Hej alla,

Jag har varit passiv läsare av det här forumet en längre tid, men känner att nu behöver en förändring ske. En mer bestående förändring.

Mitt drickande har aldrig eskalerat, inte orsakat några katastrofer eller i grunden förstört något. Än. Men det har pågått länge, har normaliserats och till skillnad från tidigare så känner jag att det tagit ett grepp om mig nu som jag inte bara kan pausa eller bortse från. Jag behöver alkoholen för att slappna av, jag dricker varje helg, fredag till söndag och känslan av avslappning och weekendfokus har mer och mer kommit att omfatta hela den lediga tiden av veckan. Jag har ett stressigt jobb, ganska små barn och har som alla andra tusen förevändningar och skäl till att skjuta på ett sluta-helt-datum, eftersom jag ”ju kan hantera detta om jag bara vill”.

Jag har haft flera perioder av någorlunda längre vita perioder, fantastiska stunder när man väl befinner sig i dem, men ack så lätt det är att ramla tillbaka i dåliga mönster och de blir bara värre och värre. Jag är trött jämt, har ändå en rätt god förmåga att fokusera på motion och nolltolerans när jag väl är där, men det blir bara svårare och svårare att motivera sig till dessa tillfällen och under tiden av slentriandrickande står allt annat på paus. Jag vill äta rätt, tänka positivt, inte stressa, motionera…

Jag behöver framförallt vara där för min familj, jag är mellan 40 och 50 år och har förhoppningsvis goda förutsättningar och fortfarande tid att vända skutan, men varför är det så jävla svårt! Jag känner igen mig i så mycket som andra skriver och har förstått att många som är både i min situation och de som har det betydligt värre får stort stöd av samtal och diskussioner här inne.

Jag behöver pepp och råd från likasinnade. Både de som lyckats ta sig ur skiten och de som befinner sig i min situation. Problemet är så tabubelagt och stigmatiserande, jag kan prata lite med min fru om detta men aldrig på det djup som jag hoppas kunna uppnå här. Jag vet inte hur ofta jag kan vara inne och skriva aktivt på forumet, men jag ska försöka och jag kommer fortsätta läsa varje kväll när jag lägger mig.

Vad har ni för erfarenheter? Hur klarar man sig igenom den första, svåra tiden av rastlöshet, ångest, ilska och trötthet? Vilka tips finns på avledande manövrar och mönsterbrytande vanor? Jag orkar inte ha det så här längre. Jag vill vara glad, pigg, en god förälder och en man med energi för aktiviteter och närvaro, inte verklighetsflykt och en längtan till helgsoffan och den korta, korta avslappning alkoholen ger för stunden.

Jag behöver hjälp och pepp.

Du har tagit steget nu, nästa steg för dig, först varit här läst och reflekterat. Nu har du berättat hur det är för dig i din situation och hur du vill ha det och vara när det gäller alkoholen. Du sätter också ord på vad du behöver, det ger oss chansen att ge dig just det. Stöd och pepp. Alkoholen ger något väldigt kortsiktigt och där vill du hitta annat som kan ta den platsen och som på sikt ger mer och som överensstämmer med dina värderingar att vara en god person, förälder och känna dig närvarande. Många kloka ord och steg taget, modigt att berätta!

Ibland behöver man skriva flera gånger innan man får svar, fortsätt gärna och berätta hur det går för dig och vad som är hjälpsamt för dig!

Vänliga hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen

Hej Solvargen
Min erfarenhet är att den första tiden är svårast när det gäller att bryta ett drickande som man inte vill ha. Det grundläggande är hur starkt det inre beslutet är. Jag känner flera personer som lyckats sluta först när körkortet dragits, familjen lämnat, levern klappat ihop, vräkningen är verkställd mm.

Eftersom du i dag befinner dig långt från sådana konsekvenser krävs att ditt inre beslut är fast och klart formulerat. Jag ger ogärna konkreta råd,men eftersom du ber om det och jag har lång erfarenhet genom min egen alkoholistkarriär där jag under snart 50 år mött alkoholister och storkonsumenter av olika schatteringar, vågar jag mig på det. Jag förutsätter då att du verkligen VILL sluta dricka.

1. Omöjliggör drickandet under den första tiden genom att ta Antabus. Ett recept kan du säkert ordna. Varning, drick inte med den tabletten i kroppen.

2. Formulera varför du vill vara nykter. Delta i programmet på alkoholhjälpen

3. Besök ett öppet AA-möte för att se vad som erbjuds där.

4. Tala med din fru om ditt beslut. Du behöver nog hennes hjälp med omställningen. Och hon behöver förstå förändringen.

5. Högprioritera omställningen. Dvs sätt det i första rummet. Gör sådant som du känner kan vara bra mot irritation mm. Ta ledigt eller ta och gör något omväxlande och ovanligt med familjen eller för din egen skull.

6. Försök hitta din väg. Det här forumet kan vara utmärkt, liksom IOGT-NTO, AA, Länkarna, kommunens alkoholstöd, olika kyrkor, bor du i Stockholm gå på en gudstjänst i Katarina kyrka. Eller ???!!!!!

Jag hoppas att du klarar att bli nykter, Detta för din egen skull. Att avbryta sitt alkoholbruk i tid är oerhört mycket värt. Jag önskar att jag insett det du nu inser så tidigt som du gör. Du har alla förutsättningar att lyckas om du kämpar. Men den första tiden omställningen kräver sin man eller kvinna.

