Hejsan!

Jag är egentligen en väldigt lycklig människa. Världens bästa sambo, ett jobb som är väldigt stressigt men som jag trivs väldigt bra med, fint hus och en dröm om barn. Jag är taggad på livet.

Jag har dock inte alltid haft det lätt. Jag har alltid varit "svag" psykiskt. Jag har ofta haft lite ångest. Som liten var jag väldigt ängslig. Jag vet inte riktigt varför. Uppväxt i ett tryggt och kärleksfullt hem. Visst, min mamma har haft lite problem med alkoholen men det handlar mer om att hon blivit för full på fester där vi barn inte varit välkomna.

Efter ett tufft förhållande eskalerade allt. Drack mycket ensam framför datorn, var alltid fullast på fest osv. Det slutade med SSRI och terapeutkontakt. Terapeuten hjälpte mig jättemycket med min ångest men jag insåg väl inte själv mina alkoholproblem så det pratade vi inte om.

Vanorna fortsatte och jag klarade mig konstigt nog utan snefyllor trots SSRI men det blev mycket fortsatt mycket öl framför datorn och rejäla fyllor på firmafester. Många vet ju den där skammen man känner när man kommer till jobbet och kollegorna skrattar och frågar hur jag mår efter helgen. "Ja, hehe det blev kanske mycket den gången" Den gången... som varje gång.

Jag träffade min underbara sambo och hon flyttade in. Lyckligare har jag aldrig varit. Fyllorna framför datorn kunde ju nu inte fortsätta. Förutom när hon jobbade natt. Hon märkte ganska snabbt efter ett par fester tillsammans att jag blir för full och otrevlig. Jag blir en helt annan människa.

Vi hade ett allvarligt snack och jag lovade att sätta ett antal. Jag blir inte otrevlig och dum efter 5 öl. Allt har fungerst bra på den fronten. Jag har inte skämt ut mig på fester. Men jag har fortsatt dricka när hon jobbar. Det är inte speciellt ofta men jag är jävligt snabb på att ta tillfället i akt. Jag vågade inte gå till systemet och jag visste också att jag inte kunde vara dyngrak när hon kom hem på morgonen, alltså blev det folköl i hemska mängder.

Jag har lurat mig själv fram tills för några dagsr sedan då jag och hon skulle mysa lite i solen. Vi köpte några öl och cider. Smygdrickare som jag ör hinkade jag i mig vin när hon inte såg. Jag skadar således henne igen genom att bli helt jävla dyngrak. Hon får ingen mental kontakt med mig och jag blir som förbytt. När jag vaknar nästa morgon sitter hon bredvid mig och gråter. Den ångesten önskar jag inte min värsta fiende.

Hon stöttar mig i det här och hon skulle aldrig lämna mig men jag måste skärpa mig nu och jag är trots allt livrädd att hon skiter i mig. Mitt problem är inte att jag dricker varje dag utan att jag gör det i smyg. Varenda obehaglig fylla jag har haft har grundat sig på det.

Jag vet inte vad jag försöker döva. Hon och ett liv tillsammans med henne är allt jag önskar.

Behöver lite vägledning.

Mvh

jas75

Som dricker/druckit i smyg. Jag är en av dom som gjort det. Det är allt annat än bra! Det tog mig 6 månader nykter för att ta ett återfall & då köra full, blev tagen av polisen som tur var. Det var då jag vaknade. Ingen kan bli nykter åt en, man måste vilja själv! Ta kanske en vit månad för att hinna landa & se nyktert ;) på problemet.

Jgoflo

Ja, jag förstår inte riktigt vad jag försöker döva. Men jag har kommit till insikt nu att jag behöver hjälp. Det är som sagt inte att jag dricker dagligen eller ens en gång i veckan utan det är att jag alltid tar tillfället när det erbjuds. Jag kopplar allt till alkohol. Mitt största intresse är musik men det känns liksom meningslöst att spela gitarr utan att vara full. Jag måste lära mig att inte koppla alla aktiviteter till alkohol. Jag kan inte förstöra mer nu. Dags att söka hjälp. Tips på vart man kan vända sig? Det känns som att vårdcentralen kommer säga det enkla: Sluta dricka. Jag skulle gärna vilja ha remiss till psykolog men senast jag fick det väntade jag 9 månader innan jag blev kallad.

jas75

De flesta kommuner har en beroendeenhet dit man kan vända sig. De säger inte ''sluta drick'' I min kommun erbjuder de bla cra en form av hjälp till självhjälp, mycket kbt. Jag tycker det har fungerat bra. De kan oxå hjälpa till med läkemedel mot alkoholproblem tror jag. Lycka till & vad bra att du kommit till insikt :)

Lili77

Vad bra att du kommit fram till att du måste sluta, eller iaf drastiskt skära ned på ditt drickande. Du har bra saker i ditt liv och en sambo som stöttar dig, men du vet att även hennes tålamod har gränser. Du skriver att du sårar henne när du blir full och säger elaka saker. Men jag tror att som anhörig så är själva lögnerna och smygandet det som sårar mest. Inte att du blir full, utan att du inte är uppriktig. Jag hoppas att du kan hitta stöd, tex en terapeut, och att du kan lova dig själv att vara uppriktig mot din sambo (även om det gör henne sur ibland, så är det bättre än att hon blir sårad av att du ljuger).

När man slutar dricka känns det väldigt befriande men också konstigt att kunna vara uppriktig, att inte lägga en massa energi på smusslande och undanflykter! Någon skrev här att smygandet är ett så väl inövat beteende att det kan leda till att man smusslar med något annat av ren vana.

Lycka till!/Patsy :)

jas75

Hur går det? Än om det inte går så bra, så skriv. Det finns ingen här som dömer. Vi vet hur det är & det är bra att få allt på pränt. Man lär sig allt eftersom genom att tydligt se sitt beteende. Styrka till dig :)

Lili77

Angående aktiviteter förknippade med alkohol, såna har jag också många tyvärr! Men jag har kommit på att jag inte står ut med vissa saker nykter, dvs jag tycker egentligen det är tråkigt och dricker bara för att göra det "skoj". Som med vissa bekanta...jag har kommit på att jag inte orkar att umgås med dem nykter, tycker inte det ger mig någonting. Så min nya tumregel är -är det inte kul att göra nykter, då låter jag bli! Samma sak med människor, om det krävs alkohol för att jag ska orka umgås med dem, då låter jag bli att träffa dem.

Nu har jag gjort en lista på saker jag tycker är roligt utan alkohol och människor jag gillar att umgås med nykter, och jag tänker hålla mig till den listan så långt det går. Jag kan verkligen rekommendera dig att göra en sån lista! :)

Kan du spela gitarr själv och tycka att det är kul? Är det svårare om du jammar med ett band och de andra dricker? Jag tyckte också att jag blev med "kreativ" om jag drack lite...det är bara det att jag inte kunde hålla mig till att bara dricka "lite", och mina alster blev skrattretande kaotiska snarare än "kreativt inspirerade". *asgarv*