Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

Emma73

Jag gör dig gärna sällskap! Jag började min karriär med A som 13 åring. Och det har verkligen eskalerats. Det började med att jag drack först för att jag var så blyg. Hade stort umgänge och reste mycket kring världen. För att klara detta. Blev det mycket alkhol för att jag skulle bli mer framåt. Jag vil inte vakna en morgon till med ångest. Jag vill inte veta hur min lever mår. Jag har haft svårt att ha vita dagar och klarar minst 1-2 dagar. Jag dricker mest för att jag är uttråkad. Livet känns så mycket mer när man får dricka vin. Men de dagar jag vaknat upp utan att ha druckit vin är en oslagbar känsla. Men den håller sig bara till kl 16 sedan planerar jag god middag med vin så att kvällen blir mysig. Fasar nu inför sommaren med allt rosevin i solen. Hur ska man klara av det? Jag vill först och främst försöka hålla mig till helgerna och ha vita dagar i veckan. När jag dricker så håller jag mig till kl18-20 för att inte bli bakfull så detta har fått mig att tro att det inte är så mycket 1/2 flaska, samt 2 st 3.5 öl. Var och varannan dag. Vill inte mer!!! Lycka till manda!!!

Jag var också väldigt blyg i tonåren och alkoholen gjorde att jag kände mej modigare och 'tuffare'. Men sen var jag tyvärr den som gjorde bort sej mest eller däckade först.
Jag vill verkligen förändra mitt liv nu. Roligt att du vill göra mej sällskap på vägen. Att var här och läsa och skriva ger god hjälp och inspiration.
Imorgon har jag varit nästan vit under 3 veckor (endast druckit 4 folköl förra helgen). Men nu kommer en utmaning: jag har en långledig helg framför mej med nästan inget planerat. Känns gott att 'bara vara'. Men redan idag kommer A-djävulens tankar smygande i mitt huvud...."kan väl handla hem en flaska lättvin" (blir oftast 2 st, när jag ändå är på bolaget). " Nej, det ska jag inte!" Det är ett evigt köpslående med mej själv. Men denna gången ska jag försöka stå emot. Jag har ofta använt alkoholen som belöning eller som avkoppling, som vuxen. Men nu ska jag använda mina strategier, unna mej god mat, godis, en bra bok, se en bra film, ev träffa mina syskonbarn, eller vänner, promenera, jogga mm. Listan kan ju egentligen göras hur lång som helst, på trevligare saker att göra, än att dricka. Tänker också på hur sommaren ska bli, men hoppas klara den bättre om jag gör ett längre uppehåll innan. Men just nu tar jag en dag/vecka i taget. Och försöker tänka positivt, man kan oftast mer än man tror! ?

Emma73

Jag har köpt hem en massa godis för att byta ut A mot ett sockerberoende. Tänkte försöka lura hjärnan. Och promenader funkar verkligen. Ska planera in detta varje kväll. Jag ska även prova ringa alkohollinjen om jag får för mig att ha trevligt med A Försöka tänka på allt positivt utan vin, och allt negativt med vin. Ska skriva ner en lista. Trevlig helg

Jag har inte köpt hem nåt vin till helgen, men tyvärr så blev det ett 6-pack folköl som jag hällde i mej igårkväll. Blev berusad på redan på första ölen pga att jag tog den innan jag ätit. Och då försvann tyvärr "vettet" från hjärnan, som det brukar göra när alkoholen går in. Så nu är det dag 1, igen.
Ikväll blir det god mat, godis och vatten i stället. Ja, Emma; sockerberoende är ju en risk. Men hellre det än alkohol. Jag äter mycket popcorn (som faktiskt är nyttigt + mindre kalorier!) och choklad (mindre nyttigt) ? Tack för respons, Allva och Emma. Nu kämpar vi vidare, trevlig helg!

Jag känner att det på ett vis blev oavgjort, i min kamp mot alkoholen: jag kom till insikt efter att ölen var slut. Hade kunnat gå ut till en pub eller hem till en kompis för att dricka mer. Oftast har jag ingen 'spärr', när jag börjat dricka... Men jag slutade iaf, i tid och idag mår jag ganska bra ändå (bara lite trött).

Emma73

Snesteg ingår i förändringen av vanor!!! Men man blir så otroligt besviken på sig själv. Men man måste nog göra ett par snesteg då det är såååå svårt att bryta vanor såsom rökning, alkohol, matmissbruk. Vi får kämpa på!!! Tror att dett forum kommer jag ha mycket hjälp av på vägen ???

Jag drack lite igårkväll också, blev bjuden på en whisky och en starköl hemma hos en kompis. Kunde inte stå emot. Känner mej "bakslug" mot mej själv. Tänkte att de där vita veckorna kan väl vänta en dag till... Men sen gick jag hem tidigt, hade ju ingen alkohol hemma så jag är lite nöjd ändå, att det inte blev mer. Kanske de stämmer att det går allt lättare att styra upp. Men nu ska det bli ett längre uppehåll för min del. Känner att det kan vara bra för både min kropp och 'knopp' ?

Är nu på dag 5. Men har snart ännu en långledig helg framför mej. Jag borde vara glad åt det men känner mej mest missmodig när jag tänker på att jag inte ska få handla hem vin. Det känns nästan som en slags sorg.
När jag slutade att röka för ca 10 år sen, kände jag ofta nåt liknande (slutade till slut men tyvärr det blev snus istället?). Någon sa då, att det kan bli som en sorg efter ciggaretterna, att det inte är ovanligt att man känner så. Någon som har tankar kring detta?

