Sitter här ensam en fredagkväll utan att dricka vin! Det var länge sen, brukar antingen gå ut med vänner och äta och dricka gott eoch om jag ijsg är hemma och inte dricker brukar jag inte vara ensam. Känns väldigt ovant att ha så mycket "tid" liksom, tid för att läsa, städa, fundera. Känner inget alkoholsug men det känns väldigt tomt och ovant! Kan min stundtals höga konsumtion av alhokol mer vara en dålig vanan ett beroende? Vet inte riktigt hur jag ska förklara hur jag menar men förstår ni?

Många som undrar om dom är beroende tar en längre vit period och prövar hur det känns. Är man beroende så tänker man på alkohol många gånger per dag och ser fram emot nästa gång man ska dricka. En som inte är beroende av alkohol funderar inte på alkohol alls. Det är så med alla beroenden ju mer inne i beroendet desto mer kretsar tankarna kring just det. Detta är min åsikt måste inte stämma med andras åsikter..Sen finns ju periodare och dom verkar fungera som icke-beroende ett tag tills beroendet slår till. Det periodsupandet känner jag dåligt till. Finns andra på forumet som är mer insatta i det..

Annie

Så man är beroende om man tänker på alkohol trots att man inte är sugen? Jag tänker på det, men reflekterar liksom mest över stt det känns skönt att vara nykter och att jag inte är sugen..

Bra fråga. Eftersom jag är aktiv på forumet, pga eget fadingout-missbruk, och dessutom genomgått en studie på KI om internetbaserad behandling + har en man som är beroende... så tänker jag självklart på a varje dag. Och jag undrar hur det påverkar mig i längden; om det är bra, kanske nödvändigt just nu bara.

AlkoDHyperD

Hur skulle det gå till? Bestäm dig för att inte tänka på en lila elefant t ex. Vad såg du just framför dig? För att undvika något måate du ju ha full koll på det du ska undvika. Ett hot måste bevakas, eller hur.
Det enda du kan göra är stt träna förmågan stt bara låta tankarna passera, notera vad som just dök upp i tanken utan att värdera och låt den flyta förbi. Rikta fokus kan man däremot göra medvetet. Om tankar på a får lov att komma och gå som de behagar medan du själv väljer att riktia upp ärksamheten på det du tycker är viktigt kommer de inte kunna påverka dig lika mycket.
Lättare sagt än gjort men se det som en övning. Fokus kan du styra men inte vad som dyker upp i tankarna.
En liknelse: kroniskt alkoholberoende blir man ju inte av med fast man är nykter precis som man inte blir av med typ 1 diabetes även om blodsockret ligger stadigt med hjälp av insulintillförsel. Fast själva missbrukskriteriet kan du ju bli av med genom att inte dricka. Så man kan ha ett alkoholberoende utan att missbruka (en sammanhängande period på 12 månader utan att bli berusad så uppfylls inte kriterierna för missbruk)

Jag tror att vi är olika härinne och att det beror lite på vad alkoholen triggar igång hos oss. Några kan inte sluta när de börjar dricka, några super i perioder. Jag har tränat mig till ett beroende, tror att det startade i en dålig vana. Jag fick jobba på lite, för jag gillar inte att vara full. Sen händer saker och drickandet blir ett annat när man passerar en gräns. Vet inte om det går att vrida tillbaka tiden. Eller om jag nu har ändrat för mycket vad alkoholen triggar.
Hur som helst, du kan ju börja med att hålla dig under riskbrukskonsumtionen. Jag har fått en väldig respekt för alkoholens påverkan genom att jag inte riktigt känner igen mig själv om jag dricker för mycket, för ofta eller så nu för tiden.