Har druckit alldeles för mycket under sista åren! Har försökt att dra ner på alkoholen men nu tänker jag göra ett uppehåll!

Är faktiskt livrädd hur min kropp mår? Ökad risk för levercancer! Skulle vilja veta hur kroppen mår men är för feg att våga!
Tänker börja med 30 dagar! Har läst någonstans att hjärnan behöver en längre tid för att ändra ett mönster!
Ni som bestämt er, hur gör ni?

Kinna

Rabbitgirl det konstiga är att mitt liv har gått upp och ner! Borde värdesätta livet bättre! Men det är väl det att man aldrig är nöjd med sig själv! Ska alltid vara lite bättre! Duger inte riktigt! Jag vet att jag egentligen gör det men måste få hjärnan och själen att inse det oxå!

när vi växer upp. Vi läs oss massa bra saker, men vi kan också lära oss att vi inte duger.
En oönskad present från mamma, pappa och omgivningen.
Det går nog inte att förändra det förflutna och tyvärr har många det inlärda mönstret "jag duger inte".
Varför vill duga? Vad driver dig fram? Varför är behovet så stark?

Kinna

Rabbitgirl det är ngt jag jobbar med hela tiden! Att jag faktiskt duger som jag är! Strunta i att lägga energi på andras värderingar! Inte helt enkelt men jag tränar!
Har idag haft en djävulsk dag som tagit just mkt energi från mina värderingar! När detta kommer leder det till sug! Lyckades övervinna detta, kom ner i varv och suget försvann! En skön känsla!

går det Kinna?
Här är det soligt och trots min PMS är livet ganska ok. Jag jobbar och utanför mitt fönster står en parkerad bil med registreringsnummer KBT. Ganska roligt faktiskt.
Skickar massa kramar till dig.

Kinna

Tyvärr hade jag en skutvecka på jobbet och orkade inte stå emot! Men jag tänker ta kraft från forumet och villja att ändra mina dryckesvanor! Förra veckan ringe jag två gånger till alkoholllinjen för råd! De hade stängt båda gångerna! Fixar jag det inte nu tänker jag ringa! Tack för att du frågar efter mig!
Hur går det för dig?

tack :)
Inte roligt att hamna i gamla vanor igen. För mig tog det 10 år att förändra detta. 10 år av envisa försök att dricka kontrollerat och mindre.
Och jag lyckades ibland. Det kunde ha gott ett halvt år när jag drack en halv vinflaska på fredag och en halv på lördag.
Men jag var besatt av tankar på alkohol.

Be om hjälp är en bra sak.

Kinna

Nu tänker jag ta mig upp igen!
Ångest ångest ångest!
Fast man vet hur man mår utsätter man sig för det här!
En dag i taget! Idag väljer jag att vara nykter!

Snösparven

Jag känner så igen mig i det du skriver Kinna. Trodde jag druckit ett glas vin på puben igår men ser nu på bankkontot att jag köpte tre... Hade druckit nästan en flaska vin innan utgång också så inte konstigt att jag inte minns hur eller när jag kom hem... Ångest, ångest och nu måste en förändring till och jag hittade den här sidan och dig.
Vill gärna peppa och bli peppad att sluta dricka, mitt problem är vin och jag tänker just nu på att jag har flera flaskor hemma och om jag ska ge bort dem eller hälla ut dem!?! Vet att jag annars dricker upp dem med början i kväll...NEJ, jag ska inte det!!
Vi kan gärna följas åt och sluta dricka idag, söndag 26 februari 2017!! Jag vill,vill du!

Pillan

Jag känner också igen mig i det ni skriver här. Har varit utan alkohol ett par dagar nu. Tycker det har gått upp och ner men idag har jag en riktigt jobbig dag. Känns som jag bara tänker på när jag ska dricka igen.
Ångesten kommer på besök titt som tätt :-(!
Jag vill verkligen klara att lägga om mina alkoholvanor med början att ha en vit månad (minst).
Pepp till alla!

Kinna

Jag hänger gärna med på resan! Känner mig färdig med alkoholen! Mitt råd till dig snösparven är att hälla ut skiten direkt! När det finns där så hänger sig hjärnan kvar i tanken att det finns där om du skulle ångra dig!
Ångesten som kommer efteråt är tre gånger värre än det man försöker dämpa!
Nu tar vi en dag i taget och peppar varandra! Faller vi hjälps vi åt att resa oss

Snösparven

Äntligen har jag vågat berätta för någon. Min bästa väninna har varit här och jag har grinat och berättat. Hon har anat..Man tror att det inte märks men det gör det såklart.. Det känns så skönt att få det ur sig att jag inte klarar stå emot om de finns vin hemma. Hon fick de tre flaskor jag hade hemma och det var också en befrielse. Vet att det nog kan bli tufft och att suget kommer men jag ska klara det med hjälp av henne och de härinne på forumet. <3

Pillan

Det är ju dessutom söndag så "butiken" är stängd. Jag åkte ju till beroendemottagningen och där skrev de ut en medicin som heter Campral. Denna ska minska suget och om du dricker ska du inte få den där lyckokänslan som gör att man vill dricka mer. Tror de kan skriva ut den på vårdcentralen också om du skulle vilja prova. Jag tänker ge det en chans, har inte känt så mycket än då så vi får se.

