..

Kan tänka mig att du känner mångtydiga och mångbottnade känslor .... Jag har förstått hur mycket Gullbranna betyder för dig. Sänder iväg en lång och varm kram till dig? I vänskap / mt

Adde, dina tidigare inlägg berörde djupt. Ser nu att jag inte svarat. De var starka, tänkvärda, nåt man inte vill tänka på,
Så skönt att du byt väg.

för cyberkramen Mulletanten :-) Och ja, Gullbranna har verkligen betytt mycket för mig. Många är de aha-upplevelser jag fått där. Och den absolut viktigaste 1,5 år in i nykterheten av en medberoende/anhörig från scenen på avslutningsmötet vilket jag skrivit om ett antal gånger.

Och tack Sisyfos för ditt svar. Ja, det är en befrielse som jag njuter av varje dag numera. Även om livet kan slå till hårt och omänskligt så har jag hållit mig till den nyktra vägen och det är jag väldigt glad för. Fikade häromdagen med en väninna som kom till AA samtidigt med mig och vi hade väldigt kul på de möten som hon höll i början. Tyvärr valde hon att gå ut i kylan igen några år innan hon slog i, hårt och rejält, sin personliga botten. Hon har nu 7 nyktra år och är en levnadsglad kvinna som lever fullt ut med alla sina celler i kroppen och visar på riktigt att hon njuter av det ! Att se och höra henne är medicin för själen !

I vardagslunken behöver jag möta såna goa människor som påminner mig om att livet är gött att leva !

tji sol och droppande uppifrån. "Den vår de svage kallar höst" Jotjena.... :-((
Perfekt tid att låta fylleångesten svepa ner med styrka och se till att nästa glas är påfyllt.

En sån här dyster tid är jag i alla fall så innerligt glad över att vara nykter och fast jag liksom Berra har en kraftig förkylning så funkar livet utan dramatik.

Jag fick en obehaglig påminnelse igår när jag läste dödsannonserna. En gammal klasskompis som gått bort i förtid. Jag vet att hen hade alkoholproblem och stundtals försökte göra något åt det men var en som "kan selv". Fast vi träffades på en föreläsning om just beroende så gick det inte att prata öppet om det. Att acceptera att jag var alkoholist var utan tvekan min väg ut från skiten, helt plötsligt såg jag alternativ och fick förklaring på mitt gamla beteende och kunde därmed göra något åt det.

Jag har rest en del under hösten och bland annat varit på ett antal vin/likör-provningar. Jag dricker självfallet inte och i 99% av fallen accepteras det av folk utan kommentarer.
Men så finns det då de där som bara måste truga fast de inte inte har ett skit med det att göra. Typ de där jävla lekledarna på midsommarafton som bara måste ha folk att dansa runt pinnjäveln på ängen :-((
För de allra flesta duger det med ett nej när jag tar ett steg närmare dem och ser dem stint i ögonen men för några är det kört då ögonen redan går i kors på dem. Och de bara måste fortsätta tjata en lång tid efter. Jag kan inte minnas att jag var sån under min aktiva tid ? Fanns där fri sprit så gällde det ju att få så mycket som möjligt själv av varan och inte ge bort till andra.
Och jag måste säga att jag njuter när bagaget ska hämtas vid hemkomsten och de allra flesta har en mängd klirrande plastpåsar att hålla reda på och jag bara seglar ut med min resväska :-)) Finns även rent praktiska fördelar med ett nyktert liv !

Alkohol förstör så mycket men jag kan även glädjas åt de åttioåriga små trevliga tanterna som reser runt och genast spanar in om där finns gratis bubbelvin till frukost :-)) Och verkligen njuter av ett glas ♥ De kan konsten att leva på ett sunt sätt !
Riktigt allt är inte skit med alkohol.

Idag är jag nykter och tänker vara det hela dagen. Hur det blir i morgon vet jag inte men eftersom jag går och lägger mig nykter så hoppas jag ju att jag vaknar nykter och får på så sätt en bra start på dagen. Och påminner jag mig om vem jag är direkt på morgonen och vad som händer om jag skulle dricka så är chansen rätt stor att jag får lägga mig nykter i morgon med.
Och på det sättet har det ju fungerat bra några år.

alltså undviker alkoholfritt o.dyl. Jag tror att redan tanken på alkoholhaltiga drycker, och minnen av smaken, triggar i gång beroendedelen av hjärnan. Därför gäller det att ständigt vara förberedd och vaksam, att alltid ha försvaret mot alkoholen intakt, att man aldrig ska sträcka ut handen efter första glaset.
Varje dag måste man träna sina förnuftiga och nyktra tankar. För att kunna ta en nykter dag i taget.

Du är en bra förebild här på forumet Adde, en riktig klippa. Hoppas förkylningen ger med sig.

