Min mamma började missbruka alkohol samma år som jag flyttade hemifrån (jag var då 18år). Jag har två yngre syskon, de var då endast 10 respektive 8 år gamla.

Min mamma genomgick en magsäcksoperation och efter det eskalerade allting väldigt fort. På mindre än ett år hade hon blivit av med jobbet för att hon kom dit berusad. Hon försökte ta livet av sig och blev tvångsinlagd på psykiatrin. Blev utkastad av min styvpappa och hemlös. Idag bor hon på en camping i en husvagn utan värme.

I flera år försökt jag hjälp henne. Men sista droppen var när hon för ett år sedan ljög till polisen om att jag skulle sett henne bli misshandlad av en man jag aldrig ens träffat. Jag orkar inte längre vara ledsen och upprörd och försöker på något sätt skydda mig genom att inte träffa henne längre.

Jag trodde att hon skulle bli ledsen över att förlora kontakten med mig och mina två barn men människan har inte hört av sig en endaste gång. Hon fullständigt skiter i att hennes äldsta dotter inte vill ha med henne att göra. Detta får mig att känna mig så oerhört nonchalerad och genomskinlig. Förstår inte hur hon kan älska mig så lite. Blir så ledsen...

Muminmamma

Känner igen det du skriver. Mina föräldrar skilde sig när jag var liten. Min mamma har aldrig varit intresserad av mig och min pappa söp bort många år.
Vet du, du är så mkt mer värd än vad din mamma någonsin kan uppskatta och förstå vad det är som hon går miste om.
Vi kan välja mycket i livet, men inte våra föräldrar. Det är hennes förlust, inte din. Stor kram!

AliceAlice

...inte att hon struntar i dig, han har bara inte större förmåga. Sjukdomen gör att missbruket hamnar på plats 1, långt senare kommer andra människor. Jag förstår, även om det är ett svårt beslut, att du mår bättre utan henne! Jag läser med smärta det du skriver och känner igen känslan från mina barns desperata kamp för att få någon liten smula av sin pappas liv, tid och engagemang. Vi har alla olika mycket kärlek att ge, din mamma har kanske bara en liten dos och just nu räcker den bara för henne själv och missbruket. Missbruk är nog en av de allra mest komplicerade sjukdomarna att förstå sig på, ju mer man vet, ju mindre förstår man.

Du har gjort allt du kunnat för din mamma men frågan är vilken hjälp och vilket stöd du har fått på vägen? Har du någon att prata med? Att acceptera de känslor du har tror jag är viktigt och att få sätta ord på dem. Kan du skriva ett brev till din mamma? Det viktiga är inte om du skickar det eller ej, utan att du får skriva ner vad du känner och upplever. Hoppas att du snart hittar ett sätt att må bra på!

Mycket styrka!!!

Dotter.till.al…

Tack för ditt svar! Det värmer!
Jag vet, förnuftet säger att det är hennes förlust och de flesta dagarna går det bra. På något konstigt sätt lär man sig att leva med det. Men så kommer helt plötsligt minnen upp, och saknaden efter henne. Mina barn är 1 och 3år gamla. Fantastiskt fina små pojkar som jag älskar över allt annat. Önskar att hon vore frisk oh skulle kunna ta del av vårt liv. Känns barnsligt men önskar att hon vore här för oss och stöttade mig i min föräldraroll. Det ända positiva med all skit hon utsätter mig för att jag vet att jag ALDRIG kommer svika mina små änglar.

Dotter.till.al…

Tack för ditt svar.
Jag vet att det är hennes sjukdom. Men hur logisk jag än försöker vara så dyker känslan av att vara övergiven ändå upp.
Jag har som tur är min sambo som är ett stort stöd. Pratar mycket med honom. Men någon professionell hjälp har jag inte fått.
När min mamma blev sjuk och hamnade på gatan blev jag personen som fick försöka rädda mina syskon. De är 8 respektive 12 år yngre än mig. Det var många samtal till socialen och skolan, samtal med polis och information som skulle spridas till övrig släkt.
Mina syskon blev erbjudna preofessionell hjälp, är så glad över att dom fick det. Men det var aldrig någon som erbjöd mig professionellt stöd (förmodligen för att jag var vuxen). Har funderat på arr gå och prata med någon nu men svårt att få tiden är räcka till med två barn och heltidsarbete.

Jag har skrivit många brev till min mamma men aldrig fått svar. Har försökt formulera mig på olika sätt i hopp om att få någon sorts respons. Skulle gärna skylla på missbruket men kan tyvärr inte det då hon orkar ha kontakt med mina syskon men inte med mig.

Du berättar om din mamma som fick alkoholproblem samma år som du flyttade hemifrån, detta i samband med en operation och alkoholproblemen gav många mycket negativa konsekvenser tillslut blev hon utan både hem och arbete. Du har försökt på alla sätt att hjälpa henne och du försöker också skydda dig själv, dina barn och dina barns uppväxt. Va modigt och klokt att skriva och berätta här, det måste vara tufft att ha någon så nära som sin mor som går från att ha allt till att förlora det utan att kunna påverka. Om hon vill ha hjälp så finns den.

Du känner dig osedd och bortvald av henne. Hennes beteende får dig att undra om hon älskar dig. Som många skriver och som du säkert vet kan alkohol och psykisk ohälsa påverka så man sluter sig inåt och får ett snävt fokus, på sig själv. Samtidigt har du all rätt att vara arg, besviken ledsen. Du har kämpat med att påverka henne och detta tär säkert mycket på din energi och hälsa.

Du är medveten om att du behöver fokusera på dig och din familj och samtidigt tar stöd utifrån. Att börja läsa och skriva här är ett steg för din del. Vad mer har du för stöd eller möjlighet till stöd runt dig, för du ska kunna ta hand om dig?

Vänliga hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Dotter.till.al…

Tack för ditt svar Rosette!
Jag har ett stort stöd i min sambo och vänner. Men börjar känna mer och mer att jag verkligen borde gå och prata med någon utifrån. Det är så dumt men har en tendens att prioritera allt och alla före mig själv (förmodligen ett vanligt dilemma bland småbarnsföräldrar). Känns som en så lång process att söka hjälp via vårdcentralen, först träffa läkare för remiss och sen vänta ytterligare någon månad innan man får träffa samtalsterapeut. Men borde verkligen ta tag i det.
Väldigt skönt att ha hittat till detta forum iallafall. Om jag ändå hade haft kännedom om denna sida för några år sedan.