Ny här, men har läst ett par år! Sitter nu med rejäl abstinens efter ett race på 6 dagar. Varför gör man detta mot sig själv - och vänner som är oroliga. Jag har en gång för tre år sedan legat inne för avgiftning - men lik förbannat så har jag gjort detta ett par/tre gånger om året. Får rejäl ångest, blir rastlös, sover risigt - även om insomningstabletter hjälper en del. Skakig in händer o ben, svettning/frossa, hög puls. Nu har det gått 2½ dygn och det värsta har väl lagt sig. Jag nojjar på det där med dilerium - och googlar sönder mig om NÄR det sker. Nojjig nojjig:-)

Kan ett dilerium komma trots att man känner sig ok. Har varit ute o promenerat och pulsen är normal, inga svettningar. Kan det vara ett mellanrum mellan abstinens och dilerium? Eller hänger de alltid ihop?

Undrar när nästa race kommer, för det kommer väl fler? Varför? Jobbet inga problem - bara sjukskriver mig själv upp till sex dagar - men de börjar väl snart undra när man är sjukskriven 4 ggr per år.

Fantastisk att läsa på dessa sidor - vilka kämpar det finns!!!

Svartvit

Duktiga ni är!! Båda två :) man blir så himla glad att läsa hur duktiga andra är, som har samma problem som en själv. Det ger mig motivation! "Bara" inne på min andra dag men blir otroligt inspirerad av er och andra här. Kämpa på! Tillsammans är vi starkast :)

Anders 48

Snart 4 veckor - eller en månad utan alkohol, vilket känns väldigt skönt måste jag säga. Har tillåtit mig att "landa" i lite lugn och ro efter ett enormt stresspåslag det senaste året. Kan inte säga att jag har någon större ångest kvar efter det sista rejjset - men jag har lite svårt att ta mig för saker - kommer på mig själv att ibland bara sitta i soffan och "glo ut i intet". Får pusha mig själv för att "komma igång". När jag väl kommer igång så är det ju bara skönt, och sker utan större ansträngning. Jag kan utan vidare medge att jag några gånger de senaste veckan har tänkt tanken att det skulle vara jätteskönt att vara lite full.......-men det funkar ju inte just nu. Jag har flera lediga dagar på raken - och det har ju ibland varit "tillfällen" för mig att sjunka ner i soffan med bag-in-boxen. Inte så den här gången - har istället hittat på andra saker. Rent krasst: Visst skulle jag tycka att det vore skönt att få vara lite pruttfull just nu, på något sätt - men jag har vettet att förstå att det med största sannolikhet inte skulle stoppa där, att just vara lite pruttfull EN kväll. Inte min tekopp för tillfället - absolut inte.

Läser här inne nästan varje dag - och känner både tro och hopp för den kamp som många av oss kämpar - och vill bara säga: Fortsätt kämpa - det måste gå att förändra om önskan och insikt är tillräckligt starka.

rabarber

Wow! Vilken milstolpe! Jag ser fram emot den dagen jättemycket! Jag är på nästan 3 veckor, så det är ju snart, snart :)

Härligt att du känner dig så övertygad och stark. Det här grejar du! Du är inspirerande, Anders! Heja dig!

Anders 48

Rabarber, du är ju bara hack i häl - och nu går du in i ytterligare en ny och alkoholfri helg! Grattis till dig. Jag tycker att du har varit/är sååå starkt som klarat av att sluta med alkoholen - speciellt då du, vad jag förstår, tidigare har druckit under lång tid, flera dagar i veckan. Fantastiskt jobbat hörrudu!!!:-) Känns som att sitta i baksätet på en bil och titta bakåt, och se hur det man kör förbi och fäster blicken på försvinner längre och längre bort för att till sist försvinna utom synhåll. Dock VET man ju att det man fäste blicken på från baksätet faktiskt finns kvar (alkoholspöket) även om man inte kan se det. Bra att tänka på ibland, när eller om man får ett sug.....

