Tror att det är sex år sedan jag hittade till forumet och skapade min första tråd. Efter det gjorde jag ett andra försök till nykterhet. Skapade ny tråd under nytt namn.
Ingen av dessa gånger lyckades jag hålla mig nykter. Jag lyckades inte med att "bara festdricka" heller...eller att bara dricka 3,5:or. Eller att bara dricka på lördagarna...Alla strategier att lyckas hålla kvar alkoholen i livet har alltså misslyckats.
Nu vill jag inte mer och faktum är att min kropp orkar inte mer. Eller jo, det gör den - den orkar massor! Men, den orkar inte med mer alkohol!
Jag var inlagd för 3 år sedan då jag tagit mig en ordentlig fylla i ren desperation. Sökte mig sedan till psykakuten. En av undersköterskorna sa då till mig "än så länge ser du fräsch ut och det syns inte att du har druckit, men fortsätter du i 10 år till så kommer det att synas på dig". Jag har alltså nallat 3 år utav dessa 10. Vem vill vara en människa som ser "alkoholiserad" ut???
Jag tänker så här - jag har en granne som är rejält nedsupen. Hon är 10 år äldre än jag. För 10 år sedan tänkte hon förmodligen som jag gör nu. Hon såg fräsch ut, hade jobb, höll fasaden snygg och drack absolut inte varje dag. Hon brukade ha en mugg vin stående bakom gardinen när hon lagade mat - precis som jag. Nu? Hon har förlorat sitt jobb, barnen har flyttat hemifrån, förhållandet kraschat, de flesta av hennes vänner har sagt upp bekantskapen och hon sitter i soffan i pyjamas och dricker ren vodka ur flaskan tills hon däckar. Varje dag samma sak.
Tänker man att det är där det ska sluta? Nej det är klart man inte gör. I min värld kommer jag att stå och laga min mat med mitt vin bakom gardinen i minst 40 års tid till och ingenting annat kommer heller att förändras.
Vid snart 50 kommer insikten krypande om att saker redan HAR förändrats. Jag klarar inte att dricka 2 dagar i rad längre, jag tränar fortfarande, men mer sporadiskt än tidigare. Fler människor har sett mig full, jag väger 15 kg mer än för några år sedan, min nattsömn är sämre o.s.v. Jag antar att någonstans på vägen släpper spärrarna för många. Fasaden rämnar, värdigheten är redan så taggad i kanterna att det lilla som finns kvar inte känns värt att kämpa för. Kroppen är trött och sliten och har man jobbet kvar så orkar man ändå inte med det utan blir långtidssjukskriven. Familjen och vännerna har tagit avstånd. Kvar finns bara...flaskan...
Man kan inte lura kroppen och man kan inte lura andra människor, inte hur länge som helst och hur många gånger som helst.
Än så länge är jag frisk, mitt liv är fortfarande intakt och jag har ännu chansen! Jag vågar inte ta risken att låta mer tid gå. Jag vågar inte låta min självkänsla och värdighet få fler törnar. Jag vågar inte ta risken att min familjs förtroende fullständigt försvinner. Jag är rädd att jag i alkoholdimman missar min "hållplats". Den som jag borde stigit av vid. Rädd att sitta på ändhållplatsen, ensam med min flaska, utan pengar till biljetten tillbaks.

Gunda

Ja det är nog dags att säga stopp till mycket här i livet. Alla tankar som drar ner en i djupet, alla oförätter vi har med människor som sårar och vill såra för att växa själva. Det är svårt att sätta gränser för sina föräldrar, men bär de sig illa åt mot en så kanske det är viktigt att säga stopp åt dem ändå, sätta ner foten och visa att man är värd nått bättre än nedlåtande kommentarer. Att hota med att ta livet av sig är slag under bältet och vidrigt. Jag har sagt till en person en gång i tiden, att om du vill avsluta ditt liv, så är det ditt liv du avslutar inte mitt! Varje människa gör sina egna val.
Men detta med föräldrar, jag satte ner foten 1 månad innan min pappa dog, det är många år sedan nu, men jag hade inte styrka att sätta stopp för honom innan, jag har i hela mitt liv varit rädd för hans tyckande och låtanden. Men jag sa stopp, i dag ångrar jag inte det, även om jag fick skit för det av min syster.
Har du ork, sätt stopp!
Du är värd en massa här i livet, sträck på dig och låt ingen stå på dig. Tar vi inte hand om oss så gör A det och det är vår undergång.
kram och ha en bra dag.

