Jag är tyvärr inte ensam om det här, men vart ska man börja? Träffade min sambo förra året och vi tog gärna ett glas vin och lite öl till god mat när vi träffades. På sommaren blev det mer, men jag reflekterade inte över det så mycket. Sen kom hösten och jag kom på honom att dricka sprit. Som han gömde. Två gånger kom jag på honom rejält efter han lovat sluta. Sen har han faktiskt inte druckit någon sprit hemma sen dess. Men däremot har han börjat dricka någonting annat dagligen. Det blir lätt ett glas vin som blivit över från helgen, men oftast 2-4 burkar öl. Varje dag! Får oftast flyktiga svar när jag kommenterar, dom det är gott, det är bara en burk, det är gott att ta en öl när man jobbar med nått projekt hemma, det är ju nästan helg. Varje dag får jag städa undan burkar...
Jag försöker säga att det inte är bra för hans hälsa, att det inte är nyttigt (då han vill leva hälsosammare) men jag får ingasvar. På sin höjd att "jag dricker ju iaf inte sprit" Om jag säger till skarpare blir han arg och drar upp gamla saker. Har han då hunnit dricka så går det inte att resonera.
Jag vill ju leva med honom men det här börjar bli ett allt större problem. Hur ska jag få honom att inse? Jag har försökt sägs att det räcker att dricka på helgerna, men han gör ju inget själv! Vet inte hur jag ska börja....

Du kan aldrig få din man att inse sitt problem till alkoholen. Det måste han inse själv tyvärr. Dock kan du få han att tänka efter men det har du ju provat med och han anser att det är ok att dricka. Tycker du ska googla på riskbruk och visa honom att han dricker mer än vad han borde och att han riskerar att hamna i missbruk. Ofta byter vi som har spritproblem ut spriten mot annat och sedan har vi alltid ursäkter till att dricka. Stress, ångest, jävligt hemma, dåligt väder..

Skogstallen

Börjar känna mig tjatig som påpekar varenda gång han dricker, men han tycker jag är känslig. Oftast börjar det direkt efter jobbet och många gånger han han tagit för givet att jag ska köra om vi ska iväg senare, eller många gånger dagen efter då han känner sig seg. Känns som det hamnar mycket ansvar på mig som jag inte vill ha. Han tycker inte han blir så påverkad men jag tycker han både är mer glömsk och ser mer sliten ut på bara ett år. Dessutom är det kärft ekonomiskt och känns som ett alkohol konto på runt 50-100 varje dag blir väldigt jobbigt i längden, när jag själv väljer att dricka vatten och håller i varenda krona...

Skogstallen

.... O nu kom det igen... Det är ju faktiskt fredag, inte dricker jag vatten en fredag! Det är ju skillnad på en tisdag & fredag.... Nähä... Men alla de andra dagarna då? Det är ju ingen skillnad? Det dricks ju varje dag!

Pantani piraten

Som alkoholist hittar man alltid en ursäkt för att dricka, det spelar ingen roll vilken tidpunkt eller dag. Din man måste komma till insikt själv och bryta mönstret.
Om man är tidigt ute blir det ju lättare, och du verkar ändå påpeka hans konsumtion, så du kanske har sått ett frö hos honom?
Hade bra och lycka till.

Evro

Hej skogstallen.
Känner igen vad du skriver.
Min make kunde till slut inte uppskatta att läsa en bok utan att ha en öl, starkcider eller ett glas vin bredvid läsfåtöljen.
Han har alltid läst men det spårade ur när det hela tiden hittades ursäkter att dricka. Ex måndag tråkig dag långt till helgen, så fort det var fotboll på tv självklart öl inte bara en. Skulle vi se en film öl, vin men vem drack tills det var slut?
Jag orkade inte dricka mitt i veckan hade o har ett jobb att sköta.
Ingen skillnad på vardag eller helg till slut.
Bara sitta hemma så att ingen annan såg vad som pågick .
Men till slut sa jag i från, så glad att jag gjorde det.
Sedan är det inte säkert att det håller i sig men nu när det inte är någon alkohol alls är min underbara make tillbaka. Men jag påminner honom att vi måste gå o samtala. Jag går på Al-Anon möten varje vecka. Tänker på mig själv. Träffar mina vänner.
Är ärlig mot mig själv, vad jag vill.
Hur vill jag leva osv
Bra att du skriver.