Hej. Jag har en väldigt bra relation med min far och har alltid haft. Innan mina föräldrar skiljde sig så var allt bra (vad jag kan minnas) men efter det så började han dricka extremt mycket samt gjorde väldigt mycket dumheter men jag var mer förstående under den tiden då han mådde väldigt dåligt. Jag pratade väldigt mycket med han och han lovade att sluta. Jag var i 15 års åldern under denna tiden och for väldigt illa av hand drickande och aggressiva beteende. Nu ca 8 år senare är det fortfarande illa. Varje helg dricker han extrema mängder och blir elak. Jag har pratat med honom så många gånger men inget hjälper och han förnekar det. Han kan vara jättefull på lördagen och på söndagen är det som ingenting har hänt.
Jag bor inte hemma men när jag hälsar på så ser jag det här beteendet och hur det tär på hans nya relation. Jag har pratat med honom om det men får till svars att jag inte ska lägga mig i deras relation vilket är sant men svårt att blunda för det då jag bryr mig extremt mycket om honom och även henne.
Jag känner både skuld, skam, sorg, ilska och dåligt samvete för jag "går bakom ryggen på honom" när jag tex pratar med hans sambo eller min mor.
Jag vet inte vad jag ska känna eller hur jag ska hantera detta. Jag vill ibland också förneka det då det är lättare men det är ett stort problem.

Fint att du bryr dig om din pappa. Tyvärr är du chanslös att hjälpa. Hårt att säga så men om du läser runt lite här så kommer du upptäcka all förnekelse, alla lögner och att de som bryr sig bara överdriver. Förstår att detta är tufft för dig men den enda som kan hjälpa din far är han själv. Han måste inse sina problem och ta hjälp. Till synes gör han inte detta som så många andra alkoholister. Det du måste göra är att ta hand om dig så att du inte hamnar i ett medberoende. Det kan man göra även om man inte lever ihop som par eller familj.

Li-Lo

Precis som aeromagnus skriver är det fint att du bryr dig. Du är också modig som talar med din pappa om det du ser. Det är din pappa som behöver ta ett beslut om huruvida han vill göra en föränding samtidigt kan det vara enklare att göra en förändring om man vet att det finns folk som bryr sig och kanske kommer finnas kvar om han gör en förändring.

Något jag med tydlighet vill poängtera är att du har ALL rätt att berätta om vad du upplever, det är inte att gå bakom ryggen på någon utan tvärtom om bra att du visar vad som sker. Din sanning är din!

vänligen Li-Lo

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet