Så länge jag minns har jag konsumerat alkohol måttligt men de senaste åren mer frekvent.

Jag har ett arbete som kräver att jag är högpresterande med många tuffa frågor och samspel med människor. Till detta så är jag en oerhörd känslomänniska (hsp) vilket gör att jag i alla dessa möten tar in mycket mer än vad jag borde. Grubblar, läser av undertoner stämmning, oro mm. Alkoholen hjälper mig att minimera detta, det känns lättare för stunden.
Samtidigt kan det vara så att framgång i arbetet kan förstärkas av ett rus man passar på att fira men likväl är ångesten där dagen efter.
Jag reser de senaste åren väldigt mycket och övernattar på hotell. Det har också utvecklat ett mönster hos mig som inte är gynnsamt. Har blivit legitimt att konsumera alkohol och det är dessutom lätt tillgängligt.

Jag har en underbar familj, prata ganska öppet med min partner. Där finns en oro. Inte dömande men en tydlig fråga om varför jag inte vill bli gammal tillsammans? Den frågan är ganska tuff att hantera.

Att jag kunnat hålla på som jag gör har nog att göra med att jag inte tålt så mycket fysiskt. Jag blir inte elak eller märkbart förändrad när jag dricker bara trött.

Det senaste året har mina problem eskalerat. Det blir som en “noja” tvång med alkoholen. Att parera/planera alkoholkonsumtionen och strategier för att hantera den fruktansvärda ångesten som kommer på morgonen. Den som får en att skämmas, bli nedstämd fysiskt illamående. Ofta är det då jag kommer på att nästa alkoholintag löser detta men det är en stund till dess för att klara arbetsdagen. Skamkänsla är en av de tuffaste känslorna som jag kan hantera. Alkoholen har hjälp mig igenom en hel del kvällar

Socialt och på jobbet drar jag mig undan senaste tiden. På jobbet måste jag dock socialisera därför får jag även kompensera vilket sliter men för stunden löses ut av alkoholen.

Till min inledande fråga om jag självmedicinerar? Klart jag gör, jag självmedicinerar mitt alkoholberoende. Det har blivit en spiral som jag varje gång jag dricker bekräftar. Jag vet att om jag inte dricker kommer jag sova bättre, jag kommer inte få ångest, jag kommer orka mer, jag kommer ta för mig mer aktiviteter istället för att sitta ner i soffan och dricka och därmed begränsa mig från möten med andra och ex. Bilkörning. Men framförallt mindre skam inför familjen och mig själv . Vill bara ta mig över spärren och glömma det rus jag uppskattar av alkoholen.

Med denna skrivning vill jag bara dela med mig lite av min resa. Missförstå mig inte min absoluta uppfattning är att alkohol är inte är en Medicin den skapar sjukdom som den sedan kortsiktigt själv kan läka med rus men långsiktigt absolut destruktiv för mig.

Jag skriver också för att jag imorgon skall starta en ny resa. Orkar faktiskt inte fundera på om jag lyckas eller inte men skall iallafall börja resa till en vitare tillvaro.

Må väl
Trött och sur (ett tag framöver)

Hej
När jag läser vad du skriver känner jag att du står vid en vändpunkt. OM du lyckas bryta nu har förmodligen inte alkoholen fullt ut fått grepp om dig. Å den andra sidan är du på väg dit som vi är alltför många som känner till. Dit där alkoholen tar över livet. Där alkoholen dominerar vare sig man är påverkad eller inte och där alla andra värden tynar bort.
Jag önskar dig verkligen lycka till i din kamp. Det är den första tiden som är svårast. Läs gärna t,ex vad Elias har skrivit.
vänligen
Ikaros

