Vart ska jag börja...
är uppväxt med en pappa som har alkoholproblem. Han har alltid druckit för mkt, gömt whiskeyflaskor hemma, hanterat sina sorger genom att supa. Han har till och med försökt ta sitt liv med tabletter och alkohol en gång när han fick sparken.
Som ni förstår är det bara en kort sammanfattning om vad mitt liv kantrats av. Finns såklart många sorgliga, tragiska och jobbiga tillfällen då han varit full och förstört.

Flyttade hemifrån och det var så otroligt skönt att slippa se drickandet. Jag kunde välja att åka därifrån om jag inte ville se det. Jag kunde välja att inte ha alkoho i mitt eget hem.
För två år sedan träffade jag mannen i mitt liv. Mitt livs kärlek. Han som gör livet värt att leva. Jag hör hans liv meningsfullt.
Under åren vi varit tillsammans har jag gjort klart vart jag står gällande droger och alkohol, att missbruk funnits nära mig och att det är någonting som får mig att må dåligt emellanåt.
Han, som då rökte cannabis, slutade med det. Drog ner på alkohol. Från att han har festat varje helg och druckit kopiösa mängder alkohol så dricker han nu någon enstaka gång i månaden. Några öl framför datorn. Vilket jag tycker är ok.

Men vägen till där vi är nu har varit lång. Eftersom han vetat mina erfarenhet kring alkohol så har han istället smygit för mig och druckit mer när jag inte varit hemma.
Han har även passat på att åka och träffa sina kompisar emellanåt, då han festat rätt hårt.
Jag har ju såklart förstått att han druckit mkt vid dessa tillfällen och vi har bråkat ordentligt om det.

Han har bättrat sig något helt otroligt senaste året. Han har inte använt droger, han har skurit ner rejält på alkohol och nu har han även insett att hans kompisar, som har supit mkt med, inte är riktiga kompisar utan han håller på att bryta med dom. För mig är detta enorma framsteg som han inte bara gjort för min skull, utan för sin egen.
Han har alltid varit på botten och nu är han uppe därifrån, även om han alltid måste jobba för att hålla sig där.

Några månader in i vårt förhållande tydliggjorde jah för honom vad jag såg när han drack. Jag såg att han hade stort fokus på alkohol när han drack. Vi kunde dela på en flaska prosecco på nyår då jag tog ett glas och han drack resten. Varningssignalerna gick i huvudet och jag talade om detta för honom, att han måste vara försiktig för jag tror att han är riskbrukare.

Idag, 1 och ett halvt år senare har han såklart blivit medveten om sitt drickande. Han vet att jah ser hans drickande och han vet att jag kommer tycka till om det. För tio starköl/cider en vanlig fredagkväll hemma tycker inte jag är ok.

Vi kan fortfarande bråka om alkohol. Det enda vi bråkar om. Vi har jobbat på det mkt och det har blivit mkt bättre.
Men ibland tar han upp min historia och han verkar tro att jag alltid jämför honom med min pappa. Vilket jag såklart gör, men inte på det sätt han tror.
Pappa kommer alltid var en referens. Men han är inget facit för mig.
Jag jämför även min sambo med andra killar, som inte har alkoholproblem.

Jag vet inte vart jag vill komma med det här inlägget.
Jag är frustrerad och ledsen.
Ledsen över att sitta i samma båt jag en gång suttit i och tagit mig ur. Frustrerad över att inte bli tagen på allvar.

Jag har sagt till honom att jag aldrig komma lämna honom så länge han jobbar på sitt. Men om han någon gång skiter i det så skiter han i mig, då måste jag lämna. Vilket är det sista jag vill.
Han är mitt livs kärlek. Den jag vill bli gammal med. Den jag vill ha barn med. Ni förstår. Han betyder allt för mig, och jag betyder allt för honom.

