Jag har varit här på detta forum till och från under en längre tid och läst och känt igen mig och fått lite styrka när det har varit som tyngst. Som nu till exempel när jag trots Antabus bara klarade 10 dagar och sedan lät bli att ta tabletten för att kunna dricka. Jag blir alldeles kall av skräck när jag inser att jag inte klarar av att sluta dricka fastän jag hatar det så intensivt och mår så fruktansvärt dåligt av det. Jag behöver ju inte beskriva hur jag känner mig idag men nu provar jag att starta en egen tråd och skriva här som ytterligare en hjälp, ett halmstrå i min kamp som jag ibland tror att jag kommer att förlora.

En sak jag undrar över hur det är för er andra när suget kommer. Är det från den ena stunden till den andra, som en blixt från klar himmel, utan förvarning eller kommer den smygande och blir starkare och starkare? För mig är det oftast bara en liten tanke som nuddar vid mitt medvetande och då är det kört! Har den lilla viskningen nått mitt öra så finns nästan inget som kan stoppa mig från att gå på systemet och köpa en flaska vin. Det svåra är att jag inte känner något som helst motstånd när suget väl har slagit till, det blir liksom ingen inre kamp med mig själv eftersom inga argument biter. Jag skiter i att jag blir sjuk och får ångest dagen efter, jag skiter i att jag kanske har något inplanerat dagen efter och ringer återbud med någon nödlögn, jag skiter i att jag inte kommer att orka någonting dagen efter osv. Jag skulle önska att jag åtminstone hade ett stort motstånd att brotta ned och kanske på det sättet lättare kunna avstå men så är det inte för mig. Hur är det för er andra? Kör ni långa överläggningar med er själva och kämpar emot?

Jag har varit till vårdcentralen och bett om tabletter för att kunna sluta och från början fick jag Campral men dom hjälpte inte och jag fick jätteont i magen och ständig diarré! För ett par månader sedan bad jag att få Antabus och det fick jag och jag tar dom själv, alltså inte på vårdcentralen. Men som sagt, inte ens det hjälper eftersom jag bara slutar att ta tabletterna i några dagar för att kunna dricka igen. Det här är en sån dagen efter och nu är jag rädd på riktigt! Hur ska jag någonsin kunna klara det här när jag inte ens klarar det med Antabus??

Det är på mornarna som jag är som mest glad och tacksam när jag inte har druckit, att få vakna och känna sig pigg och kaffe- och frukostsugen! Därför har jag tagit Antabustabletten på morgonen när jag är som mest motiverad men den här gången gick det inte och 10 vita dagar hade inte tagit bort ett uns av suget! När blir suget mindre och lättare att kontrollera? Blir det någonsin det??

Hälsningar från en som är rädd och hatar sig själv idag!

goodall

Jag orkar snart inte försöka längre men ställer ändå frågan, hur gör ni när suget tar över och inga argument biter och det känns som om jag inte vill sluta dricka fastän det är det jag önskar mest av allt i mitt liv. Och har gjort det länge, länge. Men är det hjärnan som luras eller vill jag egentligen inte sluta? Jag kämpar ju inte ens emot när den första lilla tanken på vin föds någonstans långt inne i hjärnan. Då vet jag redan att jag kommer att dricka idag och när väl den där känslan, tanken är född då blir jag helt radarstyrd. När jag åker in till stan för att handla eller göra något ärende så känns det ofta som om det egentligen, omedvetet eller kanske medvetet på något sätt, är en förevändning för att gå på systemet.

Hur har ni som känner igen er gjort när suget kommer och ni inte ens har känt någon kamplust? Jag vet att om jag äter mig mätt så blir jag inte lika sugen eftersom jag nästan alltid dricker på fastande mage. Många gånger låter jag bli att äta för att BLI sugen....hur sjukt låter inte det? Jag vet inte hur jag ska kunna sluta när det känns som att jag inte vill sluta när suget kommer. Är det vanligt att man känner så?