AlkoDHyperD

Men kanske kan du börja med att komplettera bilden. Köra filmen ända till slutet. Först det härliga ruset, det som lockar och förstärker beteendet eftersom det kommer först. Kopplingen till hjärnan blir alkohol=direkt belöning. Ångesten som kommer sedan kopplar hjärnan bort. Om du tränar upp förmågan att köra hela filmen i ditt huvud när tanken på den positiva första känslan dyker upp och försöker förföra dig kanske bilden i sin helhet ter sig mindre angenäm.
Kan du utforska vad det är som är mest positivt för dig när du dricker? Vilket behov fyller det? Känn och tänk efter ordentligt.
Vad annat skulle kunna ge dig en liknande känsla eller fylla behovet?
Var ärlig mot dig själv. Hur ofta uppnår du den känslan som ursprungligen fick dig att fastna för alkoholen? Känns den fortfarande lika starkt varje gång, eller finns det en längtan efter att återuppleva något som inte längre infinner sig? Har nackdelarna och biverkningarna blivit fler och större med tiden? Hjärnan minns det som varit känslomässigt starkt. Resten faller i glömska.
Och med droger (däribland alkohol) är det ju så att dopaminduschen de utlöser, iallafall hos många som sedan fastnar i beroende, ger ett sådant välbefinnande att hjärnan bevarar det i långtidsminnet.
Bra att du vaknat och har stöd hos sambon. Ser fram emot att läsa mer om den förändring du är på väg att börja. Kanske ändras ditt nick senare. Från tröttochsur till piggochnykter?

Tänker när jag läser att du verkar få ut lika lite av fyllan som jag. Du blir bara trött skriver du. Jag känner igen det. Sen skriver du om känslighet av undertoner och annat. När jag drack gick jag ofta igenom olika skeenden som antingen hänt eller skulle hända. Var alltid rätt "smart", kom på bra idéer som jag glömt på morgonen.
Sömnrubbningarna gör att man inte ser klart. Om du dricker öppet hemma så blir barnen påverkade och ledsna även om du inte är otrevlig. Du är ingen kraft att räkna med. Vill du ha det så? Jag förstår att det är svårt att se alternativen, men du verkar inte få särskilt många positiva effekter av a, verkar liksom jag som att du tror att du får ett lugn. Det är lättare nu att få ett äkta lugn, lättare att känna äkta glädje, lättare att känna sig nöjd med sig själv och sina prestationer.
Bra att du skriver här, det känns som om du fått nog. Nu vet jag inte hur länge du druckit, hur mycket, men de sömnrubbningar som a ställer till med är rätt besvärliga tror jag. Värt att sluta bara därför. Lycka till och fortsätt att skriva härinne.

Gladare - Tröt…

Stort tack för att ni tagit er tid och läst och svarat det betyder så mycket. Jag tar det lilla lugna nu ett tag och påbörjar min resa. Återkommer om ett tag försöker medvetet att ta det med ro då jag vet med mig att jag annars kan göra en nojja av att sluta också vilket sällan är bra för mig erfarenhetsmässigt.

Det tuffaste just nu var ett sorgligt besked jag fick inatt.

Sundare

Oj vad jag känner igen mig. Och ja, jag började också med självmedicinering, öppet först och sedan allt mer i smyg. Det är ju en effektiv ångestdämpare men helt omöjlig att dosera, helt omöjlig att begränsa.
Varmt varmt välkommen hit! Det är så skönt att få höra hemma här i forumet, läser med värme i hjärtat de andras kommentarer, känner o förstår din glädje då jag har blivit lika varmt stöttad av samma personer. Vi finns här för varandra.
Hoppas ditt sorgliga besked i natt inte blev för tungt. Var rädd om dig och jag ska tänka på din sambos fråga; varför inte bli gammal tillsammans. Den är mycket tydlig den frågan.
Ta en dag i taget, en vit dag i taget!

Gladare - Tröt…

Tung vecka förra veckan men jag utsattes för en livssituation för en nära anhörig där man egentligen krisar ordentligt, veckan var inte vit men ändå begränsad. Jag valde bort alkohol i situationer där jag annars tillåtit mig konsumera mycket, fritt och ledigt. Nu ser jag framför mig att hålla mig ifrån några dagar och redan börjat. Det absolut viktigaste för mig är att hitta känslan av att vara nöjd. Inte skuldbelägga mig själv och likväl som jag kan nästan bli manisk i tankarna kring alkoholkonsumtionen då jag dricker vill jag inte bli manisk med känslan och tillståndet av det nyktra. Med det menar jag att ta en dag i taget och inte fundera så mycket på vilket tillstånd jag kommer vara i nästa vecka om jag lyckas eller inte. Sådana tankar får mig ofta att fundera på om jag skall dricka eller inte och då brukar jag dricka. Dricker jag då glömmer jag ofta detta jag exempelvis skrivit här, med rejäl ångest dagen efter.

