Tyvärr eskalerade nog mitt drickande i samma veva. Istället för att röka blev det ett glas extra för att hålla sig sysselsatt.....
Men visst, envisheten finns här nånstanns:-)

Spöketimig

Idag är det jobbigt. Dag 5 och dag innan semester. Då,är man ju värd ett glas? Som alla som kan hantera alkohol normalt skulle ha gjort. Unnat sig ETT glas medan man packar och slappnar av.
Jag dricker ramlösa och är spänd som en solfjäder. Magen i obalans och nervositeten i halsgropen. Sambon gjorde nyss en kanongärning och körde iväg den relativt nyöppnade boxen (i fredags, sista gången jag drack) till en bekant. Den har retat mig hela veckan men nu är den väck.
Funderar på en blogg. Eller dagbok. Har ett stort behov av att skriva av mig och detta känns inte som rätt forum? Eller så kanske det är det. Den som orkar läsa gör det. Känner inte heller att jag just nu kan bidra med goda råd, hejarop och kickar till andra. Jag hoppas det kommer. Att jag också kan bli en "peppare".
Just nu vill jag bara iväg. Till färska fruktshaker och långpromenader på stranden.
Och att sova gott på nätterna som jag gjort de sista två här hemma. Som en stock. Vaknat pigg och huvudet relativt alert. Ingen svullen bakfyllesyn i badrumsspegeln.
Men ändå....de där djäkla vinsuget. Unna sig? Fan heller. Nej, jag ska inte unna mig mer hjärtklappning och besök på akuten. Jag ska unna mig att sova gott.....

Ztark

Visst är det helt klart rätt forum att skriva av sej i. Bra med din sambo som förstår problemet.
För mej betyder de jätte mycket att se jag är inte ensam
och brottas med a-djävulen. Känner så igen mej, vi är vane människor. Klart att nu är de semester då ska jag
väl kunna unna mej ett glas eller nu är jag så lessen klar jag måste få ta ett glas o.s.v.
Lycka till nu, önskar dej en helt underbar semester!!!

Leverjag

Tänk vad nöjd du kommer vara om några veckor! Utvilad, mindre plufsig, några kilo lättare, solbränd, bättre sömn, mindre ångest och med mindre sug i kroppen. Alla dagar, syner och dofter kan du uppleva och minnas.

Missbrukarhjärnan hittar alltid anledningar att ta ett glas. Inte normalt. Du kommer släppa de där tankarna med tiden. Lovar. Så ge dig tid och liv. Bra att sambon stöttar!

Du ett tips. De godaste drinkarna jag fått någonsin, har varit alkoholfria! Beställ drinkar du gillar utan alkohol. Gott!!

Må så bra!

Jag undrar eg om någon med ett riktigt sunt förhållande till a ens skulle komma på att ta ett glas för att packa?!! Denna alkoholromantik är helt galen.

Skönt att höra om sömnen. Jag tror att det bidrar starkt till ett bättre mående. Ha det så bra på semestern!

cruella

Jag tycker du kan skriva dagbok här så mycket du vill, bara det känns bra för dig. Även om du själv inte tycker du kan bidra med pepp till andra (det tror jag iofs att du kan) kan du bara genom att berätta din historia hjälpa andra. Jag har i veckan tagit leverprover själv och har sedan dess gått omkring och funderat på vad som egentligen är viktigt i livet...är livrädd för att vara sjuk!! Jag har druckit som du, minst en flaska vin om dagen och flera på helgerna. Ingen kunde se på mig att jag druckit en (1) flaska...inte ens min man, toleransen var skyhög!

