Hej! Jag är ny här och allt det här känns väldigt främmande. Men jag inser nånstans att jag måste berätta för någon. Jag är en kvinna, 37 år gammal med två fantastiska barn. Bor med min sambo i en förort till sthlm och har ett jobb jag trivs med. Det mesta är frid och fröjd. Om det inte vore för det där vinet.. Jag har alltid tyckt om att dricka och vara berusad men har ändå alltid haft koll på intaget. Vi har alkoholism i familjen, på både min pappa och mammas sida. Under båda graviditeterna och under amningsperioden så var jag nykter, utan problem. Visst det kanske inte var jättekul på nyårsafton när alla andra festade på men jag satt ändå rätt nöjd med mitt bubbelvatten. Så jag har haft helt nyktra perioder. Men nu har det varit en tung vinter och jag har många ggr sagt till mig själv, att då och då ska jag dra ner på konsumtionen men det datumet verkar bara flyttas fram... Sen när torsdan kommer så är det så enkelt att handla den där BIB:en som sen är tar slut lagom till sön kvällen.. Jag hinkar inte i mig och jag dricker alltid vatten sista timmen innan jag lägger mig men det är ändå på tok för mycket och jag hatar mig själv för att jag inte kan motstå dom där vinglasen, varför är dom så viktiga? För övrigt är jag en väldigt uppstyrd människa. Aldrig att jag skulle ligga kvar i sängen på en helgmorgon för att det blev för mkt dricka. Jag studsar upp kl 6 varje dag tillsammans med barnen. Men jag märker att min sambo börjar ledsna nu "på riktigt".. Och jag säger att jag ska dra ner å drickandet snart men ärligt talat så vet jag inte hur jag ska lyckas.. Alla tips och råd är välkomna!! Min tanke är inte att jag önskar bli nykterist men jag vill inte känna suget, jag vill kunna dricka 2 glas vin och sen tycka att det räcker. Hur gör man?

anonym11208

Jag tänker att du kanske ska skippa biben och köpa en flaska istället? Då kan du ju bara dricka just den flaskan och inget mer. Byt ut vinet mot glass, godis eller chips eller frukt, bryt den dumma vanan. Kanske bara tillåta dig att dricka fredag eller lördag? Sen är forumet en jätthjälp och det är bra att skriva av sig, jag skriver i min tråd ganska mycket, mest skitsnack, men det hjälper för mig, och läs i andras trådar, härfinns värme och stöttning.

Saffran

för ditt svar! Jo jag har många ggr bestämt mig för just ovanstående, att bara köpa en flaska eller end dricka fre & lör. Men det är jättesvårt.. Jag är även flera ggr skrivit en åtgärdsplan, vad jag kan göra när suget kommer. Ta en promenad, lägga sig på spikmattan etc men attans vad mkt hellre jag tar ett glas vin när suget väl kommer! Har länge tänkt att jag skulle behöva en stödperson, nån som plingar på dörren kl 16:30 varje sön (eller när väl suget är som värst) som drar med mig ut på en jogg eller promenad. Nån som vet vad man går igenom, hur starkt suget faktiskt kan vara.. Min sambo och jag har talat lite om problemet men han förstår inte. Han tycker bara " drick inte, hur svårt kan det vara??" och jag har inte velat säga exakt hur illa det är. Vill kunna klara av att lösa detta på egen hand. Fan det är väl bara att bestämma sig! Frågan är om man måste inleda med en helt nykter period, vill helst inte det men hur pass mkt ökar oddsen att man lyckas begränsa intaget om man börjar med en helvit period? Nu hade vi även en stor fest för en dryg vecka sen så vi har halva garaget fullt med champagne flaskor, bib:ar och öl... Tungt!
Dock har jag inge direkt sug mån - tors, då är det vardag med träning, simskola me barnen och jobb som gäller...eller ok tors börjar det smyga på men oftast tar jag inget då heller. Men sen fre, lör & sön.. och sen samma ångest varje mån morg. När man legat och svettat sig igenom hela helgens nätter med ångesten som ett strypgrepp.. Och jag fasar långhelger och semestrar, då blir det varje dag. Inte dagtid men på kvällarna..
Samtidigt har jag alla förutsättningar att dra ner på drickat. Min sambo dricker på fester o så, och kan ta en öl nån helgkväll. Men han kan absolut sitta nykter en o flera helger, han dricker cola och jag dricker vin (som jag gärna fyller på när han går iväg en stund).... Ändå är det så himlans svårt..

Saffran

Vardagen har flutit på bra denna vecka, sjuka ungar och mkt pysslande med tider hit & dit men inge sug efter A. Dock kommer helgen nu och det är nu utmaningen kommer. Vill verkligen ha en nykter helg, min kropp o själ behöver det. Laddat mentalt hela veckan. Bunkrat upp med massa gott att äta plus alla alkoholfria drycker man kan tänka sig! Så nu har jag inget att skylla på. Och fördelen är att vi inte är bortbjudna nånstans utan har bara en lugn helg planerad. Så skönt! Håll tummarna!

Katla

Hej! Jag förstår vad du menar, det här med att ha nyktra perioder (graviditet och amning tex) men sen ramla direkt tillbaka som att den där nyktra tiden inte ägt rum. Jag har själv perioder av samma beteende. Med ångest som påföljd.
Råd till dig som kanske funkar...som jag brukar använda själv - om jag MÅSTE tillfredsställa suget blandar jag ut vinet (är också bib:are) med mineralvatten. Om en röst inom mig viskar att jag KANSKE INTE MÅSTE dricka vin fångar jag snabbt upp det genom att hälla i mig vatten ur vinglas och sen plocka undan disken, en avledningsmanöver!
Samt det flummigaste - jag brukar diskutera med mig själv om vinet för att ifrågasätta skamkänslorna. Varför vill jag dricka? Vad kommer det leda till? Vad tycker min man och mitt barn om när jag dricker? Vad tycker jag själv?
Jag ser inte mig själv som en alkoholist som måste leva nyktert men jag har en tendens att slå över mot tristess/vana/ångest/oro etc och tröstar mig med vin. Jag dricker givetvis även för att ha roligt, men när det kommer till fest måste jag inte dricka, jag har roligt utan. Hatar dessutom att vara uppe sent så jag dricker helst på eftermiddagar. Jag tänker att du kanske kan prata med dig själv om dina alkoholvanor utan att döma? Tex fråga dig själv om du dricker av tristess? Och tänka utifrån det vad du kan göra istället? Jag tror att många människor dricker för att dom inte vet vad dom annars ska göra för att slappna av/flumma bort/ha roligt med sig själva. Hur har du det?
Kramar till dig

Thomas 52

Jag har samma problem som du fast tvärt om. Jag dricker på vardagar och är nykter på helgerna då familjen är hemma.
På måndag hasar jag mig iväg och köper öl som jag pimplar när jag är ensam och på kvällen bestämmer jag mig för att inte göra det på tisdag. Men!!! Osv.

För mig är det pensionärstristess och en stunds flykt in i dimman. Hur korkat som helst men väldigt enkelt.

Du skriver att du är uppstyrd, upp tidigt. Min fundering är om du väljer att vara uppstyrd så skapar du en struktur och kanske ett alibi för ditt drickande. Du sköter dig till vardags om du förstår vad jag menar.

För mig skulle det inte funka med att köpa en mindre förpackning. Jag får inte köpa alls om det skall gå bra.

Lycka till