Inser jag nog är beroende, eller åtminstone i extrem riskzon.
Är dock fast i ett "intresse" för craftbeer/hantverksöl och fina viner.
M.a.o. Dricker jag inte vad som helst utan öl som t.ex. IPA, APA osv med goda nyanser av humle och många ligger på alkoholhalt över 5-6%.
Det är ju som säkert många av er vet lite trend i det där, och det ÄR otroligt goda öl, men jag köper och dricker säkert 4-6st om dagen.
Blir lätt lurig, inte aspackad, men nog för att ofta ha huvudvärk och lättare baksmälla när jag går till jobbet.
Samma är med rödvin då jag och min sambo dricker, så blir det lätt vin i minst 100kr-klassen och flera gånger i veckan.
Ingen ser mig som riskbrukare eller alkoholist, det är ett vanligt beteende bland fler av mina vänner liksom.
Än sålänge sköter jag mitt jobb utan problem men jag mår dåligt....

Peter

Alla är välkomna att skriva här på forumet, men vi ser gärna att man undviker det i onyktert tillstånd med respekt för andra medlemmar. Vi har erfarenhet av att inlägg som skrivits under påverkan kanske snarare stjälper än hjälper.

Med vänliga hälsningar
Peter / Alkoholhjälpen

Hej Olmo
Jag tycker att man som alkoholist har ett ansvar för vad man skriver och dess effekter på andra.

Det är givetvis inte fel att skriva positivt om alkohol om man känner för det. I det här forumet är det dock inte bra eftersom alla, inklusive du själv, strävar efter nykterhet och som MM påpekar kan det i vissa lägen innebära att någon riskerar sin nykterhet. Jag vill påpeka att om MM skriver att det inte är bra för henne är det säkert fler som kan känna så. Att jag själv känner så det vet jag.

Att detta kan vara livsviktigt för en del av oss härinne att upprätthålla nykterheten kanske kan vara svårt att förstå när man sitter där i alkoholdimman. Därför vill jag inskärpa detta att för en del av oss handlar det faktiskt om liv eller död.

Jag är alltså tacksam om de som inte ännu inte har kommit så långt i sjukdomen tar hänsyn till de som är hårdare drabbade och/eller befinner sig i en känslig fas.

Slutligen förstår jag att det är lätt att skriva lite obetänksamt när man är påverkad så ingen skugga över dig Olmo som person.
Det jag vill är enbart att vi alla bör vara varsamma om varandra på det här forumet utan avkall på ärligheten.

vänligen
Ikaros

Jag håller delvis med, tycker inte man ska skriva romantiserande saker om alkohol här inne. Men det gäller i många andra sammanhang också. När någon sitter och brottas med sitt sug och skriver hur gott det skulle vara med en kall öl så triggas mitt sug. Men var ska man dra gränsen? Det suger till när jag tittar på film och de dricker vin också t ex. Man måste ta sitt eget ansvar, klarar man inte att läsa ett inlägg som Olmo skrev kanske man ska vara extra försiktig vad man läser.

Till Olmo, jag känner igen mig i det där att smita via puben när tillfälle ges eller att handla hem några extra öl. Sen att köpa finöl eller finwhisky är en bra ursäkt, men jag tycker allvarligt inte om dålig öl så det skulle jag inte köpa hem iallafall.

Lycka till i din kamp!

Hej
Hur går det för dig? Jag hoppas att du inte tagit illa upp av ifrågasättande synpunkter.
MEN det jag verkligen hoppas är att du inte tagit något kraftigt återfall.
Det är alkoholen som är vår gemensamma motståndare.
vänligen Ikaros

Olmo

Har inte varit inne här på ett tag, så först nu ser jag alla era kommentarer och vill bara be så hemskt mycket om ursäkt - verkligen!
Jag är såååå tacksam för era peppande ord!
Som många av er förstått är jag ny här och att få skriva av mig här ett steg i rätt riktning för mig - men såklart tappade jag bort att ni andra som läser också kämpar.
Jag ska självklart tänka mig för framöver över mina ordval.

Men som även vissa av er skriver så finns det alltid ett val och en bedömning härinne om "finns det en gräns eller inte" för vad man får skriva?
Hur ska jag veta vad som triggar och inte triggar?!