Jag har de senaste dagarna gått tillbaka till ett inlägg från AlkoDhyperD att spela hela filmen till slutet och inte dela upp filmen i ett nyktert och ett rus kapitel (så valde jag att tolka det). Det hjälper mig att argumentera med mig själv när jag vacklar.

En sak som funkar för mig är om jag har riktigt kall dryck i kylen vatten eller saft (gärna syrligt av citron) tar detta och om jag skulle ha ett sug och det känns lättare. En annan viktig del är att bli fysiskt trött för att somna.

Det är underligt hur kroppen redan efter ett par dagar snabbt reagerar om och drar tillbaka ångesten, ökar aptiten och ser till att jag sover annorlunda.

Idag skriver jag detta, handlar inte så mycket om jag är rätt på det eller fel på det utan snarare att jag kan backa tillbaka till dessa tankar när jag behöver det och det vet jag att jag kommer behöva. Jag är övertygad om att jag är en beroendemänniska, frågan är vad jag skall vara beroende av framöver?

AlkoDHyperD

Dopaminfrisättning ska öka drivet och är belöningen för prestation, utforskande, jagande efter föda, sökande efter partner mm. Vi har tre olika motivstionssystem som alla behövs för vår överlevnad men kan vara ojämnt fördelade. Om man ofta befinner sig i det ovan nämnda, utforskande, har man också lättare för att fastna i olika beroenden. Särskilt om motivationssystemet för hot; som ger signaler om att fly, slåss, vara vaksam, försvara sig eller frysa till is; är lätttriggat. Ett sätt att minska beroendebeteenden kan vara att öka sitt trygghetssystem, det motivationssystem som står för återhämtning, förnöjsamhet, omsorg, relationsskapande och omvårdnad. Hur ökar man då det?
Livet innehåller många områden inom vilka man har egna personliga viktiga värden.
Vad värderar du högt, vad är vilktigt för dig? Måla upp bilder av dina värden, eller skriv ner dem.
Områden som: socialt liv, familjeliv, fritid, självförverkligande, hälsa, ideologi/andlighet, arbete/utbildning mm
Fundera över vad som är värdefullt för dig, vilka är dina värderingar, vilks livsområden är viktigast för dig?
Tanken är inte att sätta upp mål och nå dem - då är du i motivationssystemet för prestation - utan att träna upp förmågan att ge dig trygghet och sinnesro i dig själv genom att dina val i vardagen baseras på de värderingar du har och att ett val som tar dig i riktning mot dina värden, eller är i samklang med dina värderingar. Ju större ditt trygghetssystem är desto mindre behov av beteenden eller substanser som ger kickar och kan skapa beroenden.
Eller så rekommenderar jag träning om det nu måste finnas ett beroende ?

Gladare - Tröt…

En intensiv dag har passerat och jag är själv hemma. Styrt om vissa tjänsteresor så jag slipper hotell. Visst suger det efter det där omedelbara avslappnandet men samtidigt fått gjort en hel del idag både på jobbet och i hemmet och det är helt ok. Det tuffaste som tidigare skrivet att inte bli för euforisk utan att bara känna sig nöjd och försöka memorera känslorna jag haft idag. Ex. Utan problem ringt samtal som jag tidigare inte velat. God aptit utan uppvaknande med ångesten och själv destruktiviteten, att magen inte är ur lag och det där subtila illamåendet samtidigt som man tvingar i sig någon dålig frukost och ändå inte känner sig tillfreds.

Var också och handlade idag, sökte någon sur och bitter dricka utan alkohol. Hittade till grapefrukt tonic som jag själv inte konsumerat med alkohol tidigare. In en timme i frysen mycket läskande faktiskt och trubbade av det lilla sug jag hade. Kom på mig själv hur många minuter jag ägnat vid tidigare inköp genom åren om vad andra i butiken skall tro om det jag packat ner i korgen så även på systemet, hotellen, semesterresorna. Känner dom igen mig? tror dom jag har problem?. Ibland önskar jag nästan att de på ex. systemet sade till mig något i stil med - här igen?