Mimmla

tillbaks efter två veckors nykterhet efter en karatefylla. :-( Drack på ren och skär ångest. Det blir ju inte bra...
Min mamma har haft en lång period av sjukdom som krävt mycket av oss som anhöriga. Det slutade med ett äldreboende och där är hon nu. Lagom förvirrad och långt ifrån sitt gamla elaka jag. "Oskadliggjord". :-)
När allting var ordnat kraschade jag och hittade inte min botten - vilket höll på att sluta med ambulansfärd till sjukhuset. Det blev dock bara denna enda fylla. Trotsade ångesten och satte mig ner och funderade över hur jag ska hjälpa mig själv.
Jag är positiv till behandling men allting handlar ju om pengar...
Det som känns annorlunda den här gången är att jag "hittat min röst". Innan har jag bara haft ångest och dåligt samvete och gått med på allt alla andra säger. Snällt förpassat mig tillbaks in i köket och skött marktjänsten åt hela familjen. Den här gången känner jag mig stark och ställer krav på min omgivning. Jag tänker INTE finna mig i att jämnt och ständigt stå för matlagning och planering för hela jäkla familjen. Har upplyst mannen om att han får stå för det mesta av matlagningen nu. Fixar han inte planeringen så finns det matkassar. Jag kan inte dra på mina egna problem OCH alla andras och ständigt vara spindeln i nätet här hemma. Hade jag haft cancer hade alla förstått, men utmattningssyndrom och alkoholism är ju inga sjukdomar som räknas.
Har börjat göra saker utanför hemmet utan att fråga om det passar. Jag informerar helt enkelt om att jag ska träna eller gå på AA-möte och sen går jag.
I dag är första gången på två veckor som den där lilla djävulen tittar fram. Rastlösheten gör sig påmind och jag behöver NÅGOT! Orkar just nu inte vila i mig själv och hittar inte det inre lugnet. Vi har båda ledig dag och mannen märker av det. Försöker övertyga mig om att jag måste tagga ner och tvärtom sätta mig i soffan och tvinga mig att ta det lugnt. Jag vet att han säkert menar väl men problemet är ju att alla försöker ge det DE tror att man behöver...Det FUNKAR inte för mig. Är en fysiskt aktiv människa och jag måste först få utlopp för energin - SEN kan jag koppla av. Han muttrar på mig men nu bär det iväg till träningslokalen. Ska inhandla nya träningsskor och en ny mixer på vägen så att vi kan experimentera med smoothies i kväll. Det blir ingen annan dricka i dag. Det är JAG som bestämmer. :-)
Kram

Mimmla

Och det är något jag försöker hålla i minnet hela tiden. Efter en lång promenad och lite shopping är den där envisa malande rastlösheten över och har ersatts av en känsla av trötthet och ren och skär HUNGER!
Så nu blir det mat i stället för dricka. :-)

Mimmla

i morgon och här sitter jag och mår ganska så bra faktiskt. I går var första jobbiga dagen så då blev det lite godis, läsk och annat smått och gott. :-)
Systemet stänger om en kvart så jag hinner inte dit, närbutiken har redan stängt och mannen har bilen så kvällen är säkrad!
Jag klarade det! Är så jäkla stolt över mig själv just nu!
Denna gången känns det som jag "knäckt koden".
En dag i taget. När livet snurrar som värst - sätt dig ner och ta djupa andetag. Är det en skitdag så låt det vara en skitdag - ingen har någonsin dött av en dålig dag. Man måste inte vara trevlig, rolig och underhållande alltid - det är ok att vara trött, gnällig och tråkig ibland. Man måste inte träna bara för att man bestämt att man ska - det funkar att göra det i morgon också. Är du hungrig - ät! Är du trött - sov en stund. Orkar du inte städa så gör det i morgon eller låt resten av familjen göra det.
Jag gillar mitt nya liv. Gillar min nya "mammastil" som går ut på att styra upp familjen ifrån soffhörnan. Barnen får hjälpa till med matlagning, disk och städning. De får packa sina egna ryggsäckar. Plocka fram rena kläder till nästa dag o.s.v. I utbyte får de en mamma som är närvarande! Som sitter med vid läxläsningen och verkligen orkar ta sig tid att förklara, stötta och motivera. Som läser 4 kapitel i stället för 1 när det är läggdags. Detta är nog något som är ganska allmängiltigt - vi föräldrar lägger ofta så mycket tid på att serva våra barn. Vi gör hela tiden saker FÖR dem i stället för att göra saker MED dem. Det här är verkligen ett "wakeupcall" på så många plan.
Dag 21 i morgon. Ett litet delmål men stort för mig! :-)

... sägs det. Så du ska vara stolt över vad du åstadkommit och hur du gjort detta! Viktiga verktyg/insikter att ta med sig framåt, för A-rösten kommer säkert höra av sig många gånger till. Dock längre och längre mellan gångerna har jag hört sägas. Fortsätt vara stark!

Hilding

Hej Mimmla! Jag läser din tråd och är fascinerad över dig. Så mycket klokhet och tänkvärda saker att ta med sig. Jag är själv veteran här inne och har skrivit mycket som Lillper men bytte nickname till Hilding för ett tag sedan då jag ville börja om. Din energi går inte ta miste på, jag känner igen mig själv. Träna, sedan kan jag slappna av. Nu är jag ånyo helt färsk i min nykterhet men jag tar rygg på dig och ser fram emot fler sköna texter från dig.
Kram o grattis!
Hilding

Du skrev en sak till mig när jag var i början, tror jag hade 2 veckor nyktra bakom mig och gick omvägar för att inte hamna framför ett systembolag.
Du skrev att jag skulle tänka: - Jag klarar att göra ett bra val till. Bara ett bra val till. Och det är just nu. Bara ett.

Om du anar vad jag har tagit det med mig. Tänker de orden dagligen.
"Jag klarar att göra ett bra val till"

Nykter 124 dagar nu bara för att jag har gjort dessa bra val.
Ett i taget :)

Tack Mimmla för det <3