Jag träffade min stora kärlek för lite drygt 1 år sedan och jag märkte ganska tidigt att det inte stod rätt till med alkoholen, då jag har erfarenheter sedan tidigare relationer. Han har levt på samma sätt med samma maniska rutiner för sitt drickande och lyckats mörka det för omgivningen genom att upprätthålla en fin och perfekt, nästintill felfri fasad.
Jag har ju i princip master examen när det gäller intuition och alkohol från uppväxt, relationer och eget missbruk som jag tagit mig ur. Två gånger har jag lämnat honom och markerat att jag inte fixar hans drickande. Han har sitt paradis "landstället" dit han åker och dricker ensam i tro om att ingen ska genomskåda hans missbruk då han är duktig på att försköna saker. '

Annars har han en lägenhet i sthlm. Jag vet att hans landställe är en maskering för hans missbruk och att han på något vis legaliserar det där ute. Jag har lyckats genomskådat hans fasad och vad det är han pysslar med när han super i sin ensamhet. Han blir full och raggar på andra tjejer via sms/facebook, dessutom håller ha igång med spriten kraftigt i flera dagar. Jag fick reda på detta av en tjej som var så vettig att hon skickade en print screen på deras konversation.Jag vet inte om han fysiskt varit med någon (jag tror inte det) men han måste ju ha ett bekräftelsebehov som grundar sig på ett dåligt mående eftersom han påstår sig älska mig, men ändå gör så där. Är det så att alkoholister måste ha bekräftelse? Jag blir fruktansvärt ledsen och konfronterar honom. Ynkryggen törs inte stå till svars för detta utan gömmer sin på sin alkoholist ö och skyller ifrån sig. Jag vet inte om det handlar om skammen för att han blivit avslöjad och att jag har lyckats knäcka hans mörka hemlighet.

Jag har sett vem han är och vilka djupa problem han har, Han dricker varje dag oavsett jobb eller inte och roar sig genom att söka bekräftelse från andra. Han är två personer. En person som jag litar på till hundra procent och älskar väldigt mycket. Den andra personen är mörk och destruktiv. Vi bor ju 20 mil ifrån varandra också och bara det gör ju att tillit är a och o. Jag har aldrig tvivlat på att han älskar mig oerhört mycket och vill ha ett liv tillsammans med mig. Ett bättre liv än det meningslösa och inrutade alkoholistlivet han befinner sig i nu. Nu efter ett tags uppehåll ska vi ses igen och han har för första gången erkänt för mig att han har ett problem och att han är less på att leva som han gör. Han vill inte kasta bort alla fina möjligheter som vi har tillsammans och är redo att göra ett försök att sluta dricka.

Han säger att han kommer att klara att sluta själv, men jag är starkt tveksam till det eftersom det handlar om många år i samma spritmönster. Vart tycker ni är bäst att vända sig till med en "förstagångs hjälpsökare" utan att det blir avskräckande för honom? Han kommer att ställa upp att gå och prata med någon tillsammans med mig om jag ber honom. Hur hjälper jag honom på bästa sätt utan att knäcka mig själv? Jag älskar honom så oerhört mycket och jag vet att vi kan få något underbart utan hans missbruk. Han verkar redo nu och detta är absolut sista chansen han får när det gäller vår relation. Jag har ett tryggt och stabilt liv med en framgångsrik karriär och klarar mig på egen hand, det vet han. Jag vill dock inte ge upp min stora kärlek utan att känna att jag verkligen gjort vad jag har kunnat för att ge det en chans. Det är en underbar kille som inte haft det så lätt tror jag. han är stängd,men öppnar sig mer och mer. Känns som att jag kommer igenom hans fasad snart. Behöver lite reflektioner och tips från er, det skulle vara till stor hjälp då man känner sig ganska ensam i den här situationen.

Hur ska jag tänka och vad kan jag göra?

Li-Lo

Välkommen!
Du beskriver en situtation som många kan känna igen sig i och du vill gärna ha råd om hur du kan gå till väga nu. Du är inte främmande för att lämna relationen samtidigt vill du känna att du gjort vad du kan för att förändra situationen innan du når den gränsen. Den dubbelhet din partner visar upp gör dig ledsen och din tillit har fått sig en ordentlig törn. Det låter som att du tydligt beskrivit för din partner på vilket sätt hans drickande påverkar dig och hans tanke om att förändra sina alkoholvanor själv lämnar dig otrygg. Att älska någon som sårar en är svårt. Du är modig och nyfiken som är här vilket jag tänker är goda egenskaper då man vill finna nya sätt.