Idamia

Jag hade samma funderingar. Jag begrep inte, hur jag helt plötsligt kunde stå utanför Systembolaget med en bib, när jag för en timme sedan helt stenhårt var övertygad att jag aldrig mer skulle dricka. Mycket märkligt, minst sagt!
Jag fick det förklarat för mig, under min behandling. Hjärnan är indelad i 3 "lager". Den innersta, reptilhjärnan, styr hunger, törst, sex, sömn. Helt enkelt våra basala behov. Nästa nivå är den känslomässiga delen. Glädje, sorg, osv. Den tredje är den mänskliga moralen, vår mänskligaste del.
Alkoholen stimulerar reptilhjärnan. Den "lurar" hjärnan att tro att alkohol är ett av våra basala behov. I alla fall för oss som är beroende. Därför är det så obegripligt.
Vilken känsla som helst, kan trigga alkoholsug. Samtidigt kan man lära sig att se sitt mönster. Efter varje återfall är det en mycket bra idé att reflektera över tankar, känslor och förhoppningsvis se ett mönster.
För min del var det helt avgörande att gå en behandling, för att få hjälp att se mönstren och att ta itu med alla känslor och beteenden som ledde till att jag stod där med biben, gång på gång, fastän jag verkligen hatade vad den gjorde med mig.
Jag säger inte att det jag skriver är dem enda sanningen, men för mig blev det lite mer begripligt.

Heddali

Idamia, jag tycker din förklaring om reptilhjärnan låter väldigt logisk, beteendet med att inte vilja dricka men sen robotlikt ändå köpa vin känns bekant! Jag har också haft många svepskäl inför mig själv att åka till centrum för att sen ha en kvarts alkoholförhärligande tankar och då köpa vin på systemet. Väl urdrucket och ångern kommer dagen efter så är handladet obegripligt, hjärnan kändes just kapad.

goodall

Ja, Idamia, jag känner igen det där från olika artiklar som jag har läst om hjärnan. Det är intressant och på sätt och vis "skönt" att veta att det mesta av suget är kemi! Att hjärnan ser alkohol som en belöning på samma sätt som mat, sex, sömn mm. När man förstår mekanismerna är det kanske lättare att se mönstret och kunna bryta det och belöna sig på ett "normalt" sätt. Tyvärr har jag också läst att det naturliga belöningssystemet med dopamin blir förstört/stört av missbruk. Jag har i alla fall brutit ett mönster idag när jag var in till stan och INTE köpte vin...

ZNCM

Å det var en bra förklaring! Jag brukar säga att det är precis som om jag själv inte har något att säga till om saken. Jag blir, som du skriver, radiostyrd. Helt plötsligt har jag handlat. Ofta hinner jag inte hem innan jag öppnat flaskan (kör inte bil, men väl moppe, lika illa det). Häller ut ibland, men alldeles för sällan. Är jag däremot stark, som jag var idag, och tar en Antabus innan jag lämnar lägenheten, så är det bara en lättnad. En lättnad när tanken kommer och jag kan slå bort den, för jag kan ju inte dricka. Så jäkla skönt att beslutet redan är taget. Jag kan inte falla för frestelsen. Jag har insett att jag klarar mig inte utan tabletthjälp. Jag litar helt enkelt inte på mig själv utan tabletter. Tack du som skrev förklaringen med hjärnan! Mycket klarnade :)

goodall

Fjärde morgonen utan baksmälla eller rättare sagt tredje eftersom jag var bakis på tisdag, men fjärde a-fria dagen! Jag är relativt morgonpigg, speciellt på somrarna och därför känns dom här mornarna utan baksmälla alldeles extra underbara! I går var jag in till stan utan att köpa vin även om jag hade en del sug och ganska mycket tankar om hur "trist" livet ter sig utan vin... Var till bibblan och lånade böcker om hjärnan och beroenden och fick också hem en bok som jag hade beställt. Den heter Beroendehjärnan skriven av Martina Johansson som är en LCHF-"kändis" som bloggar och skriver böcker. På något sätt känns suget lite mera hanterbart om man kan förklara den. På något sätt känns det också som om den får mindre kraft och makt då.

goodall

Nu är det svårt! Fredag eftermiddag och hyfsat väder och tankarna på kallt vitt vin mal i huvudet....