Men jag förstår att de inte behöver säga det då jag själv känner det, förnuftsmässigt vet jag att det är varningssignal så det räcket.

Jag har tidigare nämnt att jag läser in oerhört mycket i omgivningen och dess människor mer än vad man skall. Det ställer också till det för mig i detta. Försöker vara medveten om mina drag i High sensitive personality. Efter att han läst på en hel del i området förstod jag också att jag användt alkoholen i de situationer jag tagit in alldeles för mycket från omgivningen. Tagit över andras känslor och problem. Både i jobbet och privat.

Gjorde iallafall en deal på mitt initativ med min partner för ett par veckor sedan och det var att det jag konsumerar i alkoholväg skall jag själv införskaffa dvs köpa. Min partner skall inte springa mina alkoholärenden. Så har det varit.

Så frågan ikväll är om jag självmedicinerar, visst gör jag det! Dock inte med alkohol. Skriver istället i detta forum och läser andra medmänniskors inlägg. Stort tack för det. God natt!

PS ledsen om det är osammanhängande, svårt att få överblick på texten i telefonen DS

Gladare - Tröt…

Så underligt vad vanans makt kan göra med en. Fredag och jag har försökt sysselsätta mig så gott jag kan för att inte ingå mitt vanliga mönster med att planera och inhandla helgens drycker. Visst bubblar det i mig. Partnern har varit iväg hela veckan och blev hämtad av mig vid lunch. Säger till mig idag skall jag ta ett stort glas vin efter en intensiv vecka. Jag kör vidare och funderar på vad jag skall säga på det. Till saken hör att min respektive inte visste om det beslutet jag kommit fram till och som jag hållt till nu. Efter ett par minuter säger jag gör gärna det men helst att inte jag är hemma. Att se glädjen glimma upp i partnerns ögon och säger direkt vad underbart, vad bra! men också att jag behöver inte heller dricka. Det var dagens självmedicinering. Nu har jag satt igång grillen. Släkt törsten med lite citronvatten och känner att detta kommer bli en fin kväll. Känner dock att dealen kvarstår med min partner drick gärna men inte när jag är hemma. Känner inte för att bära partnerns dryckesvanor som hanteras mycket väl för att jag inte just nu fixar alkoholkonsumtionen just nu och säkert framöver. Har en skön helg!

AlkoDHyperD

Annars är ju de där oväntade små "presenterna" i form av förslag från någon annan väldigt luriga. Lätt att nappa och tänka att det var ju inte min idé, då gills det inte...
Men den parerade du ju riktigt snyggt. Ha en fortsatt fin helg!

Gladare - Tröt…

Har kört mycket bil. Fått gjort jättemycket här hemma. Gårdagens kalas hos vänner var en utmaning. Inte så mycket att stå emot utan mer att hantera sen kvällen och när alla kommit i rus stämmning. Min partner var glad och berusad men vi fanns just då inte på samma samtalsfrekvens när vi kom hem, inte att vi var ovänner men bara konstaterade att vi inte var på samma samtalsfrekvens ? och det är helt ok. En sak som jag funderat på ganska mycket är mitt behov just nu av att det skall vara ordning runt om kring mig i hemmet. Oerhört frustrerande när det börjar bli rörigt. Mycket möjligt att det inte stört mig så mycket då jag tagit min pilsner.

En annan sak jag funderar på är den ryckiga natt sömnen. Vaknar flera gånger per natt. Något jag inte gjorde lika frekvent när jag drack. Har Legrigan hemma och de hjälper vid insomnandet. Men å andra sidan har jag varit fruktansvärt trött på dagarna så jag somnat till. Då jag är en "beroendemänniska​" är jag rädd för att fråga om mediciner.

Bävar lite för veckan som kommer, bortrest nästan hela veckan. Möten,. Föreläsningar och hotellnätter. Ogillar kraftigt hotell med minibar på rummet.

Go forum vänner,. Ha ett gott avslut på denna söndag och försök njuta av nästa vecka.

