Har läst på forumet under en längre tid men måste få skriva av mig nu. Min man dricker i mina ögon ohyggligt mycket och det har bara blivit värre med åren. När vi träffades för 20 år sedan var han en idrottsman som drack, men inte så ofta p g a matcher och träning. Idag dricker han varje dag. Sön-tis blir det en-två starköl per dag och ons-torsdag närmar vi oss helgen med tre starköl per kväll och fre-lör blir det minst det dubbla och gärna något glas whiskey också. På fester blir det mycket mer och han blir ofta riktigt full. Ber jag honom ta det lugnt dricker han ännu mer som ett trotsigt barn.Nu på semestern blir det ganska mycket alla dagar. Han dricker för att det är gott och för att koppla av. Jag har bett honom dra ner på det men då himlar han med ögonen och går. Har kommit så långt att han sover i ett annat rum när han har druckit mer än tre öl. Han ser inte detta som ett problem. Jag tycker han är lullig och sluddrar och pratar strunt när han har druckit. Han tycker han är cool och rolig och ska visa det för sina söner som är 17 och 19 år. De är så vana så de reagerar inte längre. Men jag blir ledsen och nästan lite äcklad av honom. Detta hänger i till dagen efter och jag går runt och är konstant irriterad. Han blir aldrig våldsam men ca en gång per år blir han så full att han blir riktigt elak mot mig. Han kallar mig för fula saker och säger hur mycket han hatar mig. Dagen efter har han ångest och säger att han inte ska dricka så mycket. Det funkar någon vecka sedan är han inne i sin vana igen. Det här tär på min kärlek till honom eftersom jag alltid är irriterad på honom. Vi gör inget tillsammans på helgerna för jag drar mig undan för att slippa umgås. Jag dricker knappt aldrig själv för jag hatar alkohol. Dricker en cider eller ett glas vin på fest. Men slutar alltid när jag ser vart det barkar hän med hans drickande. Har pratat med honom att jag är orolig för honom men han tycker han mår bra och vill inte dra ner på livets goda. Jag vill inte hota med att lämna innan mina barn flyttat hemifrån. Min yngsta skulle inte klara av en separation mellan oss. Han är inne i en känslig period och skulle bryta ihop totalt. Det kan jag inte göra mot mitt barn. Barnen kommer före mig själv. Men jag hatar semester och helger för jag vet hur det blir. Har ingen att prata om detta med. Känner mig så ensam och det gör ont i magen och bröstet varje kväll när man hör en öl öppnas och en till och en till....
Vänner till oss skojar lite om detta och kallar honom alkisen, de vet inte hur rätt de har! Är jag nojjig eller har han problem?

Ursula

Hej Tösabiten, du är inte alls nojjig. Du har helt rätt. Hans hjärna är kidnappad av alkoholen och den du lever med är inte den du gifte dig med. Tyvärr.
Jag fäste mig vid det du skriver om era vänner som har börjat skoja och kallar din man för 'alkisen'. Kan du inte använda just det? Vid lämpligt tillfälle, säg till honom "Vet du att X, Yoch Z kallar dig för 'alkisen'"? Säg SAMMA mening vid många olika tillfällen. Jag skulle tro att det går in i skallen på honom. Att han inte bryr sig om vad DU säger har du redan förstått men att omgivningen reagerar känns förmodligen oroväckande för honom.
Era barn är rätt stora, du skulle kunna börja kommentera i deras närvaro, t ex 'Jag blir så förbannad, måste han ALLTID dricka', 'Men, dricker han nu IGEN!!', 'Näe, nu är han full IGEN' när din man är full. De har förmodligen märkt och kanske känner lättnad att det sätts ord på den tryckta stämningen och vad allt.
Hälsningar från Ursula

Tösabiten

Tack för ditt svar Ursula. Mina barn vet vad jag tycker och de ser min irritation och hör mina suckar, men de älskar ju sin pappa och vill inte vi ska bråka. Trots sina åldrar tror de att deras pappa har ett normalt drickande fast än jag talat om för dem att det inte är det. Han vet att någon vän kallar honom alkisen men har bryr sig inte. Han ser inte det ironiska i det. Jag kan inte få honom att lyssna, han slår bara dövörat till. Han sköter sitt jobb. Han kan hålla upp med alkohol om han vill, men han vill inte.. Vi slog vad för några år sedan om att han skulle ha en vit månad och jag skulle inte äta godis under samma period. Han fixade det lätt, men ser inte vitsen med det. Varför ska inte han njuta av livet? Så hans problem verkar vara viljan, inte beroendet. Men om han fortsätter så tror jag beroendet tar över viljan. Han ser sig själv som livsnjutare, öl och snus är livet. Han spelar golf och kan gå upp tidigt och spela hela dagen, men så fort han kommer hem blir det en öl, två, tre osv. Ser ni problemet? Han kan sluta men vill inte eller??

Om du tycker hans drickande ær ett problem så har du rætt, att det ær ett problem før dig. Vad han anser ær egentligen betydelseløst. Han kan dricka dygnet runt och tycka att han inte har problem och då førændras ingenting. Det ær først nær han ær villig att førændra någonting som det kan ske en førændring. Tyværr så brukar alkoholintaget bara øka før dom flesta. Visst kan man minska ett tag eller hålla upp. Men før dom flesta blir vanorna sæmre. Tvivla inte på dig sjælv. Fundera på hur du vill ha det. Det ær inte sækert att barnen tackar dig længre fram før att du stannat kvar. Det viktigaste jag har lært mina barn ær att inte stanna i ett førhållande før længe som ær dåligt. Det betyder att var och en ska værdera sitt liv høgst før att må bra, då først mår omgivningen bra .Men det ær du som kænner din man och vet vad som blir bæst. Styrkekramar...