Nu har min sambo varit nykter i tre veckor och otroligt mycket har förändrats. Inte bara för honom, även för mig. Han är piggare och får mer gjort på dagarna. Men det är en jobbig period. Han förklarar själv att hans samvete kommit ikapp honom. Han drömmer ofta om saker han gjort fel, och framför allt tänker mycket på vårt förhållande. Det är som att han satsar allt det han aldrig gjorde innan. Helt plötligt får jag blommor och uppskattning. Samtidigt tycker han att det är jobbigt att jag inte är lika "på". Jag har fortfarande svårt att smälta förändringen. Jag väntar nånstans på att det hela ska gå åt helvette ännu en gång. Jag är van vid att vara den drivande, aldrig göra gemensamma aktiviteter. Jag bad så många gånger, och det hände aldrig att jag slutade bry mig till slut. Nu har han förstått hur det verkligen ligger till. Och försöker nästan pressa fram allt vi förlorat under tiden han drack. Han ger mig dåligt samvete eftersom jag ser hur dåligt han mår, över näst intill allt. Han är inte lika glad som han var förr. Jag tycker det är jobbigt.

I samma veva med att han började gå på AA möten gick jag in i väggen. Och det känns som att istället för att vara överlycklig för att han gör dessa framsteg så är jag avstängd. Jag tänker tillbaka på allt han gjort under tiden han drack. Jag klandrar mig själv för att jag tillät det, att det gick så långt som det tydligen gjorde utan att jag förstod allvaret och reagerade. Men efter alla missar blev jag som sagt avstängd. Jag orkade inte bry mig.

Varje dag är en ny utmaning just nu, även för mig. Jag känner att jag har så oerhört mycket att gå genom. Sen när blev hans missbruk mitt problem? Varför mår jag så dåligt nu när han äntligen är på rätt bana?

Jag vill vara lika galet kär som jag var i början! Var är alla känslor? Hur får jag fram dom? Eller kommer jag förbli avstängd?

Rosa Pantern

Hej! Oj vad jag känner igen mig i din situation! Här har vi haft 3 vita månader, men jag är inte tillbaka i den otvivlande kärleken, tvärt om lever jag i tvivlet, eller avstängdheten om man så vill.

Det finns en liten klyfta mellan oss och jag anklagar mig själv, för han verkar vilja ha ett bra familjeliv tillsammans. Så enkelt! Men så jag då, med mina konstiga känslor, varför inte bara vara glad? Men jag känner mig reserverad.

Ibland blir han så irriterad. Han tycker jag är omständlig, för honom ska allt ske direkt. Men det är jag som ser till vårt barn, och då tar saker längre tid.

Hans sätt mot mig när han irriterar sig sårar mig, men för honom är det glömt sedan.

Ser ut som en ond cirkel där mitt tvivel får honom på dåligt humör och det mig ännu mer reserverad.

Så jag kan inte svara på om det snart blir bättre, jag undrar själv!

Och tar jag skit när han klagar av irritation, eller ska jag bara låta honom avreagera sig, med mitt överseende?

Var har jag mina gränser, vad vill jag och vad kan jag förvänta mig av livet och mig själv?

Så går mina tankar just nu.

Men kanske finns det någon mening med det vi hamnar i! Något vi ska ta till oss, lära oss, se! Innan det är dax att lämna eller återfinna varandra!

froken91

Jag blev så glad och peppad av ditt svar! Jag är inte ensam trots allt! Mina känslor känns så fel, men ändå måste dom vara rätt på något sätt eftersom jag inte är ensam om att känna dom.
Samtidigt som ditt svar inte gjorde det enklare, eftersom vi bara är inne på vecka 3.
Jag vill bara vara lycklig.. men det känns som att jag faller längre och längre ifrån målet.

Jag kommer att tänka på paret som var med i Djävulsdansen, Ulrika och Micke, de skriver ofta att 'Tid tar tid' och så är det. Att återvinna förlorad tillit efter besvikelser och svek går ju ingalunda i en handvändning. Det kan ni inte förvänta av er själva och det kan inte männen i era liv heller. För mig och många jag träffat här och på Alanonmöten i 'levande livet' har det tagit lång tid, det handlar om månader, att återvinna tilliten. Mest av allt, så som jag upplevt det, handlar det om att lämna ansvaret till den där det hör hemma, dvs att jag tar ansvar för hur jag väljer att leva mitt liv och partnern tar ansvar för sitt. Lätt att säga och långsiktigt arbete att lära sig, växa in i, för en medberoende - eller förstås för båda.
En utmaning, som jag läser in i era inlägg, är att den som 'blivit nykter' snabbt väntar sig 'belöning', uppskattning och och erkänsla för sin 'insats'. Det är inte så det går till! Den som ska bli nykter måste bli det för sin egen skull! Inte för att tillfredsställa nån annans önskningar och sedan 'belönas' för sin anpassade nykterhet.
Det här är som ni förstår ingen enkel sak, det är en långsiktig process som kräver bådas vilja och respekt mot varandra, insikt om att det är ett stort och krävande arbete att bli nykter och lika svårt att frigöra sig från medberoende.
Gå gärna på Alanonmöte eller läs åtminstone hemsidan, läs gärna Carina Bångs sida som riktar sig till anhöriga och läs Djävulsdansen! Micke och Ulrika som jag nämnde har var sin Fb sida, Medberoende, jag? Och Alkoholist, jag?
Det är guld värt att lära sig mer och förstå att jag inte är ensam! Allt gott och kom ihåg att det är möjligt att ta makten över sitt liv! / mt
PS Min tråd finns under Det vidare livet och heter Mitt nya år. DS