Livet är svårt. Det känns som att jag är menad att ha det tufft. Det är nog meningen att jag ska leva med sådant här. Det är så otroligt vanligt märker jag.
Jag hade velat förgöra alkohol. Vilken jävla dröm.

Kanske har någon varit i liknande situation och kan ge mig några stöttande ord?
Vad som helst.

Dis

Har en liknande historia som din. Pappa har också alltid druckit för mycket, och speciellt de sista åren innan jag flyttade hemifrån. Var så underbart skönt att kunna ha sitt eget hem utan att behöva tänka på eller se honom. Och nu är jag liksom du i ett förhållande med en man som missbrukar alkohol.

Är ni fortfarande ganska unga båda två? Jag vet att detta kan låta hårt och hemskt, men om du mår väldigt dåligt av detta är det en stor chans för att det blir värre. Hade jag varit du hade jag stuckit och sett till mitt eget bästa och välmående. Du kan aldrig ändra honom om han inte vill det själv. Få absolut inte barn med honom innan han rett ut sina problem.

Men det verkar som att det blivit bättre om jag förstår dig rätt? Om han verkligen förstår att han måste ändra på sina vanor för sin egen skull så är det sannolikt större chans för att han faktiskt tar tag i problemen, och om han fortfarande är ung kanske det går att styra ett missbruk/riskbruk till mer normalt drickande.

Stor kram, vi är många här som har det som du!

Pyret

Tack för stödet.
Vi är båda två i 25-årsåldern.
Han har gjort stora förändringar, inte bara pga mig. Utan även för att han vill det.
Men som ni förstår tar det tid och vägen kan vara knackig.

Huvudet säger såklart att jag ska lämna, vara smart.
Men hjärtat vill vara med honom och jag kommer stanna, så länge han jobbar på det.

Är jag dum som stannar? Eller finns det förhållande där ute där man löst sånna här problem och det blivit bra?

Elisabeth1234

Hej,

Jag har samma situation. Har fortfarande stora problem med att komma över min uppväxt och den psykiska terrorn jag levt under som barn till en alkoholiserad pappa.
Det har precis gått upp för mig att min sambo antagligen har något sorts problem. Jag tror jag har vart för rädd för att se detta tidigare.
Det börjar ofta med en lugn middag och slutar på krogen för honom. Jag har nog aldrig sett honom dricka 2 öl utan standard är alltid 7-10 öl. Beteendet har förändrats sen ett par mpnader tillbaka och han blir mer och mer full för varje gång han dricker. Det är som att han inte kan sluta dricka när han väl har nörjat. Han är alltid sist från festen och stänger alltid krogen. Han beter sig värre och värre och ignorerar andra. Dock är det nog inte några andra som ser detta eftersom han i deras ögon är en partyhöjare.
Jag vet inte om hans ignorans och elakheter är ett beteende som kommer ur att han känner press från mig och att jag börjar bli ett hot mot hans drickande. Det är bara så så jobbigt. För liksom du vill jag leva mitt liv med honom.

Vad tror ni, har han problem eller är det för att vårt förhållande är pressat och jag är dör känslig för sånt här som jag reagerar?

Bedrövadsambo

Jag är också uppväxt med alkoholiserad pappa. Jag upptäckte riskbruket direkt hos min nya sambo, fast det gick att dölja hyfsat innan vi flyttade ihop. Sen gick det inte att dölja. Och jag sa klart och tydligt till honom "min uppväxt kan jag inte göra något åt, men jag vägrar som vuxen att leva i en alkoholistrelation". Jag skulle nog krävt noll alkoholintag om jag var du. Annars skulle jag lämnat, INNAN barn och gemensamma lån på hus.

Bedrövadsambo

Du vet att han har problem. Att han tidigare tagit droger och nu kompenserar med alkohol är ett tydligt tecken, likaså att han gör det i smyg, passar på när du inte är med osv. Dina tentakler går igång direkt, för du har varit med om det förut.