Är så trött och besviken på mig själv efter helgen. Har under en längre period insett att jag druckit för mycket och bla fått kroppsliga symptom i form av högt blodtryck, fettlever och övervikt, vilka alla sannolikt hänger samman med drickandet. Är en hårt arbetande person med bra jobb och en underbar familj. Sköter mig på vardagarna och har inga problem med att inte dricka under veckorna. Men sen kommer helgen och då blir det annorlunda. Börjar dricka vid matlagningen och det är så avkopplande och trevligt. Men sedan kan jag bara inte sluta. Har märkt att jag behöver mer och mer. Ofta blir det några öl eller whiskey vid matlagningen och sedan vin till och efter maten. Förut hade jag en gräns på 1 flaska vin per kväll men nu den senaste tiden har jag flera kvällar druckit 5-6 starköl och 2 flaskor vin på en kväll. Smyger undan "liken" och försöker skärpa mig inför barnen. Men det är klart de märker. Och min hustru märker ju att jag ändras. Känner mig så skamsen att jag inte kan klara av det här. Men nu är det slut. Har anmält mig till beroendeklinik och bestämt mig för att hålla upp helt nu. Livrädd för att aldrig mer kunna dricka men inser nog att det kanske får bli så. Idag är början på ett nytt liv och hoppas att jag har styrkan att nu verkligen ta tag i problemet.

Mags

God insikt och modigt gjort! Vi är många i samma eller liknande situation och härinne finns hopp, stöd och kamratskap. Tänk inte "aldrig mer" - tänk "idag". Alkohol är en mycket potent drog och som alla droger leder den för en del av oss till beroendesjukdom. Men det finns ett tillfrisknande och det är viktigt att komma ihåg!

Saltcity

Förstår att den tanken kan vara skrämmande men vi är nog många härinne som upptäckt hur mycket bättre livet är utan alkohol, att vi inte "ger upp" något. Du har allt att vinna. Ta en ärlig titt på vad alkoholen ger dig egentligen.
Du fixar det!

Smygpappan

Tack för era stöttande kommentarer. Klokt att ta en dag i taget men undermedvetet vara förberedd på att det nog kan bli slut för gott. Det märkliga är att jag tyckt att jag ju har koll då jag inte sedan länge blivit för berusad på fester, i jobbsammanhang etc. utan då istället varit den som är ganska städad och tar ansvar. Men det är väl en del av fasaden och när jag sen är hemma tycker jag att det är OK att dynga ner sig för det är ju "bara" familjen som ser. Men det känns så sunkigt. Och taskigt mot familjen för de mår ju inte bra av situationen med en pappa/man som är full på helgerna. Inte stupfull men sluddrig och jobbig. Men nu är det slut. Som ett tecken blev jag idag stoppad i blåskontroll på väg till jobbet. Kändes befriande att vara helt säker på att det inte var något problem att blåsa. Men också som en väckarklocka kring hur illa det skulle kunna gå om jag inte sätter stopp nu och tar tag i skiten. Ha en bra dag och tack för era kommentarer och ert stöd. Jag ska fixa det här.

linus

Bra att du tar tag i vad som blivit ett problem!

Jag tror också på det här med att inte tänka "aldrig mer", eller "ge upp" något som upplevts som en viktig del i ens liv. Att tänka i de banorna är då något som gjort det svårare för mig att ta itu med de problem jag har. Nu försöker jag istället tänka att just här, just nu, behöver jag vara helnykter. Och jag behöver vara det ett tag. Jag vet inte hur det känns om ett halvår, men nu ska jag vara nykter. Jag upplever att det gör att det känns lättare att vara fast i mitt beslut!

Hej Smygpappan
Av vad du skriver drar jag slutsatsen att du är allvarligt ute. Risken är överhängande att du blir fast i spriten om du fortsätter som förut. Min erfarenhet säger mig det och du är ju inne på samma tanke. Det är bra att ta hjälp. Det här forumet är mycket bra men där finns också AA, alkoholrådgivning, IOGT-NTO och beroendekliniker.
Det jag skriver kanske kan tyckas beskäftigt men jag har mer än 50-års erfarenhet av alkoholism (egen och andras) och upplever att du är vid ett vägskäl. Jag unnar dig innerligt att slippa det helvete som jag, och många andra som gått före dig i alkoholismen, upplevt.
Alltså lycka till!
Ikaros