Cirkeln :-))

Ibland får jag lite påminnelse om det nyktra livet i form av uttryck från andra.
Det mest använda, tror jag, som jag hör är kommentaren : Vad starkt att vara nykter !
Det andra : Vilket jobb du gör för att hålla dig nykter !

Båda kommentarerna är så fel.

Den dagen jag slutade att vara stark och klara mig själv, det var då min nyktra bana inleddes. Jag insåg min svaghet och bad om hjälp. Låter så enkelt men innehåller hinkvis med ångest innan jag tordes visa mig precis som jag är. Men så otroligt skönt efteråt !!

Jobb att vara nykter ??? Ingen som helst tvekan om att det var många gånger jobbigare att vara aktiv alkoholist med allt gömmande, lögner, bakfylla, minnesförluster, planerande...ja, ni vet ju själva. Idag är livet så ofantligt mycket enklare på alla sätt och vis.

Jag har en bra bas att stå på idag tack vare AA och det livsprogram som finns där. Det var min "grundskola", därefter har jag lyssnat, lärt och faktiskt även studerat vad alkoholismen innebär och det sammantaget gör att jag har hyfsad kontroll på vad/hur jag gör i mitt liv.

MEN.....jag liksom alla andra nyktra alkoholister har bara en armlängd till det första glaset så jag måste påminna mig om varifrån jag kommer. Nykterheten är en ständig färskvara. Ett glas är för mycket för mig och hundra för lite. Idag tror jag inte att jag skulle överleva ett återfall eftersom sjukdomen är progressiv fast jag är nykter.

Ta inte första glaset vänner !

mig vilsen och saknar ett behandlingshem att lita på och kunna skicka vänner som behöver.
Efter Missbruksutredningen där Gerhard Larsson förordade "läkemedelsbaserad behandling" så har bla mitt gamla behandlingshem fullständigt rasat genom golvet. De som en gång i tiden var ett av Sveriges bästa :-((

Att peta i människor både sömnmedel och lugnande är helt förödande för tillfrisknandet. Att dessutom skicka med dem ett recept när de åker därifrån är ju rent åt helvete.

Att komma dit som alkoholist och åka därifrån som tablettberoende är ju så fel det bara kan bli.

Men numera styr enbart pengarna.

De har dessutom gått ifrån Minnesotabehandlingens grund där man ska fokusera på sitt eget mående OCH utveckling under tiden man är där. Inget, inte nånting !!, ska störa den viktiga första tiden där grunden till mitt tillfrisknande läggs. Jag har sett utvecklingen neråt under några år nu men nu nästan gråter jag när jag ser hur min vän lever sitt liv under behandlingen :-(( Hon har en gedigen "utbildning" mha ett antal behandlingar av varierande längd, ett antal omgångar på alkoholakuten, flera misshandelsfall och en stadig spiral neråt i skiten.

Detta är förmodligen hennes sista chans innan hon dör i missbruket och det fuskas bort på ett sorgligt sätt. Ja, jag vet att vi alkisar har ett eget ansvar för vårt liv MEN ibland behöver vi en spark i arselet av en annan alkis som varit där vi är och inte nån svamlande socionom. Jag ljuger inte för en annan alkis för denna har använt alla lögner själv dessutom har vi en förmåga att se/känna/höra om nåt är galet.

Nu fungerar det som gamla tiders "torkar", man får vila och äta upp sig i dimmor av mediciner.

Jag hade inte klarat mig om jag varit där idag. Men jag är oändligt glad för de terapeuter som var "elak" mot mig, fick mig att gråta, byggde ihop mig igen och gav mig mina verktyg för mitt framtida, nyktra, liv. Och de som gjorde att mitt liv fungerar idag hade alla egen erfarenhet av missbruk eller medberoende, det är skillnad det.

Nån som vet ett Minnesotaställe utan läkemedel får gärna ge mig ett tips. Jag vill kunna vara säker på att jag inte gör saker värre för de som redan är utsatta.

Idag har jag valt att vara nykter fast vädret är piss och jag vilsen och sur.

Vet dessvärre inget ställe att rekommendera. Skickar däremot värme och hopp till dig. Det är förjäkligt att stå bredvid och bara se på när det går åt helvete med någon. Inget man säger eller gör verkar spela någon roll. Sorgligt, frustrerande och helt galet. Men Adde, det är i vart fall inte vi som orsakar detta för någon annan längre. Alltid något?

Bamsekram till dig

Muränan ! Ja, det är en tröst att vi inte orsakar sån smärta för andra längre !

