Det har gått bättre de två sista åren, ungefär. Det finns många dagar och veckor och nyligen över en månad på raken utan vin.
Vad lätt det är att se all förbättrad livskvalitet och göra kopplingen till alkoholfritt, egentligen ! Kanske inte de enstaka dagarna (de kan vara jobbiga) men efter en sammanhängande nykter period.
Jag är då en sund och ganska klok och trygg individ som älskar naturen och mina barn och mina djur och gläds åt att vakna på morgonen och gå och lägga mig på kvällen.
Jag kan inte påstå att jag älskar mig själv direkt - men jag hyser heller inget agg mot mig själv och saknar oftast ångestfjärilar i maggropen, för att inte tala om de uppgivna och dödsföraktande tankarna som egentligen bara kommer i samband med vindrickande nu för tiden.
Jag tar hand om mig själv och min omgivning, köper ekologisk mat, jag känner sund hunger och lagar färgfylld (ofta rå vegansk) mat på regelbundna tider, tvättar kläder och städar hemmet (utan kemikalier) , vattnar och vårdar mina krukväxter och skriver långa listor på saker jag vill göra i trädgården (och jag vågar vara i trädgården desutom, utan rädsla för mina grannar) , googlar nya resmål och dreglar över små hönshus att bygga själv på Pinterest, promenerar långt och länge med hunden, engagerar mig i mina medmänniskor och tycker till i bland i samhället. Möter folk och söker upp (mina få) vänner och går på föräldramöten och läser en massa och har alltid ett eller annat långsiktigt projekt och storslagna planer på gång. Jag håller tider och ställer inte in några möten. Jag är en klippa och en inspiratör på mina olika yrkesuppdrag. Min blick är fast och klar och håret är uppsatt med viss omtanke, naglarna är omskötta (utan giftigt lack!) ögonbrynen är plockade, liksom de där två envisa skäggstråna på hakan och hyn är frisk och omhändertagen - med kemikaliefria medel så klart- och mina klädval är rena och nystrukna och ( i alla fall till en viss del) uttänkta stilmässigt - och självfallet i naturmaterial.
Så sent som för åtta dagar sedan gick jag i ett slags lyckorus. Tänkte att just nu är det som vackrast. Lövträd och vitsippor och fågelsång. Och snart, alldeles snart, blommar rapsfälten (ja, jag bor i skåne) och de vita syrenerna kommer att explodera i sina kaskader av väldoft i min trädgård- och jag är här och ska uppleva detta!
Sen infann sig en BIB. Och därefter en till. Jag lät det ske. Igen.
Det var visserligen både ekologiskt och fairtrademärkt. Men plötsligt var all den där självklara livsglädjen och de sunda handlingarna som hör till det nyktra livet borta.
Ångesten kom, oföretagsamheten, folkskyggheten, självföraktet, ointresset för precis allt. Allt jag ville var att dricka mer, så att jag slapp livet och bara kunde somna. Medvetslös. Av ett skadligt nervgift. Som förstör allt. Igen.
Insåg i går att jag missat att syrenerna står i full blom och rapsfälten lyser gula. Och att jag inte ätit på flera dagar. Igen.
Jag skriver det här för att kanske minnas bättre framöver.
Jag är ju inte den som ska (eller vill!) dricka alkohol. Livet är ju så meningsfullt utan!

jas75

Vad vackert du beskriver nykterheten :) Du har kört i diket. Upp på vägen igen. Kämpakramar :)

Evangeline

Har genom åren varit så rädd för sömnlöshet vilket bara är en av alla tusen anledningar som givit mig skäl att dricka. Jag bävade alltså som vanligt i går kväll inför natten. Drack kvällste i soffan och ville inte ens försöka gå och lägga mig. Bläddrade runt bland trådarna här och läste bakåt.
Blev därför förvånad över att jag plötsligt blev riktigt sömnig! Vågade ändå inte gå och lägga mig (jag är rädd för sängen och sömnlöshetsångesten jag förknippar den med). Somnade i soffan och sov gott säkert en hel timme innan jag gav sängen ett försök. Och jag sov tills klockan ringde! Har aldrig hänt förr när jag bestämt mig för att sluta dricka. Det brukar vara sömnlöst och svettigt, spända käkar och aldeles för mycket negativa tankar som tumlar runt.
I morse ringde klockan visserligen i en jobbrelaterad mardröm, men det var förvånansvärt skönt att inse att jag faktiskt hade sovit och det där bara var en dröm. :)
Nu kaffe, som jag sedan en tid har begränsat intaget av eftersom jag förstått att även kaffe kickar igång ångest, fast mer direkt än alkohol där ångesten kommer efteråt.
Så nu måste jag ta i tu med saker jag tappat i min sista session av drickande. Städa undan, ta en dusch och våga ringa alla missade samtal på mobilen. Jag känner mig fortfarande trött och klen i kroppen och rädd för livet utanför, men det är bara dag två och jag vet ju att dessa känslor snart är som bortblåsta. Jag försöker ägna mig åt mindfulness och acceptans den här gången, och det hjälper lite.

