Min mamma och pappa är skilda, och jag bor hos dom varannan vecka vilket jg gillar, men varje helg jag är hos pappa berättar han om sin utekväll på krogen förra helgen så jag vet att han dricker när jag och mitt syskon inte är där, men det är det att han ALLTID ska dricka även när vi är hos honom, min mamma har sagt till honom att om han dricker igen så får vi inte bo hos honom på helger men han säger bara att det inte ska hända igen. Min lillebror vet inte om det här och han vågar inte säga något bär pappa dricker när jag kanske sover hos en kompis, men pappa säger att han ALDRIG skulle dricka när bara min lillebror är hemma. Men jag vet att det är falskt då jag en gång cykla hem för att hämta lite grejer på sen kväll när min lillebror sov, och då satt pappa vid sin dator, drack och var full. Han är riktigt obehaglig bär han druckit.. Senast idag sa jag åt honom när han tog fram en öl att han inte får dricka för då får vi inte va hos dog på helger. Men då bad han min lillebror att gå och lägga sig (jag hade redan lagt mig för ska upp imorgon) för pappa skulle lägga sig. Men så hör jag hur han lägger sig i 5-10 min innan han går upp igen och öppnar en öl. Så jag gick upp för att titta att det faktiskt var det han drack -vilket det var- så bara stirra han på mig och gick in på sitt rum. Han fattar inte att han väljer alkoholen före oss.. Vad ska jag göra?

Vet att texten är flummig men jag hoppas någon förstod även om jag är dålig på att skriva..

Kan också skriva att jag är rädd att om jg säger till honom att det är fel att dricka osv kommer han bara säga "ska du säga som dricker trots din ålder"
Jag drack en gång, blev påkommen och ångrar det. Men pappa tror typ jag festar varje helg..

Så bra att du skriver och berättar hur du har det! Många, alltför många, barn har det som du och din lillebror. Så får det inte vara! Det är absolut inte ditt ansvar att se till att din pappa hålls nykter. Det ansvaret måste han ta själv. Tyvärr är det så att den som är beroende har svårt att sluta då beroendet liksom tar överhand över den egna viljan.
Du ska berätta för din mamma att pappa inte håller sig nykter. Hon har alldeles rätt i att ni inte ska vara där om han dricker. Det är både för att det är obehagligt men också ifall att nånting händer som en vuxen behöver kunna ta ansvar för. När din pappa är nykter och klar i tanken vet han också det!
Lova att prata med din mamma idag. Du kan gärna visa vad du skrivit här! Och skriv och berätta hur det går är du snäll.
Du får säkert fler svar under dagen! Stor kram från en tant som också varit ett barn med en full pappa / mt

Ebba

Du alltså <3

Hej, jag förstår att det här är jobbigt. Det är många som har föräldrar som dricker för mycket, trots det kan man känna sig väldigt väldigt ensam och som att man går runt och bär på en tung hemlighet.

Väldigt bra att du skrev här!
Att våga prata med någon om det är viktigt.

Det känns kanske som att du är dum mot din pappa och som att du skvallrar och sätter igång något om du pratar med din mamma?

Du kan kanske försöka tänka att det inte är din pappa du gör detta mot utan du gör det mot alkoholen. Det är alkoholen som är problemet. Det är kärleksfullt och modigt av dig!

Jag vill råda dig att prata med någon.
Kanske kan någon som jobbar här på alkoholhjälpen lägga in några olika nummer dit du kan ringa?

Du ska få må bra och leva ditt liv utan oro! Det finns hjälp och stöd att få. Kan kännas läskigt men ändå skönt efteråt att våga prata och få stöd.

Kram

Li-Lo

Du är precis som andra användare svarat en klok person som tydligt beskriver vad du är med om. Utöver att tala med din mamma så kan du ringa Alkohollinjen 020- 844448 de har stor erfarenhet av och är utbildade för att tala med anhöriga till någon som dricker. Du kan vara anonym och där får du råd om vad du kan göra inom ramen för vad som är och bör vara ditt ansvar just nu.

Berätta gärna hur det går för dig.

varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet