Jag är en 21-årig dotter till en alkoholmissbrukande pappa. Min pappa är allt jag har då min mamma gick bort för flera år sedan. Det gör så ont inombords av att se hur min älskade pappa förlorar sina fantastiska personlighetsdrag, som under min mammas tid var en levnadsglad person, kär, positiv och överöste oss barn med kärlek.

Jag bor hemma och får se hur min pappa och styvmamma dagligen dricker stora mängder alkohol, hur de tappar förståndet, får personlighetsförändringar och "däckar". Tur nog har jag två äldre bröder som jag kan dela mina tankar med, men tyvärr bor de inte hemma.

Alkoholdrickandet har eskalerat under senaste tiden, men problematiken har funnits sedan flera år tillbaka. Det fanns inga alkoholproblem när min mamma levde. Jag vet att min pappa känner sig olycklig i sin nuvarande relation. Men det är ett känsligt ämne som vi i syskonskaran aldrig vågar prata om, liksom alkoholen är svår att ta upp. Det blir mest raseriutbrott när dessa ämnen kommer på tal.

Jag skulle kunna skriva en bok om min situationen, men det besväret besparar jag oss alla ifrån. Den viktigaste anledningen till att jag skriver är för att jag behöver hjälp om hur jag går vidare. Hur hjälper jag min pappa och hur tar jag hand om mig själv som mår fruktansvärt dåligt av det här?

Li-Lo

Du beskriver en situation som många kan känna igen sig i. Du har länge sett hur alkohol bryter ner din far och du far själv illa i situationen. Det är svårt att se någon man älskar göra val som är destruktiva. Det är klokt och bra gjort av dig att tala med dina bröder. Ofta rekommenderas anhöriga att berätta, berätta berätta! Det är först då vi berättar som andra kan ha möjlighet att förstå och vara till stöd. Precis som du gör nu!

Du vill gärna ha råd om hur du kan gå till väga för att nå din far och för att må bättre själv. Vad har du gjort hittills för att påverka din situation? Det är många här som delar med sig av sina erfarenheter, hoppas dessa kan stötta dig nu.

Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

PP

Så fint att du skriver. Det du beskriver berör mig väldigt mycket. Just därför att jag har en dotter ungefär i din ålder. Det är jättebra att du skriver här, och som Li-LO påpekade kan det vara bra om du berättar vad du redan har försökt med din far. Förstår att du/ni har tagit upp saken men att han blir arg och vänder taggarna utåt? Det är tyvärr en av de vanligaste reaktionerna när någon konfronteras med en orolig anhörig gällande ett missbruk. Den som dricker för mycket har jättesvårt att ta konstruktiv kritik, och försöker på det sättet skydda sitt beteende. Om du inte testat, tror jag det bästa är att ta ett förtroligt samtal bara du och pappa, kanske i samband med att ni inte är hemma. På en promenad, eller något Annat trevligt ni gör ihop.
Jag blev själv inte konfronterade på det viset när jag drack, och inte alls utav mina barn. Men jag tror att det hade varit effektivt. Jag tycker det är helt fantastiskt av dig att du tar steget att skriva här. Det är modigt och fint! Det finns egentligen ingen ursäkt för att utsätta sina anhöriga för den här smärtan, men jag tror att din fars missbruk är resultatet av en sorg han inte lyckats bearbeta. Ungeftr så var det även för mig. Det viktiga är att han vill lyssna på dig/er och själv vill ha en förändring. Om han inte vill det är det svårt.
Minns lika viktigt är att du tar vara på dig själv. Det finns hjälp att få i din situation och det skulle jag rekommendera dig att ta. Grejen är att allt kring din pappa förmodligen tär ännu mer på dig än du redan känner och tror. Det är viktigt att veta att han inte gör såhär för att han inte tycker om er eller att ni är oviktiga. Som du beskriver det har han blivit sjuk i alkoholism.

Själv var jag ungefär där din far är. Har sedan 2,5 år slutat att dricka. Ville bara berätta det - det finns nämligen hopp ?

Ta vara på dig och stort lycka till

//PP

Ursula

Lavendeln, hej.
Det är sorgligt att läsa om din pappas öde, och därmed om ditt. Hårt.
Jag håller med PP ovan om att det är bra gjort av dig att börja skriva här.
Jag har egentligen inga råd jag kan ge dig..men jag funderar, hur ser din relation till din styvmamma ut? Kan ni prata eller t ex hälsar ni på varann bara, typ 'godmorgon', och sen inget mer eller inte ens det?
/Ursula