Du kommer sannolikt få svar från andra användare som har erfararenhet eller få idéer om vilket ditt nästa steg blir genom att läsa andras trådar.

varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Om hur du ska agera för att inte skada din kille genom att på ett bra sätt försöka hjälpa honom/komma igenom hans mask och nå honom för att ert gemensamma liv utan alkohol ska komma igång.

Du har idag ett vettigt liv 20 mil ifrån honom men är ändå beredd att kanske släppa din karriär och ditt självständiga liv för att börja leva med en man med alkoholproblem.
Dessutom kollar han in andra damer vilket ju i sig inte är ok någonstans.

Jag vill spontant bara säga .Spring,lägg på luren och klipp.
Sök hjälp för din egen skull för den kärlek du känner för denna man är inte sund då han inte verkar kapabel att välja dig och den du är utan mörkar ljuger bedrar och dricker.

Varför i hela friden vill du få till en relation med en sådan man?
Var någonstans är din bägare full av kärlek och förståelse hans att få?

Kan du inte vända den mot dig själv och i kärlek till dig själv se vad du håller på att göra?

Han är redo att göra ett försök att sluta dricka säger du.
Det var ju rätt vagt.
Du är redo att kanske kasta bort ett eller flera år framöver på att kanske få till en fungerande relation med en man som har uppenbara problem.

Jag kan inte råda dig annat än att söka upp en medberoendeterapeut om det finns någon sådan där du bor.
Håll på steget att flytta till honom och börja ett liv.
Försök hålla dig själv på mattan och behåll kontrollen över ditt liv så länge du bara kan och låt honom komma till dig istället och visa att det är dig han vill ha.
Utan alkohol eller andra kvinnor att bekräfta sig med.

Låt honom göra jobbet och låt honom förstå vilken enorm kärleksgåva du är beredd att ge honom.
Jag är din om du själv söker och får hjälp och jag finns här för dig om så blir verklighet.

Låt resan vara hans och var bara passiv åskådare,dvs gör ingenting för att hjälpa honom.
Det måste han göra själv.
Du har redan gjort alldeles tillräckligt och gett många chanser om jag läser dina rader rätt.

Ursvårt,tro mig jag vet för jag har gång på gång både gett chanser och misslyckats.
Och älskat och misströstat och hoppats igen.
Förspilld kvinnokraft och kärlek.

Och sist men inte minst,du har min fulla förståelse om du gör precis tvärtom och försöker hålla honom i handen genom detta och försöka förmå honom att se det du ser.

Jag håller med Ulla. Spring, klipp och glöm. Supa, ragga på andra, fly är inte ok det är ett destruktivt beteende. Vill du ändå vara med honom så ställ ett ultimatum sluta helt med a, börja medicinera med antabus och gå på aa. Annars kommer detta sluta i krasch.

PP

Tror jag inte att det är. En fråga som kommer upp ofta, inte minst på anhörigsidorna. Visst, inte ok att dricka, flörta med andra det är väl klart. Killar är nog generellt lite taffliga i att söka bekräftelse. Men med risk för att skapa irritation hos vissa vill jag hävda att söka bekräftelse kan ske på olika sätt, och därtill funkar lite olika för man/kvinna. Sedan kan det ju vara omognad? Är grabben vuxen, inte bara till åldern menar jag då? Att dras till "strulputte" och vilja fixa killen är väldigt vanligt. Som en sjuksyrra som ska "ta hand om" om det inte är så för dig är det bra.
Aeromagnus- du har väl själv en fru om jag inte missminner mig? Hon drog ju i så fall inte innan du nyktrade till? Gjorde hon fel i så fall?
Jag tror du bör vara sypertydlig och inte försöka skona honom med vad/ hur du säger vad du kommit fram till. Typ fixa att bli alkoholfri så är jag med dig. Om inte så... Det svåra blir om han är nykter ett bra tag och sedan vill "testa" att normaldricka. Vad gör du då? Och om det sedan drar iväg ett år med period ande. Den typen av frågor bör du nog fundera igenom, och ni behöver tala om det.
Men som de andra så riktigt skrev: känns det osäkert, otrohet, etc. Så kan det kosta mer än det smakar. Lycka till
//PP

Har pp också rätt.
Kärlek är ju den starkaste ingrediensen i en relation
Vare sig den är bra eller dålig.Utan den ingen relation.
Men det är ju också den som stökar till det och förblindar oss som står på sidan.
Det är omöjligt att ha en neutral eller klar syn på vad man håller på med när man är med en som missbrukar.

