Hej!

Min sambo är alkoholist och har druckit under dom 3 åren vi har varit tillsammans. I början så tänkte jag inte så mycket på hans alkoholkonsumtion eftersom jag själv drack, vi var nykära och hade ofta middagar med vin eller så gick vi ut med vänner på stan. När jag blev gravid så trodde jag att han skulle skärpa till sig och skära ner på sitt drickande men det blev tyvärr tvärtom. Han drack mer och började få blackouter och dölja sitt drickande. Det blev många bråk och jag hotade med att jag skulle göra slut, men jag kände då att jag inte kunde lämna honom pga att vi skulle bli föräldrar och jag ville ge honom chansen att sluta dricka, men det gjorde han inte. Det var på ett besök till hans hemland som allt bara blev för mycket! Jag, hans barndomsvänner och hans familj bestämde oss för att han skulle skrivas in på detox. Där stannade han i 2 veckor innan han beslöt sig för att skriva ut sig själv och gick raka vägen till närmaste pub och fortsatte dricka som inget hade hänt. Vi det laget hade jag åkt hem med vår son. Jag bestämde mig för att sätta ner foten och ställde ett ultimatum, fortsätter du att dricka så har du inget hem eller familj att komma hem till. Efter många turer så bestämde han sig för att skriva in sig på ett behandlingshem i sitt hemland där kan skulle stanna i 12-veckor. Det har varit tufft för honom men han har klarat av behandlingen och kommer hem om en vecka. Han har planerat att gå på AA några dagar i veckan och ev gå och prata med en psykolog för att få hjälp med att bibehålla sin nykterhet. Nu till mitt dilemma. Vad för krav kan jag ha på honom? Vad gör vi om han får ett återfall? Hur går vi vidare? Hur lever man med en nykter alkoholist? Måste jag avstå från alkohol resten av livet för att stötta honom? Jag är livrädd att han ska börja dricka igen när han börjar känna sig bekväm igen. (Jag vet att jag måste söka hjälp för att kunna hantera den känslomässiga bergochdalbana jag varit med om)

Skulle kunna tro det handlade om mig. Jag skulle ställa kravet att äta antabus för då kan han inte dricka. Medicinring eftersom han har en djupt rotad sjukdom som kallas alkoholism. Blir det tjafs om att ta medicinen ja då är det uppenbart vart han vill gå. Ni kan då få lugn och ro och hans chanser att förbli helnykterist ökar. Jo du läste rätt helnykterist för oss alkoholister kommer det aldrig att fungera att dricka normalt igen.

T

Ja jag har funderat på att ta upp Antabus med honom, men är det något han måste äta livet ut? Jag vet att han aldrig mer kan smaka/dricka alkohol för gör han det så kommer det att drigga igång hans drickande igen och vi är tillbaka på ruta 1.

T

Antabus är ett avvänjningsmedel vid alkoholberoende.

Om du dricker alkohol när du tagit Antabus uppstår en rad mycket obehagliga symtom som kraftig rodnad i ansiktet, dunkande huvudvärk, hjärtklappning, illamående, kräkningar och känsla av andnöd.

Dessa symtom kan uppträda även efter små mängder alkohol. Därför ska du undvika alla former av alkohol, även t.ex. likörpraliner och vissa flytande hostmediciner och vitaminlösningar, som innehåller alkohol.

Om du dricker större mängder alkohol när du tagit Antabus kan följderna bli mycket allvarliga. Du kan bli medvetslös och behöva sjukvård.

(Taget från Fass)