Hejsan.

Jag är en 18-årig kille som bor med min mamma och min syster på 12 år. Min syster och jag har olika pappor och har alltid bott med mamma. Hon har alltid haft problem med alkohol men nu på senaste tiden har det bara blivit sämre.

Idag när jag kom hem från jobbet låg mamma däckad i sängen med en halvt uppdrucken öl bredvid sig. Jag kände igen ölen i och med att det var jag som köpt den när jag var till Finland med ett par kompisar för någon vecka sedan. När jag sedan gick in i köket låg det ytterligare 5 burkar uppdruckna öl och även ett par i soporna. Badrummet ser ut som en katastrof då det ligger schampoflaskor över hela golvet och duschdraperiet ligger i badkaret, troligen har hon trillat över det eller något liknande. När hon väl vaknade sa hon att hon skulle swisha mig pengar för ölen men jag vill verkligen inte detta, jag vill att mamma ska få hjälp men jag vet inte om jag vågar anmäla något till socialnämnden då jag är rädd att leva ensam med min syster i och med att varken hon eller jag har pappor som vi kan flytta till. Båda våra pappor bor utanför Sverige så det är inget alternativ att flytta till dom.

Jag har en gång tidigare anmält min mammas drickande till socialen och jag och min syster blev då tagna till ett hem långt ifrån staden jag bor i, detta var det absolut värsta som någonsin hänt mig och jag vet inte om jag orkar uppleva det igen. Jag är ju som sagt 18 och kommer troligen snart att flytta hemifrån men jag vill inte lämna min 12-åriga syster ensam med min mamma då hon dricker så mycket som hon gör.

Vad ska jag göra? Snälla hjälp mig!

Du är en ung kille som bor med din mamma och lillasyster på 12 år. Din mamma har haft alkoholproblem hela ditt liv men det har eskalerat på senare tid och du vill ha hjälp i den här situationen. Du skriver att du snart kan flytta men vill inte lämna din syster med din mamma. Du är omtänksam och kärleksfull till din syster.

Va modig och klok du är som skriver här, du har tidigare också tagit kontakt med socialen, men den gången blev det inte som du ville. Ni hamnade i hem hem långt ifrån er hemstad. Vad tufft du har det och samtidigt så stark och klok du är redan i så ung ålder. Man ska inte behöva ha det såhär och det finns hjälp att få.

Det vanligaste är att vända sig till komunnen, det är möjligt också att göra en anonym anmälan till socialen samtidigt förstår jag det som att du just nu inte vill det. En tanke jag får som kanske kan vara ett nästa steg är att ta kontakt med Alkohollinjen, 020-84 44 48. Vad tror du om det?

Hur ser det ut för dig och din syster i övrigt med stöd utifrån? andra vuxna?

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Ravioli

Hej du!

Tack för att du svarade på mitt inlägg, det betyder mycket för mig i en situation som denna. Vi har alltid bott och levt med endast mamma. Som sagt har båda våra pappor lämnat oss och bor i andra länder. Vår "familj" på 3 består alltså av min mamma, min syster och mig. Vi är dem enda med vårt släkt namn som bor i Sverige då resten av min släkt bor i ett annat nordiskt land (vill inte säga vilket, hoppas du förstår) så vi har ju ingen att ta oss till inom svenska gränser. Och jag har ju jobb och min syster går ju i skola här.

Dock är ju jag 18 så borde inte jag få hjälp av socialen att hitta ett eget boende och möjligtvis ta med mig min syster, annars har hon nog möjlighet att flytta till sin pappa då dom har lite kontakt och brukar ses på lov och så vidare. Trots detta vill jag ju inte bli av med min syster som jag älskar mer än livet själv, vi har bott tillsammans under hela hennes existens på jorden och jag känner att jag inte är redo att göra något som detta mot henne ifall hon skulle bli arg på mig eftersom "jag tagit hennes mamma ifrån henne" eller liknande. Det är en jätte knivig situation och jag har ingen aning om hur jag ska ta mig till..

vadskajagheta97

Hej!
Du är inte ensam om detta, jag själv sitter i en liknande situation med en mamma som dricker och en lillasyster på mitt samvete. En såhär situation är aldrig lätt att lösa, men till en börjar: pratar du med någon om detta? En kurator eller psykolog? Dem kan kanske rådgöra vad du kan göra som blir bäst för er båda, var rädd om dig! Kram