Hej. Jag har aldrig skrivit här förut. Idag var faktiskt första gången jag aktivt satte mig ner för att överhuvudtaget söka någon form av stöd.

Jag dricker väldigt, väldigt mycket. Jag är 24 och tjej och student i en typisk studentstad med mycket finsittningar, middagar, en levande alkoholkultur. Förutom dessa middagar som är åtminstone en gång i månaden, oftast fler, så är det drickande hemma. Jag blir nervös om jag inte har något hemma som jag är lite sugen på (det måste vara specifikt det jag är sugen på - vi har alltid ett ganska välfyllt spritskåp men det dricker jag mycket sällan av, det ska vara öl eller vin för min del). Jag kan göra slut på en 3-liters-låda på 2-3 dagar om jag väl börjar. Sen börjar det om.

Jag har nog druckit något i princip varje dag, hela året om, ända sedan jag var 20, förutom när jag arbetat med barn. Så det är i princip fyra år. Det behöver inte alltid vara starkt eller vin, en eller två folköl går också, men det har varit något alkoholhaltigt varje dag. Jag VILL förändra mitt drickande. Jag vill sluta med det här stora hemmadrickandet och bara gå på fest någon gång i månaden, kunna ta en folköl till hockeyn på tv, ett halvt glas vin till middagen. Jag vill vara normal, och frisk. Jag vill kunna få barn, och inte dricka i närheten av barnen. Jag ser så fram emot att bli gravid och verkligen behöva avstå alkohol. En stor del i mitt drickande har med min självdestruktiva bild av mig själv att göra. Om jag bara måste sluta dricka för min egen skull så får det liksom vara. Jag kan få en "kick" av att göra det som är fel för mig. Om det fanns barn i bilden skulle jag inte göra det, som när jag arbetade nära med barn. Det känns som en stor framtida säkerhet för mig och mitt missbruk.

Min moster är gravt alkoholberoende men nykter sedan några år tillbaka. Jag kan dock inte kontakta henne för att prata om det då hon inte är en särskilt snäll person och skulle kunna använda den informationen mot mig. Min förälder är väldigt orolig för att jag ska utveckla alkoholproblem, så om hon fick reda på att jag drack så ohälsosamt mycket skulle hon bli helt förtvivlad. Jag vet att man ska försöka ta stöd av sina anhöriga men då jag inte är så nära min närmaste familj utan istället har mycket fokus på mitt kontaktnätverk här i staden är det dem jag vill ha att göra med på vägen mot att dricka normalt.

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha för tips. Jag är trött på att ursäkta mitt drickande, jag är trött på att hitta tusen ursäkter till varför jag dricker så mycket som jag gör. Jag är knappt ens sugen på alkohol längre men går till bolaget bara för att... Tidigare har jag åminstone varit väldigt sugen, men nu gör jag det bara av gammal vana. Det känns också som en bra motivation för att inse att jag nu är redo att dra ner väldigt mycket, att suget inte finns där på samma sätt.

Finns det någon som har några vänliga ord, något tips för vad man ska göra när stressen över att inte dricka sätter in? Hur går jag tillväga för att börja sluta - är det bara att sluta? Är det ens möjligt att återgå till ett normalt bruk om man tidigare druckit väldigt mycket och haft en osund relation till alkohol?

Kram och tack på förhand.

M66

Hej! Det låter som du konsumerar ganska mycket och att du börjar bli trött på det. Du är ung och har mycket att se fram emot. Låt inte alkoholen förstöra det för dig. Jag tycker du ska söka hjälp på studenthälsan eller din vårdcentral. Det finns hjälp att få.

Om man kan lära sig att dricka "normalt" är omtvistat. Själv har jag försökt många gånger på egen hand men alltid fallit tillbaka så det är väldigt individuellt.

Det verkar som att du har hittat aktiviteter som avhåller dig från att dricka. Du kan säkert hitta andra intressen som fungerar likadant. Det viktigaste just nu är att du inser att du nog inte kan fixa detta på egen hand. Har du skrivit hit har du kommit en bit på väg. Lika bra att ta nästa steg så fort som möjligt.

Sköt om dig!

Hej
Klokt och hoppingivande att du skrivit hit. Tillåt inte att alkoholen förstör eller förmörkar ditt liv. Jag har inte fullt ut lyckats med det.
Jag skriver under på allt som M66 skrivit till dig. Men ett tips är att du fortsätter på din tråd här på forumet och ärligt skriver om hur du hanterar alkoholen.
Signaturen "Skamsen" har en sådan tråd som kan vara av värde om du vill göra så.
I övrigt är detta forum en guldgruva för den som ifrågasätter sitt drickande.
vänligen
Ikaros

studenikost

Hej och tack så mycket för era svar. Efter att jag skrivit tråden pratade jag med min sambo om att jag vill börja förändra mitt drickande. Inget mera hemmasupande. Igår var vi på en typisk studentfest så idag är första dagen jag verkligen ska hålla mig till att inte dricka en klunk. I skrivande stund känner jag ett ganska starkt sug och en oro. Jag funderar på att ta en promenad lite senare, just nu fokuserar jag på att vila ut och titta lite på Netflix. Jag ligger långt efter med flera arbetsuppgifter så den stressen hjälper inte alls.

Försöker tänka att det kanske är temporärt. Så länge jag inte ger vika och blandar en drink eller så...

studenikost

Okej. Total panik här i mitt hushåll just nu. Jag kände suget och gjorde en halvtimmes yogapass. Det var jobbigt men jag slapp i alla fall tänka på det. Nu är min sambo på någon slags jobbmiddag och jag vet inte när han kommer hem och det finns en öppnad vinflaska i köket. Jag har luktat på vinet men jag har inte tagit en klunk. Men jag är livrädd för flaskan. Vad gör jag?

studenikost

Jag vet att det logiska borde vara att hälla ut flaskinnehållet i toaletten eller handfatet eller något. Men jag tror det blir för mycket. När jag bodde hos en släkting med grava alkoholproblem (det var långt innan jag själv började dricka) så hällde jag ut när jag hittade. Efter bara några veckor blev stressen med att bo med släktingen så pass stor att jag själv började ta klunkar ur flaskan. Så: trigger. Tror jag. Jag har panik i alla fall. Jag borde gå ut och springa eller göra något, vad som helst.

Svartvit

Jag vet faktiskt inte vad du ska göra, men mitt tips är nog ändå att hälla ut det. Då behöver du inte tänka på det mer ikväll. Jag själv har just nu sån fruktansvärd ångest efter mitt återfall, kan inte göra annat än att säga att det inte kommer vara värt det.. Lycka till och kämpa på.

studenikost

Jag har klarat kvällen med lite youtube-tutorials om hur man lär sig sticka (jag tänker definitivt gå ut och handla stickor och garn imorgon) och ångesten lade sig utan att jag behövde hälla ut flaskan - och utan att dricka den! Snart stänger ICA också och då behöver jag inte oroa mig för att gå dit och handla folköl eller något. Jag klarade min första dag!