Hej!
Jag är 30 år. Min jämnåriga partner och jag har varit ett par sen 9 år. Vi har 2 barn; 2 och 5 år gamla. Hans alkoholproblem uppdagades för mig 4 år in i förhållandet, när jag var gravid med första barnet och vi hade nyligen köpt hus. Han dricker sig inte redlös och det är inte alltid jag ens märker det. Han dricker i smyg i källaren, garaget eller nånstans i huset och gömmer ölburkar som jag hittar lite överallt. Dom få gångerna han går ut (typ 1-2 ggr/år) går det alltid över styr och han kommit hem på morgonen och somnar på altanen mitt i vintern. Han ljuger om allt, inte bara alkoholen. Sista året har jag funderat på att lämna och han klarar inte det säger han. Han hotar med att ta livet av sig. Han anklagar mig för att ha förstört hans liv och drivit honom till att dricka osv. Samtidigt som han tjatar och försöker verkligen pressa mig till att få igång vårat sexliv, som är i princip obefintligt. Jag vill lämna honom. Jag har inga känslor kvar. Jag vill inte att mina barn ska växa upp och tro att ett förhållande ska sett så här. Annars far dom inte alls. Men dom ser ingen kärlek mellan sina föräldrar.
Problemet är att jag kan inte gå. Jag kan absolut inte tänka mig varannan vecka utan barnen. Och framförallt inte med honom. Jag känner mig tryggare när barnen är hos mina föräldrar än med honom. Han mår inte bra och sover väldigt hårt och går inte att väcka. Kan bli aggressiv och slåss i sömnen. Han vaknar inte i tid på morgnarna även om barnen försöker väcka honom. Dom skulle aldrig komma i tid till skolan. Även om han skulle gå med på att jag har huvudsaklig vårdnad kan han vända rätt vad är och börja jävlas. Han äe extremt svartsjuknoch skiftar snabbt i humör. Jag kan inte bevisa att han inte är lämplig som vårdnadshavare. Jag vill lämna men pga av barnen måste jag stanna.
Har redan slösat så många år på att vara i bråk och olycklig.
VAD SKA JAG GÖRA? Vad KAN jag göra?

Ursula

Hej Velan1, så sorgligt du har det. Och med små barn. Det är bra att du har börjat skriva här. Du kommer att hitta många tips hur du kan göra. Jag själv är gift med en alkoholmissbrukare i utlandet så konkreta råd kan jag inte ge men i Sverige finns en rad kanaler de anhöriga kan använda sig av. Jag kan tänka mig att skräcken för framtiden blockerar dig men vad jag har läst i andras trådar så har många fått hjälp av bl a sin egen hemkommun. Du ska se till att få bollen i rullning sen löser det sig efter vägen. Det första som kommer för mig är att du ska involvera dina föräldrar. Känns kanske inte bra men du får hjälp.
Att din partner skyller på dig och ger DIG skulden för vad HAN GÖR (dricker) går du inte på. Kom ihåg det. Du bär inget ansvar för andra människors handlingar.
Fortsätt att skriva här.
/Ursula

Trasdockan

Hej Velan,

Jag känner med dig. Verkligen. Kommer själv inte loss från min man som är alkoholist, väldigt svartsjuk och med häftigt humör. Rädslor och skam håller tillbaka.

Tycker att du är så stark som ändå känner och vet att du vill lämna, då finns det hjälp att få. Bara att du hittat hit är ett steg i rätt riktning. Precis som Ursula skriver så finns det hjälp i kommunen via Socialtjänsten. Du kan också ringa Alkohollinjen http://alkohollinjen.se och/eller kontakta en jour http://unizon.se. För din egen och dina små barns skull gör du helt rätt som söker hjälp.

Varm kram,
Trasan

Hej velan, känner igen mig mkt i din berättelse. Det är verkligen inte lätt situation och rådet jag ger dig är att ta hjälp utifrån. Jag gick till alanon, anonyma anhöriga till alkoholister och fick stor hjälp av att höra hur andra gör och gjort. Dessutom var det många i liknande situationer och man kände att man inte var ensam. Du kommer finna råd, och få styrka att genomföra dom förändringar som är nödvändiga för dig och dina barn. Förutsatt att du tar hjälp utifrån. Ensam är inte stark. Många kramar till dig.

Velan1

Tack för fina kommentarer och kloka ord. Det känns skönt att inte vara ensam om detta. MEN min fråga kvarstår? Kommer jag kunna få vårdanden om barnen verkligen? Hittills har jag bara fått till mig att han har rätten på sin sida! Vilken hjälp kan jag få från kommunen? På ett sätt tänker jag att allt bara blir värre om jag går. Evigt tjafs om barnen och trakasserier vid minsta misstanke om att jag skulle går vidare. Och vidare med någon ny har jag ändå inte i tankarna. Min tillit var skadad innan jag gick in i denna relationen och nu kommer jag aldrig lita på någon igen. Och då kan man inte få en fungerande relation. Så egentligen vet jag inte nyttan med uppbrottet. Vi har påbörjat familjerådgivning i ett försök att utforska om det finns något kvar att bygga på. KAN det ordna sig och bli bra igen?