Kram ♥

Stennäs behandlingshem utanför Umeå kan jag rekomendera helt medecinfritt och arbetar efter tolvstegsprogrammet. Har själv gått en behandling där

knappt en månad har jag min nyktra födelsedag och varje gång några veckor i förväg kommer minnena tillbaka om hur fruktansvärt illa jag mådde innan jag tog mitt beslut om att gå in i nästa liv dvs nykterheten.
Det är bra för mig att minnena återvänder så jag har allt uppdaterat och påminns om det fruktansvärt usla liv jag då hade. Alkoholhjälpen var inte ens påtänkt och jag kan idag se vilken otroligt bra hjälp detta forum är för alla som vill bryta sin aktiva alkoholism. Ingen tvekan om att även jag hade haft hjälp av det här då.

Jag kan också se via sociala medier de som skriver på fyllan och villan och är överjordiskt lycklig att inte heller det var påtänkt när jag var aktiv alkoholist......det räckte så jävla bra med sms och telefon för att göra bort sig totalt.

Nu är mitt mål att "överleva" julen, vilken jag alltså inte gillar, och gå in i ett nytt år som nykter alkoholist och må precis så som jag förtjänar :-)

Ett litet ps : I bästa söderläge på en innergård på behandlingshemmet växte en Forsythia som blommade i mitten av januari :-)) Ett bud från den högre makten om ett nytt spirande liv !! Och ja, jag har en Forsythia hemma numera :-))

Så fint med den blommande busken som ett tecken, absolut. I fjol när man hade beskurit körsbärsträden runt vårt hus, så sparade jag undan en gren, ställde den i en vas och glömde bort den... ända tills jag vid jultid såg att den slagit ut sina rosa blommor på den nakna grenen! Små mirakel sker ibland.

Hur har du planerat att handskas med julen då? Själv funderar jag ibland på att ta mig ut och fira alternativjul. kanske som volontär.

Jag blir alltid glad och varm i hjärtat när jag ser dina avtryck här! Du vet att du är en av dem som betydde så mycket för mig under mina första år här på forum. Så fint med Forsythian och Dionysas körsbärskvist. Livet bjuder på hälsningar från den högre makten lite nu och då - eller ganska ofta faktiskt - det gäller bara att se och ta till sig.
Hoppas Adde att du har lite 'jour' här över den förhatliga julen. Sällan eller aldrig behövs kloka följeslagare så mycket som då när många har fokus på annat håll som till exempel trivsamt familjeliv eller att dränka sin besvikelse, ensamhet och alla tänkbara sorger. Att vara här som sig själv är Ju ett slags volontärarbete det också i nykterhetens tjänst.
Ha det gott och njut av att ta det lugnt när samhället går in i den hysteriska julveckan!
God helg när den kommer! Kanske vi ses här? Julkram❣️/mt

jag och en vän drar iväg över de mest hektiska dagarna och bara äter och sover oss igenom hysterin :-))
Kanon med kvisten och att du ser de små miraklen som står där och väntar på oss om vi kikar lite ! Jag är engagerad på olika sätt bla som läxhjälpare och fick idag en inbjudan till nyår till en garanterat alkoholfri fest....låååååång fest... på nyårsafton :-)) Det är folk som inte dricker/använder alkohol av en mängd olika skäl och det är så festligt som det aldrig kan bli när alkoholen är objuden gäst. Musikhjälpen och andra evenemang tömmer min pensionärsbörs men det är lätt att räkna ut hur många sjuttisar jag tidigare hällde i mig utan klagan. Nu mår jag gott över att pengarna kommer andra till glädje och jag slipper bakfyllan och ångesten...........inte så tokigt byte !

Och ja, Mulletanten, jag har tillgång till wifi hela helgen och tittar in här lite då och då. Julen är en jobbig och stundtals väldigt jobbig och tragisk helg, dessutom väldigt onödigt lång med tanke på alla dessa dysfunktionella familjer där barnen far så illa. Barnens högtid ? Jotjena....

Och jag tipsar om våran alldeles egna Li-Lo som gör sig bra på film :-)) Tack för att du ställer upp Li-Lo !! Sök "IQ initiativet" på Facebook

Andas långsamt och ta inte första glaset !!

som skrivit upp sig för en Vit Jul borde ju vara 2,5 mi!le.....

2 kvällar i rad har vi suttit granne med en barnfamij och ätit julbord. Inget fel med det om det inte vore så att pappan dricker alkoholistiskt, mamman försöker släta över och barnen har accepterat att det onormala har blivit normalt.

Jag och vännen är båda i "branschen" och ser så väl hur det är i den familjen och det gör så förbannade ont. Vissa blir dragna alltefter kvällen går men det kan ju vara ok med tanke på helg och ledighet men aldrig när barn är med.

Jag kommer att vara med på nyktra aktiviteter under nyår och jag lovar......så skojiga tillställningar fanns inte när jag var aktiv :-)

Att se alkispappan vid frukosten och hans svettiga ansikte stärker mig i min nykterhet så nåt gott kommer det av det iaf.
Ta inte första glaset hörrni !!