Tack jas75, för välkomnandet. Har läst vad du ska igenom i dag. Lycka till -kram. Det kan ju bara bli bättre, inte sant?

Evangeline

Tack Fröken lyckad!

Jag har varit på den här resan ett bra tag, känns det som. Jag har både läst och tom skrivit inlägg på det här forumet (hittar dem dock inte) förr. Men liksom så många andra kanske aldrig riktigt velat inse att jag och alkohol inte har ett bra förhållande. Det har bara blivit värre med det destruktiva dryckesmönstret och den efterföljande ångesten för varje gång jag trott att jag säkert kan dricka "ett glas eller två". Det blir liksom aldrig så där trevligt som jag låter mig tro i förväg. Den sista flaskan jag drack upp här om dagen ville jag inte ens ha. Jag drack ändå för att få den där ångestlindringen som vinet ger en stund - men kostar tusenfallt igen av ångest efteråt.
Och nu är jag här på dag två igen och undrar när det värsta ska gå över och om jag den dagen liksom alla gånger tidigare kommer på att jag ska försöka ta det där första glaset igen.
Blev just bjuden på middag i kväll hos en vän där alkoholen alltid flödar. De få vänner jag har är sådana. De har fria, kreativa yrken och kan "unna sig" alkohol vilken veckodag som helst och vilken tid på dygnet som helst. Sist jag umgicks med just den här vännen valde jag vatten - och skyllde dels på bilkörning men sa också att jag är rätt trött på allt slentriandrickande som förekommer i mina kretsar. Hen lystrade lite och såg ut som hen ville reflektera, men jag bytte samtalsämne. I kväll är jag rädd för vad som ska bjudas på i dryckesväg och det känns lite jobbigt att jag kanske måste ta en diskussion om att jag tackar nej till alkohol. För jag ska tacka nej, så får hen ta det hur hen vill. Nu har jag skrivit det här med, just in case.. Kram på er!

jas75

Att gå till polisen är ju inte det roligaste en kan göra. Men är huvve dumt...

Lycka till ikväll. Bra inställning att hen får ta det som hen vill. Du är viktigast i ditt liv & ska följa ditt hjärta. Kram

Evangeline

..eller VI är viktiga. Och vi, inga av oss här och där ute i den riktiga världen är ju sitt SANNA jag under inflytande av alkohol. Sen att man kan vara en ganska fantastisk människa (i eget tycke) efter några glas/flaskor är ju en annan sak..

Jag tackade nej i går och sa att jag känner att det är helt onödigt med vin just den här tisdagen, för min del. Värden blev nog lite chockad. (Vi har ju umgåtts över många middagar förr!). Jag berättade att jag allt mer börjat ifrågasätta slentriandrickandet i våra kretsar, att det känns lite ofräscht att ta varje tillfälle i akt att berusa sig i varierande grad ständigt och jämt och att det på sätt och vis inte går i hop med vem åtminstone jag ju faktiskt är. Hen förstod, hen relaterade och hen höll med. Hen svepte snabbt sitt matlagningsvin på köksbänken och sedan drack vi vatten. Jag var kanske inte den roligaste gästen den här veckan, men vårt samtal under kvällen var i alla fall äkta och ingen av oss var speciellt korkad. :)

Evangeline

Jaha du dag tre. Vi har setts förr några gånger by now.
Jag har känt efter, googlat och läst om dig. Någonstans läste jag att du ska vara den värsta i den akuta fasen. Dagen där kramper, hallucinationer och delrium kan slå till. Men nä, jag är rätt på det säkra med att jag klarar mig från det, den här gången också. För några år sedan, när allting egentligen var så mycket värre med mig, hörde jag faktiskt en låt av en svensk artist på repeat genom vindens susande i trädkronorna en hel natt. Är fortfarande inte säker på om det var grannarna som hade fest och någon självutnämnd dj fått en hang-up på den, eller om det satt i min då rätt hårt åtgågna hjärna. Och om det skulle vara det sistnämnda iså fall berodde på dag tre utan alkohol eller något helt annat. Jag räknade inte tillnyktringsdagar då. Då såg jag alkoholen som det enda som egentligen hjälpte mot det andra. Eller rättare, jag visste väl så klart att alkohol inte hjälpte heller, men jag brydde mig inte.
Jag är rätt glad att den tiden är över, att det nästan är glömt och att jag vill andas och kan skratta igen.
..Egentligen kan jag kanske om jag drar mig till minnes det, säga att jag redan har förändrat mitt drickande och kanske borde ha börjat tråden i "Det vidare livet". Fast då var jag en mer död än en levande människa. Nu är jag en levande människa. En levande människa som vill fortsätta leva kanske om 10 eller 20 eller 30 år med. Känns det som just nu. Och då måste jag ta i tu en hel del med min relation till A för att kunna leva på riktigt. No more överstyrfylla.
Alltså är jag här på dag tre, ångest som är värre än i går men helt bekant och hanterbar. Dag tre och syrendoften hänger tung och jag är ledig, håller mig på vänt från allt jag borde. Tänker, läser och tycker lite synd om mig själv. Energilös och folkskygg - så himla bekant så jag tvingade mig att tacka ja till en middag i går och ska tvinga mig ut på en promenad med kompis (som ingenting vet) i kväll. För att jag har varit folkskygg och haft ångest och tyckt synd om mig själv så många gånger nu att jag vet att det ända som hjälper och snabbast får mig ur det är att gå ut och konfrontera livet lite grann igen, oavsett hur ynklig och värdelös och klen och oduglig jag känner mig just nu. Vad jag också vet är att det är så här det blir av alkohol. Det är fantastiskt till låt mig säga 2,5 glas, sen går det överstyr och slutar så här. Jämt. Tjoff! Tvärstopp. Ångest. Skräck. Skam. Skuld.
Jag skriver det här för att jag vill minnas dag tre lite tydligare än jag gjort förr. I dag på dag tre är jag inte den jag egentligen är och den jag egentligen kan vara, den Evangeline som var här strax innan häggen slog ut, för inte så länge sedan. Jag önskar att jag kommer att komma ihåg det bättre framöver.
Nu ska jag krångla ut mig ur filten, upp ur soffan och ta en promenad.
Farväl dag tre. Jag vill aldrig se dig mer, hör du det?

