Tjaba!

Vill bara dra en liten monolog om vem jag är och lite om min bakgrund..
.............
Jag har i min ungdom missbrukat droger av de flesta av slag. Vid 19-års åldern efter ett ringa narkotikabrott så gick jag frivilligt med på att dra på ett behandlingshem.

Blev bara där 3 månader, sen kom jag hem till "vardagen" igen. Dröjde inte länge innan man var på banan igen.
Vändpunkten från drogerna kom när jag ville ha tillbaka körkortet, höll mig ren under tiden jag lämnade proverna och var till 100 procent säker på att jag skulle få tillbaka det.

Men icke! Drogtesterna var negativa, men mina levervärden var tydligen skyhöga! Innan dess hade jag inte haft en tanke på att mitt drickande var något problem, då jag redan hade nog problem med andra droger.

Hursomhelst så lyckades jag sluta med allt under ett år, fick tillbaka körkort, återupptog studierna.

Men någonstans mitt i detta så började jag dricka igen, det "kändes lagligt", innan var det alltid en oro att snuten skulle komma. Men allt detta försvann nu, och i universitetetslivet verkade detta supade helt normalt.
.............

Nu, 15 år senare så har jag ett bra jobb, och trivs jättebra där, men jag dricker alldeles för mycket! Ofta ett 6 pack folköl på vardagarna och en rejäl fylla på helgerna. Ofta ensam.

Jag har aldrig lyckats ha något långvarigt förhållande, har blivit mera tillbakadragen med åren och börjar känna mer och mer ångest efter varje fylla. Även nojig att arbetsgivaren ska få reda på mitt supande.

Ps. Idag var min första nyktra dag på 3 veckor.

/Dadde

ND79

Tackar!

Jo, jag inser att Campralen inte på något magiskt sätt löser alla problem.
Men lite hjälp hoppas jag kunna få, även med samtal på alkoholmottagningen. Det har ju aldrig fungerat på egen hand.

ND79

Japp, ringde dem idag.

Jag berättade lite om hur mycket jag dricker och om min oro för DT.
Fick rådet att nu två sista dagarna trappa ner och bara dricka 3 folköl. Risken verkar vara störst om man slutar tvärt på extremt hög konsumtion.
Men ifall jag skulle få kramper så var det bara att ringa 112. Hoppas det inte kommer till det.

Sinnituss

Håller tummarna för att allt går bra med nedtrappning och avslut och att du inte behöver ringa 112.

Li-Lo

Det värmer att se hur ni stöttar varandra!

Vill passa på att skriva några ord om abstinens och att trappa ner själv. En del av oss som arbetar här, arbetar även på Alkohollinjen, jag är ett exempel. Här, som där, rekommenderar vi personer som riskerar att drabbas av abstinens att söka vård. Ibland vill man inte det och då väljer man hellre att trappa ner själv, det är naturligtvis upp till var och en! Jag vill ändå förtydliga att råd nr. 1 är att söka vård då det är vanskligt att trappa ner på egen hand. Det är mycket svårt att veta hur man ska dosera och risken för återfall är stor då tankarna på olika sätt och påträngande ofta upptas av alkohol.

Även om man inte druckit stora mängder alkohol kan man få abstinensbesvär när man slutar eller skär ner. Det man kan uppleva är exempelvis ökad oro, skakiga händer, svettningar eller sömnsvårigheter. Dessa symptomen är obekväma, men varar inte särskilt länge och kan liknas vid en influensa. OM detta inträffar behöver man lugn, sömn och bra mat, det är också bra att ha någon som kan vara med dig eller stötta på annat sätt.

När du slutar eller minska alkoholintaget kvarstår alkoholens aktiverande kraft några dagar vilket leder till att kroppen och hjärnan hamnar i ett överaktivt tillstånd. Ofta börjar abstinenssymtom bli tydliga inom första dygnet av alkoholfrihet eller minskat intag.

Om man upplever något av följande när du slutar dricka så är det mycket viktigt att du kontaktar akut vård. Ring 112 eller ta hjälp att komma till akutsjukvård.

- starka skakningar – du kan inte hålla ett fullt glas utan att spilla,
- kraftiga svettningar och värmekänslor
- kräkningskänslor efter varje gång du ätit
- brist på aptit eller rädsla för att äta
- förvirring – du förlorar till exempel tidsuppfattningen eller har svårt att uppfatta var du är
- hallucinationer – du hör, ser eller känner saker som inte finns där

Som jag skrev tidigare så vårt generella råd, oavsett symtom, att kontakta sjukvården. De kan ge rätt typ av hjälp så att du får bäst skydd mot stressen som abstinensen orsakar i kroppen och hjärnan, och att du slipper lida i onödan. Det är ofta tufft nog att ändra sina alkoholvanor. En läkare kan också hjälpa till att utesluta att problemen har andra medicinska orsaker.

På vår karta under "Annan hjälp" kan ni som vill hitta en mottagning nära er om det skulle vara aktuellt.

Fortsätt gärna berätta hur det går för dig Dadde och tack för att du delar dina erfarenheter här inne!

Varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen

Vaniljsmak

Tittar in, läser tråden och undrar hur det går för dig? Jag har inga råd att ge, jag är själv inne på dag 3 nu och min konsumtion verkar ha varit något mindre än din. Har behövt ta ledigt de här tre dagarna då jag haft så sjukt mkt ångest. Gråtit, sovit och haft huvudvärk om vartannat. Turligt nog har jag en familj så jag "måste" ta tag i mig själv när de är hemma.

Något jag tror är viktigt just nu i början är att ta en dag åt gången. Åh, en sådan klyscha men de är så sant. Idag är vi nyktra. Igår var igår och imorgon är en annan dag. Idag är vi nyktra.

ND79

Dag 1 är snart över.
Träffade läkaren på alkoholmottagningen idag och fick Theralen för att hjälpa mig med sömnen.

Igår drack jag bara 2 folköl och dagen innan 3. Natten till idag var rätt tuff, hoppas få kunna sova inatt. Har just tagit 0.5 ml Theralen.

Nog känner jag mig lite skakig och lite svårt att koncentrera mig. Men inte så pass att jag tror att jag behöver läggas in.

Jag ser fram emot en nykter dag imorgon!

ND79

Gud vad skönt det var att sova förra natten!
Somnade vid 20:30 och vaknade 07:00.

Tror att jag måste ha lyckats med nedtrappningen, skakningarna och den värsta oroligheten har lagt sig. Dock så fick jag huvudvärk och nästan panik på jobbet idag. Jag sitter i ett kontorslandskap med en massa kollegor, tidigare har jag inte tänkt på hur högljutt det kan vara där. Vet inte hur dem tänkte att man ska kunna koncentrera sig i sådan miljö.

På vägen hem så körde jag glatt förbi stället där jag alltid bruka köpa mig mitt sexpack som alltid har varit min bästa vän. Väl hemma så känner jag mig lite vilsen, konstigt nog inget allvarligt alkoholsug ännu. Kanske bara är lugnet före stormen, eller så är det Campralen gör sitt jobb.

Måste storstäda, har fortfarande fullt med vinflaskor, bag in box-kartonger och överfyllda icapåsar med tomma ölburkar kvar i huset.

Tack för idag och sov gott allihopa!

ND79

Så, nu är alla ölburkar borta, skänkte dem till de tappra tiggarna utanför Konsum som jag alltid brukar göra. Blir väl att ge dem en slant i fortsättningen istället.

Redan vid fredagsfikat på jobbet började det krypa i kroppen, min biologiska klocka vet att då är en rejäl fylla inte långt borta. Kändes tomt på något sätt när jag insåg att jag inte skulle dricka ikväll.

Nu sitter jag här och funderar på vad man ska göra istället..
Får väl bli en film och sedan en tidig kväll.
Ser fram emot att vakna upp nykter på en lördag, kan inte komma ihåg när det hände senast.

ND79

Har strax klarat av min första vita helg på åratal! Och 5 nyktra dagar!

Vad mycket längre helgen kändes, fick otroligt mycket gjort.

Ska bli skönt att komma till jobbet imorgon. Måndagar brukar vara värst, rejäla fyllor fredag och lördag och återställare på söndagen.

Hoppas att jag klarar detta, har efter dessa få dagar redan börjat se på livet i ett annat ljus. Vill aldrig mer tillbaka till det som var innan.

ND79

16 dagar klarade jag mig nykter den här svängen.
Jag har lite blandade känslor, längsta tiden jag varit nykter senaste 10 åren, men ändå ett jävla nederlag!

En ny dag imorgon.

AlkoDHyperD

Om du går tillbaka till din nyktra väg nu så har du även visat dig själv att du har styrka att bryta ett litet bakslag. Klarar du att inte fortsätta? Du skriver stt du just haft den längsta nyktra perioden på 10 år. Det är ju en jätteseger! Fira den med att ge din kropp återhämtning och frisk luft. Kan du använda återfallet för att lära dig? Vad var det som triggade?

BElisabeth

Har precis läst igenom din tråd och förundras. Att dricka så mycket och lägga av kan verkligen inte vara lätt. Jag häpnar! Ta ditt återfall med en klackspark. Och lärdom. Tänk ändå hur mycket dina organ har fått vila under den nyktra perioden. Hur har det gått sen 24 februari?
Själv har jag petat i mig en box vin på helgerna. Vilket är ganska mycket för en kvinna. Jag har nu varit helt ren från alkohol sen 25 januari. Känns fint. Fast ändå kan jag vakna med bakis-känsla. En mycket märklig upplevelse eftersom jag ju vet att jag inte drack dagen innan. Men det är hjärnan som minns antar jag.

Hoppas du kommit på rätt köl igen. Skillnaden mellan att lyckas och inte lyckas tror jag mycket är hur man tacklar ett återfall. AE det som en engångsföreteelse och dra lärdom. Det är inte hela världen. Det blir lättare och lättare.

ND79

Mitt första återfall den 24 feb. varade fredag till söndag. Sen gick det bra tills nästa fredag och lördag.

Och i nu denna vecka har det blivit kaos!
Tillbaka i gamla vanor ?

Har druckit sen i tisdags och har bunkrat upp för helgen.

Det känns inte jättebra nu, men jag har fortfarande en inre vilja att sluta dricka.