Hej! Jag är en tjej på strax över 30 år. Jag har de senaste cirka två åren blivit förtjust i vin (från att knappt ha gillat det alls) och dricker i snitt 1-2 glas om dagen. Ibland blir det ett par glas vid matlagning/måltid eller ett glas på balkongen tillsammans med en cigarett när jag kommer hem sent på kvällen efter jobb. När det är mycket/stressigt på jobb kan jag längta efter det där vinglaset och vara riktigt sugen. Jag har inga barn men en pojkvän. Ibland när vi träffas och lagar mat/äter mat/kollar på TV kan jag dricka en hel flaska (under 4-5 timmar) själv, han dricker knappt. Han kan ibland påpeka detta på ett "skojsamt" sätt typ "oj där försvann den flaskan" och ibland blir jag stött och påpekar att det tog några timmar, inte så att jag svepte den m.m. Jag blir inte full, mer lullig. Det är ingen annan som någonsin påpekat mitt drickande, jag är sällan ute och festar utan det blir iså fall en middag med vänner och då kan det bli några glas vin och någon drink men detta sker inte mer än i snitt 1-2 gånger per månad. Men det är just det här att jag är sugen på vin, längtar hem till ett glas vin, som jag inte vet om det är normalt? Är det ett varningstecken? Jag kan bli sugen på det mitt på dagen också, om jag är ute och äter lunch med någon men då känns det opassande att dricka alkohol så då gör jag inte det.

Karin01

Jag hade det likadant tidigare, nu har jag dock andra issues kring alkohol.
"Felet" jag gjorde var att jag romantiserade rödvin. Vin och matlagning, vin och en bok, vin och städning, vin och ett bad, vin och en film. Allt blev liksom "bättre" med vin. Det gör jag fortfarande i tanken, men bröt vanan. Gjorde alla dessa saker utan vin och lärde mig att göra mig av vid den ovanan.

Ja, det är ett varningstecken. Jag önskar att jag slutat när jag började fundera över om jag hade ett sunt förhållande till a. Då var det inte så mycket, ungefär som du kanske. Men sakta men säkert hamnade det över riskkonsumtion och jag försökte gång på gång sluta och det blev ett sämre o sämre förhållande till alkohol med ångest som följd. Mitt råd är att du ska hålla dig under 9 glas per vecka. Förstår känslan o längtan alltför väl. Kanske kan du träna istället? Jag mår bra av det och får då den kroppsliga avkoppling jag behöver. Hur som helst, bra att du börjar tänka. Det är en dålig vana och den kommer att göra att du mår sämre på sikt. Sömnkvaliten blir sämre och du kommer att få ångestkänslor och dricka mer o mer.

PP

Instämmer med Sisyfos. Problemet är att från det du beskriver nu till att det blir värre är att många inte ens reflekterar över det innan det är riktigt illa. Vänd den trenden så kanske du kan få ett normalt förhållande till alkoholen. Vägen till att det blir en flaska på balkongen efter jobbet var dag är tyvärr kortare än många tror
//PP

Vichis

... Är det troligt att det är flr mycket flr just dig.
Jag och min alko terapeut har pratar väldigt mycket om risk drickande i förhållande till allmänheten och i förhållande till mig.
Skillnaden ligger just i vad som påverkar mig negativt. Oavsett om det är flr mycket jämfört med normen eller inte. Om jag funderar eller mår dåligt av det är det för mycket flr just mig oavsett mängden.
Starka du som reflekterar nu!
Kram //V

Maja2016

Känner verkligen igen mig! "Romantiserar" också rödvin, tänker att det är ju mer klass att dricka det än en burk öl. Lite mer glamoröst. Men måste det betyda att det är fel? Hur vet man om man dricker för mycket? Jag tänker att det är när man känner av det dagen efter, när det påverkar ens vardag, men så länge man dricker det för att det är gott och inte för att man måste är det väl ingen fara? Tänker att samhället påverkar en med vad man får och inte får göra och sätter griller i huvudet på en som får en att ifrågasätta...

Nike Athena

i flera år hos mig själv. Först bara mindre, men med tiden mer tydligt. Men sådant som du beskriver och jag har verkligen romantiserat vin och bubbel. Fast det kan ju kännas som normalt att längta hem till ett glas vin, eller? Det gör ju många människor, åker hem på fredagen och myser och dricker vin? Men för mig kändes det som vinet liksom flyttade in i mitt liv och började ta för stor plats. Jag började må dåligt och kände inte riktigt igen mig själv. Har nu inte druckit något på drygt 3 veckor och jag har nog dragit i handbromsen tidigt. Det är bra och medvetet av dig att läsa och skriva här. Jag kommer själv fundera ut framtida strategi under hösten.

Karin01

Skönt med dina tre veckor och tid för reflektion ❤️

Arlahare

Håller med andra. Tror att om du slutade dricka så hade du haft rödvin som trigger. Så är det för mig fast med öl. Dricker du vin eller whiskey frestas jag inte men om du häller upp en öl blir jag som fyllot i simpsons- barney!