Kämpa vidare längs den goda vägen - det gör jag!

rabarber

Tack Anders! Och vilken bra liknelse med bilen. Nästan som när man var liten och skulle säga hejdå till farmor som stod och vinkade på vägen. Och så blev hon mindre och mindre för att till sist försvinna. Nu vill jag inte jämföra min snälla farmor med alkohol, men jag såg bilden framför mig ;)

Jo, egentligen är det ju helt galet att kunna gå från att druckit 1-1,5 flaska vin per dag i 10 år till att inte dricka något. Jag förundras varje dag. Men orsaken till att jag klarar det är dels terapi och dels detta fantastiska forum. Hade jag inte haft terapin, hade jag aldrig vågat släppa min snuttefilt. Jag var tvungen att förstå mig själv, varför jag drack. Det blev en ganska jobbig inre resa som innehåller en hel del trauman, men när min terapeut höll upp den där spegeln framför mig och bekräftade saker som jag hade förträngt eller viftat bort, så kunde jag börja läka. Snuttefilten var inte nödvändig längre.

Och utöver det, när ångesten släppte helt efter jag slutade dricka. Ljuset klarnade. Jag fick sån energi. Det boostade mig än mer.

Det är så härligt att läsa dina positiva inlägg, Anders! Känns nästan som du studsar fram :)

Vi fortsätter kämpa! Ha en fin vit helg!

Anders 48

"Råkade" titta i kalendern, och insåg att det är 1-månadsdagen idag - utan alkohol. Stunder/tillfällen med "sug" är få, och lätta att förbise och parera. Vad skönt! I morgon kväll så skall jag gå på en arbetsrelaterad "avtackningsmiddag". För några veckor sedan var jag helt övertygad om att jag inte på något sätt skulle närvara på denna. Satt hemma och planerade ursäkter för att inte behöva vara med - stod inte ut med tanken ens, när ångestpåslaget var rätt stort. Nu tycker jag t.o.m. att det skall bli rätt trevligt. Jag vet att det kommer att drickas måttligt med alkohol - och det är en vanlig arbetsdag dagen efter. Har faktiskt inte någon "nojja" över hur jag skall parera "vin-frågan"! Jag bestämmer i morgon, där på plats. Antingen så blir det ett par alkofria öl - eller 1-2 glas "tretimmarsvin". Var på en konferens i höstas där det var betydligt mer alkohol som bjöds. Jag satt med mitt glas i nästan 3 timmar tror jag - utan påfyllning. Gick utmärkt - ingen såg eller tänkte på att jag aldrig "fyllde på". Ändå kunde jag vara med och skåla med alla - och smutta på mitt långsamma glas. Kanske blir det så i morgon, eller inget alls? Hursomhelst så är jag helt bekväm med om det skulle bli ett glas vin. Hemma finns ingen alkohol - för jag skall ju inte dricka alkohol hemma, och ensam. Så är det ju bestämt!:-) Känner absolut inget "tryck" från de kollegor jag kommer att träffa - ingen skulle bry sig om vad jag/någon väljer att dricka. Jag bestämmer själv, och gör det på plats, i morgon.

Alla kämpar som finns här - fortsätt kämpa för att ändra och förändra. Läs och skriv!

Anders 48

Tack skall ni ha! Detsamma till er!!! Nu är det fredagkväll, och många av oss har väl antagligen ett par lediga dagar framför oss. För egen del så blir det en lugn hemmakväll - utan alkohol. Känns så skönt att jag inte ens är sugen. Tänkte ändå tanken "tänk om jag skulle gå förbi Systembolaget och köpa något....". Det blev inte mer än en flyktig tanke, utan substans faktiskt - mer en koppling till att ha ett par lediga dagar. Stolligt, eller hur?! Det var inte ens nära att jag gjorde det, inte det minsta.

Jag skulle ha gått på en avtackningsmiddag i onsdags för en kollega. Middagen blev inställd - och min fråga till mig själv behövde aldrig besvaras? Skulle jag dricka 1-2 glas vin? Vet fortfarande inte hur jag skulle ha gjort - men blev ändå delvis lättad när det visade sig att det aldrig blev någon middag. Nu ser jag inga liknande situationer på horisonten den närmaste tiden - och det är väl lika bra det. Jag kommer ändå, förr eller senare, att ställas inför samma fråga igen - och då får jag se hur jag känner och tänker kring det hela, där och då.

Hoppas att ni som sitter och är sugna kan stå emot ikväll. Snart är fredagen över - och en lördag utan baksmälla och ångest finns runt hörnet - bara några timmar härifrån. Så det så!

Anders 48

......slipper jag skriva som rubrik! Gråmulen och regnig söndag utan ångest, bakfylla/återställarfylla. Känns sååå skönt. Jag bor nära ett populärt söndagsbrunchhak, och ser rätt ofta hur en del gäster mest är där för att få i sig ett par öl eller något annat med alkohol, utan att egentligen bry sig så mycket om maten. Jag förstår så väl. Alltför väl. Blir lite sorgsen på något sätt, då det inte sällan är barnvagnsfamiljer där mamma el. pappa måste starta upp med ett par öl på söndag förmiddag. Kanske är jag känslig - det behöver inte alls vara så som jag tänker. Kanske är det helt enkelt någon utan a-problem som är sugen på några öl? Och jag har verkligen inte någon uppfattning om att den ena dagen är bättre än den andra att dricka alkohol. Jag har mest bara reflekterat över det, och konstaterar för egen del att jag är glad att jag själv, idag, inte måste inleda dagen med en återställare.

Lena72

Läst hela din tråd. Vilken resa du har gjort! Du skriver så förståndigt, är duktig, kämpar o hamnar i diket ibland. Vill bara hojta att du har hjälpt mig nu de sista 2-3 dagarna med din tråd.
Kämpa och tack!

Anders 48

Vad kul att jag på något sätt har hjälp dig - kul att höra! Ja det har verkligen gått upp och ner. Just nu så känns det som att det går rejält uppåt - och jag hoppas det för din del också. Vi kämpar vidare, eller hur! Någonstans så hoppas, och tror jag, att man faktiskt drar små lärdomar av varje fall eller snedsteg - även om det inte känns så ibland. Jag vill vara övertygad om att dessa lärdomar på sikt skall leda till insikt och förståelse - och i förlängningen en förändring till det positiva. Så tror jag - idag....:-)

Anders 48

Kikar i min kalender, och konstaterar att det är 6 veckor utan alkohol idag! Valborg är ju allmänt sett som en "fyllehelg" för många, kanske speciellt för yngre människor. Är så glad att jag inte är sugen på någon alkohol. "Njuter" av känslan - och inser att det bestämt tar sina rediga veckor för att komma tillbaks till någon typ av normalläge, någon typ av inre lugn. Jag rör mig mot det, dag för dag. Tänker då den gamla dängan "Bättre o bättre dag för dag....". Det är verkligen så! Under de första nyktra dagarna är skillnaden så dramatisk och uppenbar vad gäller det egna välbefinnandet - man märker hur varje dag som går lättar ångesten och abstinensen - och man kan registrera varje "symptom" som klingar av i takt med att dagarna går. Nu, efter några veckor, så är justeringen, och förbättringen till det harmoniska mer finstämd och abstrakt - men man kan känna den om man vill - det är lite mer "finlir" i den mentala balanseringen och återhämtningen. Upplever att det trots allt blir lite "bättre o bättre dag för dag..." Ack så skönt!

Jag önskar all styrka till er forumvänner som kämpar för nykterheten denna helg! Morgondagen är snart här - och det kan vara starten på den första nyktra dagen - även om den kanske kommer att kännas "för jävlig"! Även om man inte tror det, så blir det ju faktiskt bättre. Det GÖR det!