AlkoDHyperD

Måste ju vara lika stor rättighet som att be om ett allergisanerat rum, eller att man förbjuder nötter i offentliga lokaler med hänsyn till nötallergiker...
Inte så konstigt att du är trött. Kroppen hwr insett att den äntligen får tid att reparera sig. Det tar energi. Trötthet kan ju även vara en slags avspänning man inte är van vid. Ta emot den med tacksamhet!

Gladare - Tröt…

Sitter och förbereder mig för en föreläsning i eftermiddag som jag skall hålla, känns helt ok eller kanske rättare sagt annorlunda. Tänker klarare på något sätt i förberedelserna och inte den där molnande gråa klistriga sörjan i magen som tynger och trycker sig upp mot min hjärna och humör. Även kallad ångest. Jag har i mina målsättningar inte satt upp att jag skall sluta att dricka helt. Men för varje dag som går så känns det som att jag inte är redo för att göra ett avsteg. Helgen börjar göra sig påmind då jag skall åka ut till fritidshuset, har inte varit där på ett tag. Vet att där finns alkohol och vet att jag måste plocka undan den när jag kommer fram. Förutom att det stället är min absoluta fristad och njutning är det också förknippat med tillåten alkoholkonsumtion. Måste på något sätt återuppleva några helger där utan alkohol för att få en annan bild av det. Måste även backa lite i tanken och ta en dag i taget.

Min partner cirkulerar kring mig på ett härligt sätt, ger mig utrymme och plats. Jag försöker vara medveten om att jag är ganska lättstött just nu då jag bryter tidigare vanor och har inte min "kvällsmedicin" att medicinera med. Måste hitta på andra saker för att bli trött. Denna morgon fick jag en underbar komplimang från min partner - din hud är nu så härlig att ta på, den är inte kallsvettig längre! (Tror syftningen är på natten då alkoholen börjar gå ur kroppen så svettas jag i alla fall en del) :)

Jag är förvånad över hur mycket man kan få gjort på en kväll, sådant jag även tidigare vetat att jag måste göra men efter pilsnern kunnat skjuta på framtiden. Övar helat tiden på att gå ifrån -Att jag skall vara nykter/vit och ersätta det med vad jag istället skall vara. Utvilad? Fokuserad? Frisk? Närvarande? (Bidra gärna med positiva effekter i tråden, behöver fler :) )

Som ni säkert märker hade jag ett absolut behov av att skriva av mig en stund.

Ha en fin dag forumvänner!!

AlkoDHyperD

-Kunna maxa på träningspassen
-Inte försöka skjuta upp drickandet entimme eller en dag till, eftersom det inte är ett alternativ
-Slippa planera så in i helvete
-Kunna möta akuta händelser med klart huvud
-Massor av tid över kvällar och helgmorgnar till avkoppling och läsning
-Kunna gosa med barnen utan att hålla andan
-Kunna vara rörig, tokig, högljudd, sprallig, flamsig utan att hejda sig och spela nykter
-Våga boka upp aktiviteter utan risk för att behöva ställa in pga att alokohol verkar mer lockande
-Alltid körbar om någon behöver hämtas
Mm, mm,
Iväg på simpass nu. Kan maxa utan att vara rädd för hjärtinfarkt ???

Gladare - Tröt…

Nu är jag igång igen i mitt resande. Påminner mig hur många möjliga alkoholstopp det finns på vägen till de olika tjänsteställen. Var tvungen att boka en hotellnatt till å andra sidan lyckades jag kapa en natt i nästa vecka. Lite orolig men på något sätt bestämd att inte följa vanans makt. Får påminna mig om att inte älta och nojja kring min nykterhet.

Som jag tidigare skrivit så är jag en oerhörd inkännande människa. Har läst en bok i området (drunkna inte i dina känslor) som givit mig många viktiga insikter om hur jag fungerar och engagerar mitt känsloliv. Att dessutom finnas på en arena där det konstant finns människor och situationer att läsa in underlättar inte. Jag vet med mig att jag använder alkohol för att kompensera effekterna av mina mycket sensitiva drag. Behöver nog läsa om igen och hitta nya strategier. När och om jag blir mogen kanske starta upp en forum tråd i ämnet. Skulle vara intressant att resonera alkoholtill utifrån HSP perspektivet. (high sensitive personality perspektivet)

Skrivit klart för nu, nästa utmaning är att försöka resonera med dottern på distans som är inne i den mest charmerande och självupptagna tonårs fasen. ??? Och det temat skulle säkert kunna fylla några forumtrådar isig. (Vill bara understryka att det är en fantastisk dotter/döttrar jag har,. Hon bjuder mig bara på en del utmaningar som får nya uttryck när man inte självmedicinerar med Alkohol ?)