Både PP och Aeromagnus är ju på den drickande sidan om än idag nyktra.
De kanske tack vare kärlek från en partner klarat att ta sig ur.
Utan den kärleken så kanske (vet inget om PP och hans liv) det hade varit betydligt svårare.

Det jag vill poängtera och det tror jag du förstår i min något beska betraktelse är:

Trots all den kärlek du känner som jag vet är oerhört stark i de flesta fall när det kommer till missbruksrelationer.
Behåll kärleken till dig själv.
Koncentrera dig på din egen kamp att behålla ditt huvud nykter i detta.
Förlora inte dig själv i kärlek till en missbrukande man.

Hur du sedan väljer att förhålla dig till honom,till hans ev kommande försök till nykterhet är ju din att ha.
Det jag vet av egen erfarenhet är att man låter sig uppslukas och låter sig själv komma så långt ned på skalan i prioritering när man först och sist måste komma i första hand,alltid.
Vare sig man lever i en frisk eller missbrukarrelation.
Så länge du kan fortsätta hålla fokus på dig själv och hur du mår så kan hans misslyckande,lyckande i vägen mot nykterhet vara hans.
Det blir inte en personlig skymf mot dig.

Det var det stora misstaget jag gjorde.
I början i relation till mitt ex var jag relativt frisk även om jag gick in i det med full vetskap om vad jag gjorde.
Jag kunde inte låta bli då kärleken var så stark.
Hans misstag var hans och mitt eget liv var mitt.
Så länge vi kunde hålla det på den nivån så var allt gott.

Men när jag sen allterftesom tiden gick lät mig påverkas av hans mående,hans drickande och nykterhet så sjönk jag sakta.
Till slut var jag så medberoende att jag kunde pricka av 17 av 20 punkter på medberoendeskalan trots att jag egentligen trodde att jag var helt frisk då jag varken mörkade eller ljög för hans skull.

Men mitt mående var så påverkat av det liv jag levde så det hade nästan ingen kvalitet kvar.
Jag var inte värd att må bra och har idag två år efter brytning fortfarande ibland problem att tro att jag är värd att få ha bra dagar,njutning och vila.

Mitt ex var inte på något sätt en ond man, han varken slog,bedrog eller flörtade med andra.
Men han valde alkoholen före mig.

Den enda sanningen var alltigenom rådande i 20 år och det gör saker med en människa.
Jag önskar dig stort lycka till,vad du än väljer att göra.

Jag vill också tillägga att jag ångrar inte en dag med mitt ex.
Vi hade ett bra liv trots hans (och min) sjukdom.
Men jag hade kunnat vara friskare under den tiden om jag hade haft förstånd att hålla mer fokus på mig själv och inte lagt så mycket krut på att argumentera,vädja hota eller må dåligt.

Jag är också idag glad att relationen är över.
Jag har sakta kunnat resa mig upp,sökt och fått hjälp och lever idag ett betydligt rikare liv.
Han är kvar därnere och håller sakta men säkert på att supa ihjäl sig.

Du beskriver detta så bra. Kärlek är oerhört viktigt i en relation och visst min fru är en del av mitt tillfrisknande men det mesta får man ju göra själv. Jag har dock aldrig raggat på andra och visat intresse för andra vilket jag tycker känns konstigt. Som UB skriver så måste du också tänka på dig själv och de risker du eventuellt utsätter dig för. Älskar han dig så är han nog villig att genomföra förändringar i sitt liv.

jadedcommand

Tack. Det betyder mycket att få höra reflektionerna. Passiv åskådare var det bästa jag hört hittills och så få det bli. Vill han verkligen så får han fan vara man nog att visa det och sköta saker själv. Jag är trött på att behöva dra lasset hela tiden och det visar sig hur mycket sanning det ligger i hans ord. Jag tänker stå på mig! Jag skulle vilja ha lite tips på hur jag ska förhålla mig till honom beroende på olika situationer. T.ex är det att ställa ultimatum som är det bästa, eller går han i försvar då? Hur kan jag få honom att fatta hur illa han har gjort mig osv? alkoholhjärnor verkar ju inte ha en överdriven empati för andra tyvärr. Jag är så jäkla orättvist behandlad och jag vill att han ska fatta hur grisig han är utan att jag ska behöva trycka en lapp i pannan på honom. Shit vad jobbigt det här är, ångest och oro alltså.... jävla spritmongon bläää. Världen hade varit bättre utan!