Anders 48

Kristi flygare....-och "klämdag" med ledigt i morgon för många. Ypperligt tillfälle att supa till m.a.o. Lägg till det fina vädret, och alla uteserveringar som har öppnat. Vilken "fälla" för många av oss härinne! Jag tycker ju själv att det ser såååå trevligt ut att sitta och chittchatta med någon över ett par glas vin i solen. Jag antar att jag själv i nuläget skulle bemästra konsten - om jag hade sällskap av någon. Nu har jag ju inte det just idag - och den nya regelboken säger ju bestämt att jag INTE skall dricka något när jag sitter hemma och är själv. Det brukar bli så dumt då - så jag låter bli. Vet att jag kanske skulle få till en galant storstädning, och kanske nyputsade fönster i hela lyan med några glas vin i kroppen - men jag läste någonstans att man faktiskt kan putsa fönster när man är nykter! Alltid lär man sig något!:-)

Noterar 7 veckor utan alkohol. Känns bra. Känns sunt. Känns viktigt. Visst kan jag få lite sug här o där, då o då - men inte värre än att tänka tanken att det skulle vara "mysigt" att vara lite full. Jo, så är det ju - det ÄR mysigt att vara LITE full. Punkt! Men allt det andra då? Felfyllan, långfyllan, ångestfyllan, geggfyllan - och det som följer efteråt är ju så fruktansvärt omysigt att det verkligen inte är värt det. På något sätt. "Hel och ren, på stadiga ben" har ju ändå vunnit "bäst i test" - år efter år. Synd att man glömmer det ibland.

Nu tar jag cykeln och ger mig ut i klorofyllen - och tänkte försöka "parera pollen", en populär lek såhär i vårtider. Vet att jag kommer hem med huvudvärk, kliande ögon, rinnande näsa och trötthet. Lite grann som en baksmälla - men tänk så skönt att veta att det bara är lite pollenallergi - och inte en bakfylla eller alkoholabstinens!

Hoppas att alla ni som kämpar mot alkohol och sug i helgen får styrka att hålla emot - eller stänga av Bib-kranen efter nästa glas! Det går, det låter sig göras - och det kan vara jävligt jobbigt i början. Styrka till er alla!!!

NorthernSoul

Ja herregud dessa långhelger. Starkt av dig att stå emot. För mig går det bra hittills men visst har jag tänkt på uteserveringar både en och två gånger.

rabarber

... så har det känts under min promenad längs vatten idag. Fullknökat på varenda utehak, vinångor, ölångor. Började promenera redan innan lunch idag och alla var redan igång. Jag tittar lite annorlunda på dem nuförtiden. Och känner mig nästan lite from ;)

Jag har hittat min sommardryck. Ginger Beer. Som har ett litet "sting" i eftersmaken. Passar utmärkt på en filt.

Stort Grattis till dina 7 veckor, Anders! Vi är precis efter dig NS, Res och jag - vi klockar in 6 veckor i helgen!

Hoppas du får en solig och fortsatt vit helg!

du fick mig att skratta idag :)
Storhelger är verkligen överskattade och soliga vädret gör att jag blir vansinnigt sugen på "bara ett glas vin" (läs minst en flaska).
Kör liknande strategi till dig, tränar så fort suget sätter igång.
Har fått gjort så mycket idag, att jag blir lite rädd för mig själv. Manisk liksom.

Anders 48

Uteserveringarna är som sagt knökfulla dessa underbara vår/försommardagar. Min inneservering håller dock fortsatt stängt! Tack snälla ni, Rabarbern, NS och kanintjejen för stärkande tillrop! Visst är det skönt när man sitter en dag/kväll som denna, i det vackra vädret och inser att man faktiskt - jo, faktiskt, inte är sugen på att dricka - över huvudtaget. Jag hoppas att ni också har den känslan - och att det inte är bara en "kamp" att låta bli. Det är så behagligt att få känna så. Idag testade jag även att iordningställa min uteplats - nykter. Gick alldeles utmärkt att plantera om ett par krukor i nyktert tillstånd - även om det kanske hade varit "mysigare" med ett par glas vin. Helt klart så hade det varit det - men det alternativet är inte aktuellt. I nuläget så är väl kaffe det starkaste som kommer att konsumeras på uteplatsen den närmaste tiden. Blev lite sugen på den där "Ginger Beer" som du skrev om Rabarber! Var hittar man den - på Ica eller bolaget?

Hoppas att ni alla har en lugn och nykter långhelg - det är så skönt. Och om du så bara är inne på din första nyktra dag, så håll siktet fokuserat på morgondagen, för det blir dag 2! Och sen så........