Det var jättebra jobbat att ge bort vinet! Nu kämpar vi på!!

Kinna

Är så glad över detta forum! Finns så mycket kloka människor här! Idag har jag valt att vara nykter! Provade på en övning i Kbt när suget föll på, för det gjorde det! Brukar komma runt fem! Men idag vann jag striden!

Kinna

Tror det var just du i en tråd som påminde mig om minak kunskaper i kbt!
Du nämnde att om man inte ska tänka på en lila elefant, vad tänker på? Jo just en lika elefant!
Tankarna på alkohol kommer att komma då och då! Är då bättre att låta dom komma men passera förbi!
Jag tänker så här:
Jag letar upp en plats i min hjärna som betytt mycket för mig! Vid den här platsen ligger en bäck! I bäcken finns det löv som susar förbi! När tankarna kommer förninner jag mig min vackra plats tar tankarna som dyker upp och lägger på löven som flyter iväg! Kan kännas flummigt men funkar faktiskt!
har du ngn bra?

AlkoDHyperD

Låter som du har förmåga att ta till dig mindfulness, vilket det du beskriver är en övning i.
En annan bra övning är att stanna upp när du märker att suget kommer, och leta inom dig vilken känsla som finns där. Kan vara lite svprt ibland, eftersom de känslor vi har svårast för kan maskeras av en annan känsla, för mig brukar det vara ilska som maskerar sorg eller rädsla.
Hitta känslan, gå igenom vad som hände i ditt huvud som gav upphov till den, ge dig själv förståelse för att den känslan finnas, det får kännas tungt, man får vara ledsen av vilken anledning som helst. Kanske finns det någon som kan lyssna om du vill sätta ord på känslan, men den viktigaste lyssnaren och tröstaren är du själv. Känslor som får lov att finnas behöver inte dövas.

Ska till jobbet nu. Fullt upp. Patienter hela förmiddagen och på eftermiddagen en grupp sköterskor som jag handleder. Politiskt möte efter jobbet. Idag behövs sannerligen all hjärnkraft som jag tankat i helgen ?

Ha en fin måndag!

Kinna

Tack för tipset AlkoDHyperD!
Provade den idag! Har en oroskänsla i mig vilket jag bekräftade med övningen!
Har annars haft en fullbokad kväll och faktiskt inte känt något sug alls! Tror ibland man blir sugen av rastlöshet!

Snösparven

Tredje dagen för mig utan vin som varit min "vän" vardag som helg i flera år.. I söndags ringde jag en vän och berättade och hon kom direkt. Hon fick de tre vinflaskor jag hade hemma och gav mig allt stöd, hon hade anat.. hon ringer mig nu varje kväll och peppar. Allt känns ok just nu och en kopp rött te är nu min kvällsdryck och måste så förbli om livskvalitet skall komma tillbaka. Vill så gärna göra roliga uteaktiviteter på kvällen istället för att hjärnan bara tänker på vinet jag ska dricka ikväll, hur länge räcker det jag har hemma ( här finns inget bolag, måste beställa och de undrar säkert över min konsumtion..)
Försöker ställa in hjärnan på allt positivt ett alkoholfritt liv har att ge, slippa vakna med hjärtklappning och tungt huvud mm..Vi kommer klara det Kinna och alla som kämpar mot A-monstret men det är nog inte lätt! Stödet och möjligheten att få "lufta sig" härinne känns ovärdeligt. Kram till dig o alla andra som tagit steget att släppa bomben och vill välja livet! <3

AlkoDHyperD

...ok, följ spåret nu, för det kan låta lite bakvänt. Om man tänker på allt positivt alkohol ger (svär i kyrkan nu ?) och sedan funderar över vad som skulle kunna ge det istället. På det sättet behöver man inte heller vara rädd för positiva tankar om alkohol.
Fungerar även om man börjar tänka negativa tankar om nykterheten. Utforska den tanken och fundera över hur alkoholen tog bort den negativa upplevelsen och hur man kan få det på annat sätt.
Vilket får mig att med ett litet leende tänka på en mindfulnesshemläxa jag fick från min terapeut för något år sedan. Jag lär själv ut mindfulness men har svårt för att utöva det själv - lättare nu sedan jag fått ADHD-medicin. Meningen är ju att träna medveten närvaro och låta tankarna komma och gå medan man till exempel fokuserar på andetagen. Jag tappar fokus efter några sekunder, om jag ska koncentrera mig på något ointressant (andetag är ju inte särskilt spännande). Så jag satte mig ner - detta var under en period då jag var i gränslandet gällande mitt drickande och hade en del sug - lutade mig tillbaka, blundade och föreställde mig att jag drack sprit. Följde känslan genom strupen, ner i magen, explosionen av hetta, värmen och avspänningen som spred sig ut i hela kroppen. Jodå. Det fungerade. Och tio minuter senare kunde jag resa mig, nykter, avspänd och vaken. Berättade för terapeuten och vi konstaterade att det var en något ovanlig mindfulnessövning som kanske inte passar i gruppundervisning med patienter ?