Vichis

Ja, vi är spritmongon! Och ja vi kommer att försvara vår stora kärlek in i det sista. Det är plågsamt även för oss.
Jag förstår att du vill hitta ett sätt som gör att du ch din älskade får en fin framtid. Tyvärr är ni tre i det förhållandet. Det är så man behöver se på problemet. Vet att det inte är detta du vill höra men kärlekshistorien mellan människa och alkohol är tragisk och livslång...
Det bästa du kan göra är att ta hand om dig själv så länge han/hon inte vill se fördelarna med att lämna sin älskare. (Alko)
Ultimatum kan vara bra men inte om hon/han inte är redo.
Alkoholen blir ens förhållande, trygghet och älskade. Det är så du oxå måste tackla den. Asjobbigt jag vet men det är oxå den fråga du får ställa dig själv. Kan jag hantera en älskarinna? Och hur gör jag det?
Önskar dig all lycka till.
Kämpar för att behålla min familj för för mig är det värt mer!!
Kram

exakt i den stund du är beredd att genomföra det du säger. Det handlar inte om huruvida han är redo, det handlar uteslutande om dig. Att ställa ultimatum och sedan backa visar exakt det motsatta, att orden inte betyder det som sagts. Det blir tomma hot som visar att gränserna är töjbara och småningom att hot är tomma hot utan konsekvenser. För en som ställer ultimatumet 'om du.... så flyttar jag' gäller det att ha en plats att flytta till omedelbart om 'det' händer och även ha en väska med det nödvändigaste packad, lätt tillgänglig eller helst placerad utanför hemmet. / mt

att dina känslor tankar ageranden osv är dina grundade på dig själv och vad du tycker och känner.
Inte någon sorts manipulation eller agerande för att få honom att förstå agera eller göra som du vill,dvs kontroll eller försök till att få honom dit du vill,dvs nykter.
För då och endast då kan ert liv tillsammans börja på allvar och endast då kan du släppa taget om din kontroll och rädsla.
Så resonerade i alla fall jag.

Mitt liv börjar den minut jag bestämmer mig för att det ska börja.
Att ta sats inifrån ryggmärgen och säga,detta är mer än vad jag klarar av.
Detta är inte det liv jag vill leva.
Då kan man börja staka ut en början åt sig själv.
Förhoppningsvis får du din kille med dig på resan,men det är inte alls säkert.

Oavsett hur lite eller mycket motiverad han är att sluta dricka så måste den kampen vara hans.
Om du lägger tre månader eller ett halvår eller vad du nu än bestämmer dig för att vänta är ditt beslut.
Han kommer att försöka förhandla fram mer tid om han kan så att han slipper avstå alkoholen.

Kanske kan du göra det tyst för dig själv.
Kanske det inte behöver vara något han blir informerad om.
Han glider ju hela tiden på skalan att förlora dig,det har du gjort klart för honom.

Han kanske inte måste veta när det gått för långt,det är något du måste ta ställning till.

Det här med att visa honom hur du lidit och lider.
Vad du offrar av dig själv och ditt eget liv i kampen att ni ska få det bra tillsammans är ju dina val grundat på vad du tycker att detta är värt.
Inget han ska behöva ta ansvar över.
Dvs hans misslyckanden eller val är ju hans,inte dina.

Dina val gäller ju om du vill utsätta dig för detta eller inte.
Hur mycket lidande till du kan ta.

Eller hitta andra sätt att förhålla dig till hans drickande så att du inte lider på det sätt du lider idag.
För mig var kvinnor som älskar för mycket en obehaglig ögonöppnare.
Jag insåg då hur sjuk jag var och hur mycket jag behövde jobba med mig själv för att kunna hitta en friskare relation till mig själv och till framtida män.