Att sluta dricka är inte det enklaste eftersom det ofta lämnar ett tomrum och ibland även rastlöshet. Vissa har dämpat ångest, dålig självkänsla eller sömnproblem med alkohol. Så vad kan man göra när man bestämt sig för att sluta? Hur underlättar man resan? Jag tänkte dela med mig av lite tips. Det kanske inte fungerar för alla men förhoppningsvis för någon :)
1. Unna dig själv saker som du tycker om. Det kan handla om en god maträtt, en resa, en massage,en rolig aktivitet eller att läsa en bra bok. Fundera på vad just DU tycker om.
2. Börja röra på dig. En viktig tanke här är att ta det lugnt. Stressa inte dig själv till att bli något träningsproffs men fundera ut vad just DU kan tänka dig att genomföra för aktivitet. Kanske börja med en promenad i veckan eller ett pass tillsammans med andra. Kroppen och knoppen blir glad av det. Det är dessutom mycket bra mot sömnproblem.
3. Umgås! Om du redan har nära vänner så försök boka in lite mysiga träffar. Filmkvällar, en fika eller varför inte försöka dra med någon av dem på den där promenaden? Har du inte vänner eller kanske bara har "suparvänner" så försök möta nya. Det här är en otroligt svår punkt, men du kan möta dem via AA, en förening, på internet eller arbete/skola. Här kan det också vara mycket bra att ta reda på vad ens egna intressen är eftersom det underlättar att träffa nya människor.
4. Tillåt dig själv att tycka att allting är sämst ibland. Tillåt dig själv att vara sämst ibland. Många som har druckit mycket/länge har en skadad självkänsla och är mycket självkritiska men det är OK att vara sur, irriterad och självömkande ibland. Glöm bara inte att säga förlåt om det påverkar din omgivning.
5. Gör något fint för andra. Anmäl dig till att börja arbeta på ett härbärge, skänk en peng eller engagera dig i en förening som volontär. Du mår bättre av att göra andra glada och din självkänsla kommer växa. Du kanske också möter nya människor?!
6. Tillåt sug och rastlöshet. Det här är otroligt jobbigt..den förbannade oroskänslan och rastlösheten som känns som att den ska äta upp en innifrån. Men låt den vara. Det är inte farligt att känna dåliga känslor och det går över. Bättre tider kommer även fast man absolut inte tror det!
7. Bygg upp din hälsa. Det här handlar inte om att man inte får äta godis för det får man självklart göra. Men det vi stoppar i oss påverkar oss otroligt mycket. Mitt tips är att lägga till och ta bort i långsam takt. Finns det någonting som du tycker är gott och nyttigt så lägg till det i din kost. Finns det något som är en stor last så plocka bort det lite i taget. Förbjud aldrig dig själv från att äta något och tänk långsiktigt. Många som druckit alkohol mycket/länge har ofta brist på olika vitaminer och mineraler. Se till att bygga upp det igen.
8. Sök hjälp om det behövs. Det här är otroligt viktigt. ALLA människor behöver hjälp ibland och det är helt OK att be om den hjälpen. Hitta någon som just DU känner förtroende för och känn dig aldrig misslyckad för handen du har sträkt ut!

Ellen

Jag själv har använt rensning hemma som terapi, och det har funkat riktigt bra för mig. Belöningen får man direkt!

Jag tror på att vår omgivning påverkar oss oerhört mycket.

Rensa en låda i taget, samla ihop sakerna per kategori, du kommer att förvånas hur mycket lättare du känner dig efter du har kunnat bli av med saker som inte behövs.

Belöna dig själv med något fint till hemmet som blombukett. Omge dig själv med saker som piggar upp och gör dig glad när du ser dem. Bli av med det som ger negativa känslor, tar upp minnen som tynger ner och kanske påminner dig om det förflutna.

Visualisera hur du vill känna när du är hemma, och hur du vill leva. Skapa sedan en sådan omgivning - bit för bit :)

Ellen

Precis! Fokus på det goda i livet istället för grubbla över det man 'missar' som nykter.

Själv har jag också gjort en lista på saker som jag vill få in som rutiner i vardagen, skrivit upp på en A3 som en tabell och lagt på kylskåpsdörren.

Såsom 10min fysisk aktivitet (när man börjar från noll får man vara nöjd med väldigt lite :D), Dricka en kopp grönt te, Avstå godis, Skriva ner tre saker jag är tacksam över varje dag osv.

Om jag sedan gjort aktiviteten får jag sätta ett kryss för den dagen. Enkelt, men känslan att se alla kryss får mig att fortsätta med de bra vanorna.

'Äh, tio min kan jag väl köra lite övningar så får jag det där krysset idag också' :D Kan lova er att annars hade det blivit 'imorgon' för alltid.

Uturdimman

Att söka sig till likasinnade för att inse att man inte alls är ensam i det tunga! Det är väldigt lätt att annars känna så när "alla andra" är ute och festar. Men kom ihåg att du är långt ifrån ensam. Jag skulle också vilja tipsa om att ta reda på så mycket man kan om hur ett alkoholberoende fungerar. Det underlättar förståelsen för sig själv och sina egna beteenden! Ellen, jättebra tips! Du har hittat ett sätt att stärka dig själv varje dag och det är viktigt :)

Tycker det hjälper att läsa det som handlar om att fokusera på det positiva. Känner mig själv och vet att det funkar när jag håller mig till träning och bra kost. Är väldigt strikt. Sen går tiden och jag faller totalt. Vet att jag borde vara lite mer tillåtande i vardagen men jag kan inte göra något lite lagom; för mig är det allt eller inget- jättejobbigt att ha det tankesättet. Det som är så otroligt är att jag mår ganska bra när jag är disciplinerad men det blir så fruktansvärt tråkigt i längden.

Uturdimman

på dig själv! Det är väldigt bra att du kan hitta fokuset på träning och kost men det kanske är den där strikta biten som gör att det inte håller i längden? Man måste inte vara superstrikt heller :) Ta en bit i taget, börja lite lugnt och känn dig nöjd med allt du presterar!

Svartvit

Precis samma här, därav mitt användarnamn. Precis som du själv och Uturdimman skriver så är det nog viktigt att inte vara för strikt. Som du säger så funkar det även för mig ett tag men sen lessnar man totalt och då blir det inte bra. Jag tror att man verkligen måste försöka finna den där balansen, för den är nog hälsosammast av allt.
Kram

uturdimman
Visst är det den strikta biten som till slut gör så jag ger upp allt för att livet blir så fruktansvärt tråkigt. Samtidig vill jag verkligen ta mig i kragen och skärpa till mig för att komma i form och se snygg ut. Det i sig kan ge mig en kick som gör att jag orkar lite till. Attans att det ska vara så svårt och jag orkar inte i längden att vara alltför superstrikt.

Svartvit; kunde varit mitt användarnamn för sån är jag i ALLT. Det är verkligen allt eller inget som gäller annars mår jag inte bra. Visst vet jag innerst inne att balans är eftersträvansvärt men det händer inget då. Antingen för mycket vin och livet leker eller inget alls och strikt kost och träning, tröttnar och släpper taget. Släpper så mycket så jag oftast faller handlöst ner och får kämpa mig uppför en lång backe som känns oöverstiglig. Har du funnit någon balans?

Jag är likadan.
Allt eller inget.

Jag ska på ADHD utredning.
Kanske det förklarar mitt drickande.
Då även det är svart/vitt.
Nykter eller stupfull.

//MM