Hoppas du kan se det som en gåva...att du hamnade på sjukhus och fick veta hur illa det är ställt innan resan! Eller hade du redan innan funderat på att använda resan till en början på ett nytt nykter liv? Nu kan du göra det, i lugn och ro, utan tanke på jobb och vardag. Klart du kommer få det jobbigt, men kanske du redan genomlidit de värsta dagarna och de jobbiga dagar som kommer sen kan du handskas med i din egen takt..skriva här tex, långa promenader på solvarma stränder och som du själv skriver, goda fruktdrinkar!! Hoppas du och din sambo, och om ni är fler, får en härlig resa tillsammans :-)

Spöketimig

Nej, jag hade inte tänkt att börja ett nytt liv på semestern. Tvärtom nästan. Vin till lunch, middag och all tid däremellan....drinkar och lull-lull..happy och glad på kvällarna, bakis skakis på förmiddagarna som slutar med en återställare ( för man vill ju inte slösa bort semestern med att må dåligt?!) ocjåh så skulle de rulla på i fyra veckor.
Men alla årets övriga månader tänker jag konstant på att dra ner, ha ångest över mitt drickande så ja, detta var en wakeupcall av guds nåde! I rättan tid! Har knappt tänkt på annat än om jag klappar ihop när jag väl hade hunnit åka?!
Nu ser jag detta som världens chans att börja nått nytt:-)))
Håller tummarna för att dina prover ger dig lugn och inte va så dåliga som mina. Men kanske du kan ta till den oro du känner inför svaret i framtiden? När suget och begäret knackar på, minns provsvarsångesten. Ha en fin kväll & morgondag så försöker vi njuta av att vakna nyktra:-)
Allt gott till dig

Spöketimig

En hälsning här från baren på flygplatsen att det går utmärkt att dricka te och titta på de andra runt om som dricker. Ser plötsligt fram emot landa om 15 timmar och slippa pluffset, magsvedan och dimmsynen mer än jetleg såklart. Har känt mig fräsch i huvudet idag. Klar i knoppen. Dag 6. Nu står jag ut. Måste hålla demonerna väck!
Bye

Spöketimig

28 år sen sist jag reste nykter....otroligt! Vilken resa detta är på flera sätt

farmor

Du slutade att röka! Vilken bragd! Du berättade för alla att du hade slutat. Var det en hjälp för dej att hålla fast vid ditt beslut?
I så fall kan du använda samma metod nu. " Jag ska inte dricka alkohol på den här semestern " om du inte vill dra till med " aldrig mer "
Jag har varit nykter 8 dagar nu, minns inte när det sist hände?
Jag berättar för mina nära att " jag dricker inte vin nu"
Kanske är det för alltid, det kan jag inte lova. Men känslan efter första veckan är så positiv så jag ser ingen anledning att hälla i mej alkohol igen.
Ta ett beslut och håll fast vid det! Lycka till!

Spöketimig

8 dagar utan a. Vet inte hur länge sen jag var vit så länge? Många år sedan. Andra dagen på semestern och alkohol överallt. Lockar mig inte. Än är jag för uppsluten av hur gott jag sover, hur mycket jag orkar och den icke existerande hjärtklappningen! Så skönt!!! Sitter och äter frukost på hotellet med god aptit och ser fram emot ännu en nykter dag.
Helt underbart befriande!

Spöketimig

I eftermiddag & kväll har suget slagit till rejält. Men jag stålsatte mig och beställde alkoholfria drinkar. Faktiskt gott! Och lite avdramatiserat. Man gör kanske för stor sak av det? Men kan man annat efter så många år med dagligt intag av vin & öl. Klart att det är en stor sak. För mig. Men som jag skrev förut, nu har de positiva sidorna av nykterheten infunnit sig så jag får ta till den känslan när suget är för stort. Kan även se mig i spegeln utan att se alkopluffset vilket ger något bättre självkänsla än på många år.
Lite stolt är jag. Men visst finns suget, de gör det. Håååååll emot nu!!!!!

Leverjag

Visst är det gott! :-) så många fördelar även för den fåfänga delen av oss. ;-)) härligt att du mår bra och njuter av ett friskare liv på semestern. Här är det gnistrande iskyla. Jag blev lite solbränd i ansiktet på promenaden idag tom.

Må gott!