Evangeline

..Efter hyfsad sömn men med övertydligt symboliska mardrömmar som väcker mig i gryningen, sträcker jag sakta på mig igen. Som jag alltid gör på dag fyra.

Jag vågar betrakta mitt ansikte i spegeln. Spåren är kvar. Kanske det bara är jag som ser? Kanske inte. Troligen inte. Jag ser ju själv hur andra ser ut i min ålder som dricker hårt. Den där grova hyn med den lila och rödflammiga tonen, ibland med gulvit anstrykning i botten, Påsarna under ögonen och de djupa vecken mellan kind och näsa. Det lite sjukplufsiga. Kanske inte alltid kommande av alkohol, men påfallande ofta hos dem jag vet dricker i överkant.

Smink hjälper inte men jag sminkar mig ändå, för det är dag fyra och jag försöker räta på ryggen och ska försöka möta dem jag måste möta och lådsas som ingenting: Dölja att jag på ett par dagar, i min ensamhet, drack litervis med vin och visst några öl med, som klubbade ned mig i minnesförlust och redlöshet och fylledvala. Jag är glad att jag inte fångade mig själv på film när det pågick. Eller också borde jag ha gjort just det, i avskräckande syfte. Jag måste ha utgjort en äckligt patetisk och sorglig syn, det är ett som är säkert.
Hur mitt hem fortfarande är äckligt och sorgligt och patetiskt säger en del bara det.
Jag städar kattlådan, sopar upp trasigt glas från golvet. Tomflaskorna samlar jag skamset ihop i en papperskasse. Dem ska jag slänga sedan någon dag. I en glasåtervinning där ingen ser mig. Orkar inte slänga matrester och plocka undan prylar och vädra och vattna blommorna. Fortfarande dränerad och orkeslös och klen.
Vågar mig ut och i väg för att göra det jag ska. Ångest finns där latent och jag är lite rädd för att ha med folk som hör min vardag till att göra. Men jag fixar det och förstår, eller tror, att de inte förstår att jag precis. ynklig och skakig, kravlat upp över kanten till en alkoholavgrund. Igen, som så många gånger förr.
När solen börjar gå ned över dag fyra går jag ut en sväng med hunden på syrendoftsgatorna. Möter en granne jag umgås med i bland. " -Ett litet glas rosé kanske?"
Jag tackar nej fast han berättar att han köpt vin i tyskland, att terassen är nyoljad att sonen fått sommarjobb att de har bytt foder till hunden och att frun har badat i havet och det var tio grader varmt. Skyller på att jag har en del kvällsjobb att göra.

Är nu uppriktigt nöjd med att vara hemma och läsa (utan kvällsjobb) och slippa ett glas (och två och tre och fyra glas) rosé.
Det där slentrianpratandet som kräver slentriandrickande. Det är ju inte "jag".

Egentligen.

Så tänker jag nu, på dag fyra.

Tror att det är så bra att skriva ner tankarna. Vilka frestelser du står emot såhär i början. Imponerande! Det säger nåt om hur bestämd du är i detta. Lycka till nu!

jas75

Så bra du skriver. Naket & ärligt. Tack för det ? Å tack för dina ord inne hos mig, det värmer. Ja fyllan är inte vacker den tär på kropp & själ. Bra att du stod emot det där glaset rosé. Styrka till dig att forsätta din vandring till ditt äkta jag ?

Andreas

Har följt din tråd, du skriver så fint.

Är du kvar Evangeline? Vill så gärna läsa mer. Du skriver så bra, så äkta. Om dag 5 gick fel, börja om. Rätt var det är så lyckas det.

jas75

Saknar dig & din inlevelsefulla skrift. Hoppas det går bra & om inte. Så Skriv, ingen drömmer dig här. ?