Smygpappan

En vecka utan alkohol som varit underbar. Veckan började med stor ångest efter helgens överdrivna drickande men också en skön känsla av att jag nu har bestämt mig för att det är nog. Har fått tid hos Riddargatan 1 och ska sätta igång den processen. Har talat mycket med mina nära och kära och alla stöttar och uttrycker "Äntligen" tar du det på allvar. Egentligen har väl vardagarna varit som de brukar iom att jag ändå inte brukar dricka då. Men sen kom helgen och jag var lite nervös över hur jobbigt det skulle vara att inte få starta fredagen med alkohol vid spisen som jag ju alltid gillat. Men vet ni vad - det kändes skönt. Vaknade i lördags morse pigg och glad och utan att behöva smygblåsa i Drägern för att bara kolla för säkerhets skull att det går bra att köra till barnens aktiviteter som börjar tidigt. Fattar nu hur sjukt det varit att det blivit en del av min rutin på helgmornarna?! Helgen har nu istället gått i träningens tecken med mycket skön och avkopplande motion och alla ångestladdade småbråk är borta. Så skönt. Nu gäller det bara att hålla i och inte luras av hur lätt det varit hittills. Det kommer nog säkert större prövningar. Men jag känner nu verkligen att det är så skönt att ha tagit det här klivet och ser fram emot att få hjälp. En vecka är kort tid men känner mig så stark i min övertygelse - inte minst efter att ha läst mycket här på bloggen i helgen - så nu ska jag fixa det här och säga ja till ett mycket sundare liv. Utan alkohol för en längre tid och sen får vi väl se om jag i framtiden kan dricka i sociala sammanhang där jag inte haft några problem. Men det överdrivna smygkrökandet på helgen hemma bara för att ska definitivt bort för alltid. Nu blir det en långpromenad i det underbara vintervädret! Ha en fin dag alla ni där ute.

Smygpappan

Hej på er på forumet. Har nu hållit upp helt med alkohol sedan mitt första inlägg, så närmar mig 3 veckor. Känns riktigt bra och suget har avtagit helt även om de farliga tankarna om att "jag ju nu visat att jag kan avstå helt och därför borde kunna dricka som vanligt folk" kommer då och då. Har dock lovat mig att avstå helt tills dess jag får träffa min alkoholterapeut. Har varit och lämnat blodprov i veckan och nästa vecka blir det ett första snack med läkaren för att där få besked om hur behandlingen går vidare. Vill verkligen hitta verktyg för att hantera mitt problem men inte behöva avstå helt för all framtid. Känns nu som om jag iofs skulle kunna fortsätta vara helvit ett bra tag till men det finns ju en del positivt med alkohol i mer sociala sammanhang jag helst inte vill tacka nej till för all framtid. Sen är det skönt om man slipper alla frågor bara för att man inte vill ta ett glas vin vid olika tillfällen med jobb eller vänner. Men jag får se vad min läkare och terapeut säger och vad de har för plan för mig.

Nästa helg blir lite av en utmaning då det är skidresa med vänner med after ski mm inplanerat. Men jag tror att det nog är bäst att jag kör alkoholfritt för att vara på säkra sidan.

Som min hustru påminde mig om har jag ju haft vita månader tidigare någon gång per år utan att det blivit någon egentlig bättring och nu ska jag se till att det blir det.

Fortsätter att fokusera på min diet, träning och att må bra. Har gått ner rätt rejält sen jag började i höstas och det känns fantastiskt kul när man ser resultat. Blir som ett kvitto på att jag har förmågan att förändra mitt beteende och det ger styrka för självkänslan. Ska bara förstå att detsamma även gäller alkoholen.

Ha en fortsatt trevlig alkoholfri helg!

Smygpappan

I helgen var det skidresa och jag var från början inställd på att vara helt nykter som jag varit i 25 dagar innan dess. Men sen var jag på afterski efter en hel dag i backen och tog en öl. Det skulle väl gå bra? Ja det gjorde det och även om det sedan blev två glas vin till middagen är jag nöjd med att det stannade där. Tre dagar i skidbacken slutade med totalt 3 öl och 4 glas vin. Inte nykter men total kontroll så det känns ändå rätt ok och en trevlig skidresa som var väldigt mycket måttligare än tidigare skidresor. Har också fått mina leverprover som såg jättebra ut (till skillnad från i höstas) så känner jag är på rätt väg. Ska nu få tid att sätta igång min behandling på Riddargatan 1. Gäller bara nu att jag inte faller tillbaka i det gamla destruktiva helgsupandet och kommande vecka/helg blir nyktert och fokus på träning och bra leverne.

Ha det bra

Smygpappan

Helgen var inte 100% nykter. Men full kontroll och helt annat beteende än tidigare. Har bytt matlagningsdrickan till alkoholfri öl/bubbelvatten och känns som det funkar. Blev 4 långsamt druckna glas vin fredag kväll 18-23 då jag och hustrun delade en flaska till och efter maten. Lördag samma sak. Inget på söndagen. Känns helt ok även om inte helnyktert. Kanske farlig väg ändå? Men så länge det funkar tycker jag det är ok. Påbörjat behandlingen på RG1 och skriver a-dagbok och läser mycket här. Hoppas att jag klarar att fortsätta utan allvarliga snedsteg. Vad tror ni?