Ellan

Jag har absolut känt sorg över att bryta med min trogna vän, vinet. Det har ju många gånger givit mig härliga stunder av lycka, haft vansinnigt roligt dvs firat men också många gånger hjälpt mig att döva jobbiga känslor. Länge kunde jag lita på min vän. Jag inser nu att det var en falsk trygghet. Dock har vi all rätt att sörja och jag tror att det ingår i själva tillfrisknandet. Jag kände mig vilsen de första helgerna som nykter. Första utlandsresan var jag också bekymrad över... skulle jag någonsin ha roligt igen? Få känna mig lugn och tillfreds? Skratta högt? Och svaren är ja, ja och JA. Det kommer och det härliga är att det nu känns så äkta. Så ta verkligen en dag i taget. Annars kan det kännas övermäktigt och bara tungt. Har du någon att anförtro dig till, förutom forumet? Kan du tänka dig ett AA-möte? Det är tufft att sitta ensam med sin sorg.
Kramar!❤

Emma73

Känner också sorg. Slutade också med cigaretter för 20 år sedan och det var hemskt. Kunde inte ringa, gå på caféer äta på restsursng, allt var knutet till att ta en cigg. Blev deppig. Men det har ju gått över. Kan inte tänka mig att blrja röka igen. Man måste hitta andra alternativ. Du valde snuset och jag vinet. Vi får välja bättre saker denna gång. Jag måste börja träna trots ingen motivation. Träningen är det bästa alternativet. Det ger lyckorus och välbefinnande när man kommit in i det. Kram och vi kämpar på !!!!

Hejsan kämpar ?
Ordet MÅSTE är inget bra ord, jag avskyr det ordet och försöker ha så få måsten som möjligt i mitt liv. Kom igång med träningen sätt upp små delmål, kroppen är fantastisk på att återhämta sig! Träna 2-3 ggr i veckan 5-8 veckor så får du mycket positiva resultat. Styrketräning och avsluta med kondition - förbränningsträning ex crosstrainer, cykel 15 min. Seratoninet pumpar och må bra känslan infinner sig snabbt. Dessutom blir man ju lugn och avslappnad efter träning. Är själv "gammal" gyminstruktör och har sett otroliga resultat på kort tid. Boka tid på gymmet med ngn instruktör och be dom lägga upp en personlig plan för dig/er. Vi i Sverige tror jag ligger på 4-5 plats i världen i bästa levnadsvillkor, men vi är ett av de länder som konsumerar mest mediciner ex antidepressiva. Läkare skulle i många fall hellre ordinera motion för välmåendet.
Kom igen kötta på med träningen
Kramar Sigge

Tack för inlägg och inspiration! Jag har funderat på AA-möte, men vill försöka själv först. Jag har berättat om mina problem med alkoholen för mina anhöriga och vänner (de blev inte så förvånade). De stöttar mej, när de kan. Men jag kan känna mej ensam ändå ffa, på helgerna när 'alla andra umgås med sin egna familjer' (jag bor själv med min katt). Men jag ska försöka hitta andra saker att göra/vänner att träffa, än att ta till vinflaskan (som är en falsk vän). Gäller bara att få kraft att ta egna initiativ, tror jag...
Ja, träning och motion är ett bra alternativ! Men gym är inte något för mej just nu. Jag är ute och joggar och/eller promenerar dagligen. Sen har jag tagit upp ett gammalt intresse: ridning. Jag går på ridlektion på islandshästar 1ggr/veckan. Det ger otroligt mycket, både som motion och som "meditation" (man glömmer allt annat, gäller ju koncentrera sej ?). Alla har kanske inte tillgång till det och det är väldigt dyrt: 250 kr per gång. Men jag tänker att de pengarna är lika mycket som jag förut la ut på en box med vin + ibland mer, per vecka! Jag har iaf inte köpt nån bag-in-box, sen jag började med ridningen för ca 1 år sen.
Nu kämpar vi vidare. Trevlig helg alla! ?

Bedrövadsambo

Väldigt mycket bättre att lägga pengarna på ridlektion istället för vin! Kämpa på ?????

Är så besviken och trött på mej själv. Igårkväll drack jag 4 folköl, blev inte "bara en till maten" som jag tänkt. Samma mönster som förra fredagen.. Om det hade varit för ett år sen hade jag nog inte ens reflekterat eller tyckt att jag druckit för mycket - tvärtom. Men en folköl är ju som ett glas vin (litet?). Och det är inte sunt att hälla i sej 4 öl på mindre än två timmar.. Nej nu är det skärpning som gäller för mej. Provar ett alkoholfritt rosevin ikväll (dock 0,5% ). Smakar tyvärr mest socker så det blir bara ett glas till..

Emma73

Kämpa på! Lägg inte för stor skuld på dig själv. Du har slutat med bag in box. Se på dina stora framsteg istället. De är väldigt STORA framsteg!!!!!!!!!

Måste säga att jag blir glad över att läsa att du har nått självinsikt. Det kommer att hjälpa dig att ändra ditt förhållande till alkohol. Tror du är på rätt väg!