Tredje gången gillt

Jag har som alkoholberoende, eller tydligare som alkoholist, tidigare haft två långa uppehåll från alkoholen. Första gången var uppehållet tre år, andra 16 år. I slutet på båda dessa uppehåll hade jag tankar kring att kunna börja dricka under ordnade former, alltså någon enstaka gång och då med rimliga mängder alkohol. Detta var förmodligen en slags längtan efter att slippa vara alkoholist, att istället få vara "normal" (vad nu det är). Bättre kanske att säga att man ville få uppleva att vara en icke-alkoholist. Självklart har detta inte fungerat annat än en kort tid i början. Sedan har det spårat ur med alldeles för mycket drickande.

Karaktären av mitt drickande är att jag är periodare. Och det beror på att jag dricker såpass våldsamt att jag inte orkar dricka hela tiden. Perioderna varar några veckor, med kvällsfyllor under vardagarna och rejäla fyllor på helgerna. Eftersom jag inte vill dricka byggs en kraftig ångest upp, som dämpas av alkoholen, men som släpps lös ungefär som när en fördämning brister när jag slutar dricka. Sedan mår man väldigt dåligt. Men man återhämtar sig långsamt, och får tillbaka självförtroende och styrka. Då kommer "suget" och längtan efter alkoholen, och man ramlar snart dit igen i en ny period.

De två långa uppehållen som jag skriver om i inledningen har båda föregåtts att ett kraftigt och negativt destruktivt drickande, som kan liknas vid ett nästan livshotande självskadebeteende med alkoholens hjälp. Ja, nästan som en längtan efter att få dö med alkoholens hjälp. Men när man överlever kommer abstinens och ångest av obeskrivlig styrka.

Nu har jag åter igen haft en period med drickande, där det till slut blev ett sånt här sjukt destruktivt drickande. Jag mår till följd av detta fruktansvärt dåligt.

Min stora önskan är nu att få kraft och styrka att för tredje gången bli fri från alkoholen. Och nu för gott.
Ja, jag vet att man inte ska sätta upp långsiktiga mål, utan ta en dag i taget.

Jag har flera gånger varit inne och läst på Alkoholhjälpen. Ett fantastiskt forum tycker jag. Så många nyttiga och tänkvärda saker är skrivna här.
Jag tar själv nu steget och börjar skriva här. Förhoppningsvis kan det vara en hjälp när suget så småningom kommer smygande.

Och en sak har jag förhoppningsvis redan bidragit med: Inte ens 16 års uppehåll kan ta bort alkoholistfasonerna ur kropp och hjärna.

Mvh
Pi31415

Hej
Jag har nu stapplat fram i några månader med Damoklessvärdet hängande över mig. Genom AA, Det här forumet och inte minst av vad du skrivit här har hjälpt mig, Tack för det. Jag hoppas att du inte har något emot att jag upphöjer dig till ett av mina skyddshelgon. Det helt utan anspråk du lever dit liv utan förplikteöse mot mig och vice versa, Men du är ett skyddshelgon

Nej, hon hade inte förslag på förbättringar. Hon ville nog som du skriver avreagera sig, utan att ta hänsyn till om hon sårade mig. Men det som gav upphov till den utbildning vi var på, var en utredning om vår psykosociala arbetsmiljö. Där framkom bl.a. att flera var illa berörda av chefens ledarstil. Att hon sårade och särbehandlade vissa i personalen. Så tyvärr har inte utredningen och utbildningen medfört några förbättringar när det gäller hennes beteende.

Jag har tidigare berört detta att det tyvärr finns många offentliga arbetsplatser runt om i landet där personalen far illa, av olika orsaker, främst hög arbetsbörda och dålig arbetsmiljö.

Min arbetsplats är fortfarande inte allt för illa, uthärdlig men jobbig. Det finns groteskare exempel.

För ett antal år sedan jobbade jag i en annan kommun, i en helt annan del av vårt avlånga land. Först var det en bra arbetsplats, men efter en del omorganisationer och chefsbyten, utvecklade det sig till en sjuk miljö. Det var härskarteknik, utfrysningar, vuxenmobbning etc. Flera i personalen blev långtidssjukskrivna, sa upp sig eller gick i förtidspension. T.o.m. fackliga ombud blev söndermobbade, sjukskrivna, sa upp sig och flyttade från orten.

Det skulle inte förvåna mig om ett antal människor tar till alkohol, eller ökar sin alkoholkonsumtion, om de har oturen att befinna sig i sådana arbetsmiljöer. Och tyvärr finns det nog sådana lite runt om i vårt land.
Själv hade jag brutit min långa nykterhet på 16 år innan den här situationen på min tidigare arbetsplats urartade. Så det var inte någon orsak till min återgång till att vara aktiv alkoholist. Men några gånger drack jag värre i ren frustration då jag ibland drogs med i det negativa kaoset.
Och som ni nog kan räkna ut, så valde jag också att söka nytt jobb och flytta till slut.

jag kan gärna tänka mig att bli ett av dina skyddshelgon. Och du, samt många andra här inne, får gärna bli mina skyddshelgon.

Kanske kunde vi gå ett steg längre och tänka oss forumet som ett nykterhetstempel, där vi alla kan hämta stöd, kraft, förståelse och värme. För min egen del får det i så fall bli utan någon koppling till en högre makt. Utan istället mer som en abstrakt samlingsplats för en stor grupp varmhjärtade människor med gedigna kunskaper och erfarenheter om alkohol. Där vi står enade i kampen för att slita oss loss från denna psykoaktiva och starkt beroendeframkallande drog.

så kan man fördriva tiden med att läsa här på forumet.

