Hej!
Vet inte vad jag ska göra..
I ca 10år har min mamma prioriterat alkoholen framför allt. Dock har det blivit betydligt värre på sista tiden. Varje ledig dag är hon full. Sitter å dricker ensam och när vi har familjeträffar så kan hon sitta å dricka helt ensam fast alla andra är nyktra. Senast på morsdag så kom hon dit full och drack tre stora öl på en timme....
Hon lyssnar inte när man säger till och jag har pratat om problemet med mina syskon och släkt och dom håller med, men ingen vill bli ovän med henne.
Hon anser att hennes drickande inte skadar någon annan och att hon är vuxen och bestämmer själv över sin lediga tid.

Genom jobbet har hon lediga veckor då hon dricker varje dag, och var tredje helg jobbar hon men då tar hon igen det å blir full på söndagkväll för att "hon förtjänar" det.

Jag bor ett par mil ifrån henne och hon kommer aldrig och hälsar på. Pga att hon inte kan köra när hon är ledig....

Så sjukt less på att hon inte lyssnar och är så sjukt egoistisk!(vilket hon "kompenserar" genom fina dyra presenter och julklappar osv) plus att hon säger att hon sköter sitt jobb och vad hon gör på fritiden är hennes ensak.

Vill inte se henne supa ihjäl sej utan att ens göra nånting för att försöka hjälpa. Kan man hjälpa nån som inte vill hjälpa sej själv?
Vill inte säga upp kontakten heller då det ändå är min mamma....

Det som gör mej ännu oroligare är att min lillasyster bor hemma och hon är 17år. När hon dricker(vilket mamma tycker är ok) så blir hon alltid riktigt fyll också, och vill inte att hon ska råka illa ut...

Någon i liknande situation?

Li-Lo

Vilken omtanke du visar! Om din mor om din syster. Du ser en skrämmande utveckling för din mamma och vill gärna finnas för henne samtidigt som det känns tungt just nu då din mamma inte verkar öppna upp för samtal. Det finns en del kommunikationsprinciper som kan öka sannolikheten för att skapa en dialog. Jag undrar lite hur det har låtit mellan dig och din mamma tidigare. När ni haft bra samtal, om vad som helst, hur brukar ni förhålla er då?

Jag hoppas att fler här ger dig lyckade exempel på hur de nått fram och kunnat påverka någon som dricker att börja tala om det.

Ett annat råd är att tala utifrån ett jag-budskap. Vad känner du till om det?

Fortsätt gärna skriv här och berätta om hur det går.

vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Oroligdotter123

Vi kan prata om det mesta och innan hon började dricka för mycket så var vi väldigt nära varandra
Dock har jag minnen från när jag var 16-17 och försökte prata med henne om att hon drack för mycket (tvådagars varje helg å lämnade ofta oss ensamma. Yngsta var då 6-7år bara) men hon bara sprang in i sitt sovrum och smällde igen dörren och skrek att hon är vuxen och gör vad hon vill. Vet också att mellansystern kom hem från skolan och mamma var full mitt i veckan på eftermiddagen.
Men som sagt, kan prata om det mesta men kommer man in på hennes alkoholkonsumtion så vägrar hon lyssna. Hon har även problem som högt blodtryck och övervikt, men vägrar att inse att dessa problem är alkoholrelaterade.

Vet inte vad ett jag-budskap är? Tar väldigt gärna emot alla tips jag kan få

Jag fortsätter att kommentera på den tråd du och Li-Lo startat.

Det låter som om du redan vid tidig ålder tvingades ta mycket ansvar hemma och göra försök till att skapa vuxna dialoger. Det kan vara tufft att behöva göra det, fa. när man inte har någon som möter på andra sidan kommunikationen kring det som är jobbigt. Det har säkert gjort att just den förmågan blivit något du är bra på och kunnat använda dig av i många sammanhang. Tänk bara på att försöka betona ditt eget självomhändertagande lika mycket som din omsorg för andra.

Ett jag-budskap kan man säga är ett sätt för att kunna kommunicera bättre kring potentiellt svåra ämnen. Uttalanden som börjar med “Du” får som regel människor att känna sig attackerade och gör att vi ställer oss in på försvar. Så därför brukar det vara bättre att börja med att säga “jag” och sen beskriva vad du känner eller vad du skulle önska. Typ exempelvis: "jag blir orolig av att se att du inte verkar ta hand om dig själv. Jag bryr mig om dig och blir rädd för att du ska bli sjuk. Jag skulle verkligen önska att du kunde söka hjälp för dina svårigheter".

Hoppas det blev tydligare så. Varma hälsningar,

Miriam Alkoholhjälpen