Hej
Är inte alkoholist och dricker inte speciellt ofta men när jag gör det slutar det alltid likadant. Man har sagt något, gjort något. Ångesten! Kan inte sitta ner och ta en öl utan då blir det istället 10 öl. Har förstått nu (hoppas jag) att jag antagligen aldrig kommer kunna hantera alkoholen på ett sunt vis och tänker därför sluta helt. Är trött på att såra min fru varje gång. En öl är inte värd mer än familjen. Är rädd för dom gångerna man går bort, frågorna. Varför dricker du inte, en öl kan du ju ta! Hur hanterar ni detta? Tänker inte offra min familj mer för en öl!

Hej
Att inte kunna sluta dricka när man börjat är en tydlig signal på att man är på väg att tappa kontrollen. Ångesten som kommer är också något som är välkänt för mig som gammal alkoholist. Jag tycker alltså att det är en god tanke av dig att sluta dricka. På det viset kan du slippa mycket lidande.
När man slutar dricka är det enklaste att säga att man helt enkelt bara tackar nej. Får man en följdfråga kan man bara säga att man mår bättre om man inte dricker. Eller att man inte mår bra av alkohol. Eller att man helt enkelt inte vill. Omgivningen accepterar efter ett tag att man inte dricker. De törstiga tycker ju till och med att det är bra för då blir det mer över till dom.
OCH varför skall man egentligen förklara varför man INTE dricker. Det är de som dricker som bör tala om varför de gör så. Eller hur?
Lycka till och läs gärna och skriv här på forumet.
Ikaros

Mags

Jag tänker att det varken är mängd eller frekvens utan konsekvens som avgör om man har alkoholproblem eller inte. Du dricker inte ofta men konsekvensen när du dricker är att du tappar kontrollen och sårar din familj. Många i din situation skulle nog ursäkta sig med att "nån gång ibland får frugan acceptera..." Så att du vill förändra tycker jag är fint! Jag tror att människor som inte själva har alkoholproblem inte skulle ifrågasätta varför du inte dricker. De skulle tycka att du är en klok och mogen människa som väljer bort något som inte tillför glädje utan bara sårar. Men som tips om det ändå känns svårt; välj att vara den som kör, skyll på vikten, säg att du fått högt blodtryck, köp med egen alkoholfri öl och säg att du föredrar den, säg att du märkt att magen inte mår bra och det är inte värt att vara risig i kistan.... det finns tusen förklaringar utan att behöva berätta att du tappar kontrollen.

Lycka till och klokt tänkt!