Ännu en gång slås jag av hur många fina, varma, förstående, empatiska och känsliga människor som skriver, stöttar, hjälper och menar väl här inne.
Vi som många gånger orsakat oss själva, och ofta också till oss närstående människor, så mycket smärta, oro och problem.
Vi har så mycket gott att ge.
Ja, då inser man att det inte är oss det är fel på, utan det är den dj..la alkoholen som ställt till det.
Så därför är det så fint att vi kan hjälpa och stötta varandra för att komma bort från detta nervgift.

Ja det är mycket fint med allt positivt som utvecklas här på forumet.
Det är som en varm filt som vävs av trådar med värme, förståelse, stöd, positiv vilja, erfarenheter, etc.

Fortsätt kämpa alla fina människor

att vara nykter. I natt sov jag ganska bra.
Därmed börjar jag dagen hyfsat utvilad, men framförallt, och viktigast, jag påbörjar dagen nykter.
Då är utgångsläget väldigt bra för att i dag åter igen ta beslutet att vara nykter.
Dag för dag. Som läggs till veckor och månader.

Ett liv i frihet önskar jag er också

Levande

Varje dag är ett val även om det inte är bra val alla gånger.
Önskar dig en riktigt fin dag

uppnår jag 8 månaders frihet.

Det finns en liten speciell grej med 8 månader. Det är den tidsrymd som var den längsta mellan två fyllerace under min sista aktiva tid på totalt c:a 5 år som periodisk alkoholist. Eller lite tydligare uttryckt, det var en 8 månaders lång transportsträcka mellan två träskbesök. Det här var för ett par år sedan. Det var under detta uppehåll som jag hittade detta forum och började läsa här. Jag upptäckte att detta var en stor och bra sak. Jag tänkte mycket på att jag borde ta steget och börja skriva och vara aktiv här. I stället blev det ett steg tillbaka ut i det mörka träsket.

Är det då någon skillnad på dessa två 8 månader långa tidsintervall, för min egen del?

Ja för min del är det enorm skillnad.
Då höll jag på med ett vacklande och velande. Hade inte bestämt mig ordentligt, bortsett från de första veckorna efter drickandet när fylleångesten härjade. Jag var rädd och orolig för tankar på alkohol och sug. Jag gick runt och hoppades att jag hade druckit klart och skulle kunna vara nykter. Det säger sig själv att det inte funkar att göra så.

Nu är jag betydligt mer övertygad, bestämd och seriös. Jag använder mina verktyg. Använder en stund på morron och tar ett dagligt beslut att vara nykter. Jag är INTE rädd och orolig för tankar och sug. Jag försöker inte fly från tankar och sug med diverse krystade aktiviteter. Jag bygger upp en trygghet. Dessutom har jag varit aktiv här på forumet (även om det minskar med tiden).

Så skillnaden är mycket stor. Då var det just en transportsträcka, en transportsträcka som var dömd att misslyckas. Nu bygger jag på en hållbar nykterhet, som har goda möjligheter att kunna fortsätta. Dag för dag.

Jag lever. Jag existerar. Jag är en nykter alkoholist som lever i frihet.

Grymt jobbat och kul att läsa om din nyktra övertygelse.
Det är snart ett nyktert år :D

Jag går ju lite bakom men väl snart 4 månaders nykterhet.
Jag som du är väldigt bestämd vilken väg jag ska gå.

Har också velat med A tidigare för att upptäcka att
det tar mer kraft att vela än att bestämma sig.
Man slipper fundera så mycket. Det är så här nu.
Det är helnyktert. Känns tryggt, lugnt och fint...

Bra kämpat Pi

;D

Hej
Transportsträcka mellan kärr! Exakt så har det varit för mig de senaste åren med ett års uppehåll och mer. Huruvida jag nu bygger nykterhet eller om det bara är ytterligare en transportsträcka är jag inte helt klar över. MEN jag försöker så gott det går och stundtals är livet bra. Jag antar att jag fortfarande kämpar med s.k. postakut abstinens som kommer och går
Jag tränar och arbetar med badrumsrenovering hemma men känner att något mer behövs för att jag skall kunna känna att jag bygger nykterhet. Detta forum är dock något som jag helt klart ser är av betydelse för min nykterhets utveckling.
vänligen
Ikaros

Jag tror, eller rättare sagt jag är säker på, att du bygger på din hållbara nykterhet. Du har ju så mycket kunskap och erfarenhet, förutom all din intelligens.
Häromdagen fick du ett kvitto på att det fungerar, när du var på läkarundersökning och det var en svajig situation. Den redde du ut.
Alltså vet du att du kan klara av sådana tillfällen.

Precis som du skriver, så betyder också detta forum så mycket. Man kan tänka sig att vi, var och en, här inne har en stor anonym publik bestående av förståndiga, välmenande och empatiska människor som stöttar och hjälper oss förbi hinder och gropar, så vi inte snubblar tillbaka ner i kärret.

Så med vilja, förnuft, kämpartag och lite dj...r anamma tar vi tillsammans en dag i taget.

får ordning på serverproblemen snart.
Från de flesta internetuppkopplingar kan man ej komma åt denna hemsida, och problemet har pågått i flera dagar.

Tur att det inte är min nykterhet som krånglar, utan att den är stabil. Men det blir ju trevligt när man kan läsa/skriva här på forumet som vanligt igen.

Här är allt väl. Ja, eller nästan allt, har en liten enveten bihåleinflammation som jag försöker skrämma bort med lite god aromatisk piptobaksrök, men hittills står det oavgjort.
När det gäller A är jag helt lugn och trygg efter så lång nykterhet.

Hoppas datastrulet här på forumet nu är över för gott.