Jag menar detta forum är ju kanon för sådana som mig som är precis i början av att inse att jag har problem och måste få uttrycka det i ord.
För er som kommit längre och inte vill "triggas" av vissa ordval, ni har ju lika mycket ansvar att välja forum.

Just i stunden då jag skriver av mig så har jag stort behov av att beskriva just mina känslor, och ingen kan säga att en viss känsla är fel! Hur ska jag kunna välja beskrivningar då det kan vara triggande för en läsare men inte för en annan?!
jag söker ju bara goda råd där jag står just här och nu.

Men som sagt, jag tror jag hajjar ungefär vad ni menar och ska tänka efter fortsättningsvis.

För övrigt så har jag tagit minst en eller ett par öl varje dag sedan sist - jag kämpar för att ha en helt alkoholfri dag framöver, sen får vi se om jag kan uppnå en vecka etc.....
Tack för ni finns!

AlkoDHyperD

Att välja sina ord är svårt. Andemeningen i varje inlägg är ju att det finns en önskan om att dricka mindre eller inte alls och vi försöker hjälpas åt i detta. Hade vi bara upplevt alkoholens negativa sidor skulle vi förmodligen inte ha något problem med den.
I min egen terapi har jag fått frågan om vad jag får för positiva upplevelser av att vara berusad, och vilka känslor eller tillstånd jag vill slippa genom att dricka. Nästa fråga blir sedan, vad skulle jag kunna göra istället. Finns det andra sätt att uppnå det jag vill ha?
Om det handlar om en oönskad känsla kan det vara värdefullt att kartlägga när och i vilka situationer den uppstår och vad den vill säga mig. Träna på att bara notera att känslan kommer och att kunna ha den, utan att agera på den.
Vi har nog alla här positiva känslor förknippade med att dricka. Att sätta ord på dem gör det möjligt att sticka hål på illusionen.
Jag tycker det är ok att beskriva alla upplevelser. Om det verkar vara alkoholromantik i något inlägg kan man ju se det som en chans att hitta argument emot och skriva det i ett svar. Då hjälper man både sig själv mot den eventuella triggern och även den som skrev får hjälp att syna a-djävulens luriga trick.
Bara namnet på forumet kan ju väcka tankarna, genom att det innehåller ordet, eller hur....Vi kan aldrig styra vad som dyker upp i våra tankar, men vi kan hitta sätt att möta det.
Kram alla som kämpar. Var och en på,sitt sätt ❤️

Anna3

Har läst alla dina inlägg. Det känns som om du helt enkelt inte har lust med att sluta dricka. Finöl/finvin/finsprit finns inte. All alkohol i vissa mängder gör dig packad, bakis och med ångest. Spelar det verkligen nån roll om ölen har 9% och kostar mer? Eller om vinet kostar 125 kr i stället för 69 kr? Och varför behovet att hela tiden beskriva känslan?
Jag har, förutom en vecka på resa i januari, inte druckit något alls sedan innan jul. Jag håller mig fräsch och nykter vid både event och födelsedagar. Även nu när jag själv nollar och 30 pers kommer dricka bubbel, så kommer jag tacka nej. Det kommer bli massor av frågor. Och trugande. Ingen vet mitt problem även om jag vet att folk reagerat på mina fyllor alltid. Men inte många har sett och förstått mitt ensamdrickande. Det patetiska ensamdrickandet.

Idag vaknar jag fräsch, sover otroligt gott på nätterna mellan 24.00-7.00. Vaknar utvilad redo för en ny dag. Jag får massor gjort på jobbet och hemma. Och jag är glad. Den snitslade banan mellan jobb-bolaget-hem är utsuddad. Nu är det snitslad bana direkt hem istället. Jag behöver inte ens vela längre. Jag har även slutat röka. Och mår fint med det också.

Jag undrar om inte du Olmo borde sätta dig ner och fundera på vad du vill. Kanske ta en vit månad och se hur du mår av det? Se det inte som om att du ska vara nykter alltid, det kan bli skitjobbigt och även en depressionstriggare, utan mest för att testa dig själv och låta hjärna och lever vila.

Nå, bara några rader från mig som ändrat mitt namn här. Skrev tidigare under ett annat, men försöker lämna det.
Lycka till Olmo!