AlkoDHyperD

Känslor är budbärare. Tänk vad mycket information du får genom att ha duktiga och uppmärksamma budbärare! Skulle kunna vara ett sätt att skapa distans när du överväldigas av känslor. "Hallå, jag hör, tack för informationen, men kan jag få tänka ifred en stund nu på det jag fått reda på...."

Gladare - Tröt…

Tidigare lyssnade jag in "budbärarna" i alldeles för stor utsträckning. Kunde lugna dem med alkohol men sedan gav de igen mångfaldt på morgonen. ,? Godnatt (stort tack för att du är en fin medmänniska)

Gladare - Tröt…

Då var det natt nr två på hotellet med den fina baren i gatuplan. Var och åt och på vägen till hotellet så går jag inom baren med hotell vouchers i fickan.. Hade gott och väl räckt till ett antal pilsner som jag också så många gånger konsumerat och gärna tagit med på rummet. Alltid med den där oron kommer någon att se mig. Hur som stod jag och väntade i baren kände av den "suddiga" stämningen bland medmänniskor.. inget drömmande i det, men en insikt. Tillslut var det min tur. - vad får det vara? Två alkoholfria cider tack och gärna ett glas med is till. Vill bara säga att siktet var inställt på det alkofria alternativet hela tiden men ändå nöjd att jag valde vitt. Konstigt nog gick jag sedan till hissen med gott samvete trots att jag egentligen skulle fundera på om någon kommer se mig? (Ingen kunde se på dessa flaskor hade alkoholfritt innehåll) mäktigt.vad ens samvete kan påverka en själv.

Det som äter mig lite nu är helgen som jag skrivit tidigare kring mitt fritidshus. Jag har dock bestämt mig för en sak - motorsågen måste fram och göra sitt jobb. Något jag undvikt då jag varit bakis eller haft en känsla av att jag inte är helt klar i skallen.. Jag har medvetet inte skrivit i min tråd hur det går med min konsumtion eller vilka konsumtionsmål​, kommer inte att göra det heller. Men jag är överlycklig för varje vit dag, morgon utan ångest och andra val jag gör som inte går mot alkohol hållet. Det är där jag vacklar men förnuftsmässigt förstår att jag att alkoholen är egentligen inget måste för mig. Måste blida tiden så att känslorna hänger med förnuftet. Därefter jag kanske kommer fram till mitt egentliga mål dricka rimligt eller lägga av helt. Vem vet, eller så blir man övermodig och går in i tidigare trall. Men hoppas då bryta av om det skulle bli destruktivt. Kämpar vidare. Ha en skön kväll go forumvänner

Bedrövadsambo

Alla situationer som du tidigare förknippat med alkohol måste du "ladda om" med nya alkolfria rutiner och minnen. Klokt att ha en plan innan, som att köra motorsåg. Stäng av den ibland och njut av fågelsången också ?

Gladare - Tröt…

Det jag skriver här rekommenderar jag ingen annan. I helgen valde jag att ta några pilsner på kvällen. Egentligen utan skuld på något sätt. En av anledningarna var att utmana mig själv då jag inte idag förstår vad mitt mål är med nykterheten, sluta helt, måttligt drickande. Jag fick dagen efter den responsen jag ville ha. En kropp och hjärna i fullständig obalans i relation till sista tidens nykterhet. Mycket obekvämt, ångestladdat. Och en kamp med alkoholrummet i min hjärna som direkt startar en stor planeringskonferens om hur jag skall dricka dagen efter. . Lämnade denna konferens och skall försöka hålla mig utanför, det där nyktra rummet i hjärnan är så mycket behagligare ? i det senaste rummet fick jag rådet att hälla ut det jag hade i alkohol vilket verkställdes ?. Har en go söndag go forum vänner.