Skriv också och var aktiv här på forumet. Det är en guldgruva av erfarenheter och tankar.

Lät detta förnumstigt och pekpinneaktigt??

vänligen
Ikaros

Solvargen

Tack Rosette och Ikaros, för blixtsnabba svar med djup och stöttning! Jag ska läsa era inlägg flera gånger till ikväll, inget låter förnumstigt (Ikaros), tvärt om verkar alla som vet vad det här handlar om, veta vad det handlar om och det är i den igenkänningen och öppenheten jag hoppas kunna få kraften jag behöver. Jag är väldigt medveten om att beslutet behöver backas upp med styrka och målmedvetenhet på både kort och lång sikt. Kortsiktigt vet jag att jag klarar det, men när ett par månader gått och jag mår så bra, då är minnet av alkoholens baksidor långt bort och plötsligt tror jag att jag kan skära ned till bara fester, middagar, kräftskivor och högtidsdagar. En psykolog jag pratade med i ett helt annat sammanhang och rent privat, sa en gång att ångest är den känsla som det kanske är svårast att ha ett känslominne till. Alla som upplevt riktig ångest vet hur dödande och allomfattande den är, men lika svår är den att få en aning av när man är i andra änden av spektrumet. Då är man på topp igen och klarar allt.

Det är den känslan jag är lite rädd för och en av mina viktigaste målbilder är den jag en gång var; social, många vänner, "populär" om man får säga så utan att det låter förmätet och med massor av intressen som jag fyllde min fritid med och utvecklades av. När jag ser bilder på mig själv från förr i olika åldrar, försöker jag minnas mina förväntningar på mig själv i den ålder jag är i nu och det var inte det här jag ville.

MEN, jag har alla grundförutsättningar; arbetet, familjen, tryggheten, vänner god infrastruktur, så det är verkligen bara jag själv som kan skapa mitt liv med energi och fantasi. Och den dödar jag nu i stället effektivt, så fort jag blir ledig...

Solvargen

Idag känner jag mig bara ledsen. Att börja skriva här gjorde att något släppte i mig. Men det känns inte bra, bara oändligt sorgligt. Just nu känns det så meningslöst och jag vet att avstå alkohol över jul och nyår kommer bli omöjligt.

Christoffer

...känner igen mig mycket i din historia.
Jag hade samma känsla och önskan som du gällande ork, energi, glädje, mening etc. och levde mycket för helgerna.
Jag valde att stiga av för ca 11 månader sedan och har inte druckit någonting sedan dess. Mitt månde utvecklas hela tiden fortfarande och jag är gladare, mer närvarande, mer utvilad och skarpare än jag någonsin varit i mitt vuxna liv :)
Många fd alkolister blir nästan andliga i sin nykterhet och jag känner faktiskt att saker och ting börja falla på plats för mig med med en ny öppenhet och skärpa för livet och allt fint det för med sig.
Håller tummarna för dig Solvarg!
/C

Hej Solvargen

Jag tror jag förstår dina känslor. Min och en del andras erfarenhet är att man får en sorgereaktion när insikten kommer att man måste lämna flaskan.
Kanske är det vad du känner.
MEN sorg kan bearbetas och man kommer över den.

Jag känner en person som anordnade en egen liten begravning för flaskan. Sista buteljen han hade druckit ur fyllde han med vatten och grävde ner. Till och med en liten sten lade han dit. Han är död nu men han höll sig nykter i 9 år.

Sedan tycker jag nog att det är väl tidigt att kasta in handduken nu. Julen blir en prövning men tänk om du klarar det! Det är i motluten som styrkan prövas.

Lycka till
Ikaros

Solvargen

Christoffer, ditt svar inspirerade mig mycket. Jag har under tidigare vita perioder känt känslan av kort lycka strömma igenom mig, det är fantastiskt och inget jag kan få som livet ser ut nu. Jag kommer också ihåg att naturen gav mig inspiration och inlevelse, jag kunde liksom få en skärpa i blicken och ett lugn där jag bara satt och tittade med helt tomt huvud. Det är också en av mina målbilder och det du skriver påminner mig mycket om det här. "Andligheten". Jag har egentigen så mycket idéer och intressen som jag hoppas kunna sublimera all min rastlöshet mot under övergången och sedan min förhoppningsvis återkomna energi. Men på ett annat plan känns det hopplöst. Sorgen att lämna flaskan som Ikaros skriver, alla härliga tillfällen där alkoholen lyfter en redan härlig inramning. Fan vad jobbigt det är, jag drack öl i går och vet att jag inte kommer klara julen. Det är ingen idé att ens försöka, däremot efteråt måste, måste, måste det gå. Jag sörjer den jag en gång var och varje gång jag ser mina barn trygga, glada och lyckliga känner jag mig så jävla värdelös. Som typ exakt just nu.

Lycka till med helgen, alltså att du klarar en måttlig konsumtion. Slipper bakfyllor och skamkänslor för något du sagt eller gjort under berusning.
Du verkar ha kommit långt i tänkandet kring alkoholism/beroende så jag tror du klarar helgen bra.

Själv kommer jag att vara nykter och kring det råder det ingen tvekan.

God Jul

Ikaros