Hej.

Jag vet inte hur jag ska börja riktigt. Jag har aldrig skrivit om detta innan. Och det handlar om så många år och det finns så många detaljer. Jag vet inte vart jag ska vända mig när både alkohollinjen och min kurators kontor är stängt under röda dagar.

Min mamma dricker. Och hon förstår nog inte hur hårt det tagit på mig och min bror. Det har pågått sen vi var små, jag verkar dock ha förträngt mycket medan min bror kommer ihåg allt (vi är lika gamla), men mamma verkar bara tro att vi vet om de senaste åren. Jag har försökt hjälpa henne med att få in henne på alkoholmottagning men efter ett tag slutade hon gå.. Jag konfronterade henne men hon ljög om att hon börjat dricka igen. Till slut fick jag det ur henne och hon har gått med på behandling igen. Men jag är fortfarande orolig, jag vill tro men vågar inte hoppas. Hon lever kvar i gamla dagar och skyller på att min pappa fick göra karriär när dom separerade och hon fick ge upp allt allt allt för oss. Det är hennes ord.

Jag är ständigt ledsen, förvandlar det till ilska och sen kommer ångesten. Den är den värsta. Jag blir arg på mamma som inte vill hjälpa sig själv och att allt hamnar på mina och min brors axlar (vi är dom enda hon har). Jag blir arg men sen får jag ångest att jag gör henne ledsen när hon redan mår så dåligt. Jag tror jag känner skuld för att jag inte är mer kärleksfull, men hur ska jag vara det när jag är ledsen? Men hon förstår ju inte det och är besviken på oss för att vi inte hälsar på.
Ångesten är värst. Jag vill bara bryta kontakten men jag skulle aldrig kunna det. Jag älskar min mamma men jag orkar inte leva i detta. Jag vet inte vad jag ska göra.

Bedrövadsambo

Det låter som hon tvingats till avgiftning, av er barn. Det är inte hennes eget val. Hon måste vilja sluta dricka själv. Jag ställde ultimatum till min pappa när jag märkte att hans alkoholism indirekt började påverka mina barn. Då fick jag nog. "Sök hjälp, bli nykter, annars är du inte välkommen hos oss." Han fortsatte förneka sina problem. Vi sågs inte på ett halvår. Sen dog han. Det enda jag ångrar är att jag inte ställde ultimatum tidigare, då han hade en chans att göra något åt situationen. Nu tror jag faktiskt att han hade gett upp, han hade kapitulerat inför alkoholen.

Esmaralda

Jag vet att vi kanske har pushat medan hon själv inte vill det helhjärtat, dock säger hon att hon vill bli nykter.. Men hur lever man med ångesten som kommer om man bara klipper bandet helt, det är det jag inte kan. Jag skulle ha en ständig oro.

Du kanske kan hänvisa henne hit till beroendesidorna. Att vilja bli nykter är komplicerat. Kanske vill hon helhjärtat, kanske inte. Det kan vara väldigt svårt även om hon vill. Just hennes ältande om gamla tider och om att skuldbelägga er, det låter som riktiga alkistankar. Man kommer inte ur det när man dricker, man frossar i gamla oförätter som blir väldigt viktiga. Och med mer alkohol, desto mer självförakt och ännu mer ältande.
Du kan (och kanske bör) ställa ultimatum att du bara träffar henne när/om hon är nykter. Du har rätt att sätta gränser för att klara dig själv. Och att ta hand om och parera din mamma är inte din uppgift, även om det är svårt att vända någon ryggen. Du kanske kan hitta tillfällen där du kan umgås med henne då hon inte kan dricka. Träffas ute, åka iväg tillsammans, träffas hos dig. Hon kanske behöver ett ultimatum, hon kanske behöver hjälp med att ta bort all alkohol ur huset. Men hon kanske vill fortsätta att dricka och då kan du inte göra något annat än att sätta dina gränser för att överleva själv.
Och du skriver att du skulle ha en ständig oro om du klipper helt, men handen på hjärtat hur är det idag? Har du en ständig oro?

Sanna81

Jag vet inte hur gammal du är men jag har samma problem som dig fast för mig gäller det min pappa. jag är dock 30+ han 70. Jag har också funderat på att bara ge upp men man hålls lixom kvar i någon förhoppning att allt ska bli bättre eller att "någon" ska rädda situationen. men det kommer tyvärr aldrig att hända. ingen kommer att komma och universum sände istället dig för att komma med en lösning. Det betyder att det är du som måste ta ansvaret för dig själv och vad som är okej och inte. men jag vet det är läskigt och man känner rädsla för framtiden. man vill ju inte bryta kontakten med det enda man har kvar.
Min pappa har till och med hotat att han ska ta livet av sig om det är så att inte dom i hans närheten orkar med honom. barnsligt och omoget och jag blir så förbannad att han behandlar mig så illa med psykisk utpressning på det sättet samtidigt dagarna efter kan han glömma bort tider vi ska träffas osv. han skyller på sin vänner att han kommer försent och ibland kommer han onykter .."hemsk personlighet" kan jag tycka men så kan man ju inte säga om sin egen far heller. Men det ger såklart ångest innerst inne jag vågar inte ta i för hårt för att jag är rädd att han ska göra något dumt.

Jag vet faktiskt inte vad det finns för lösning man kan ju aldrig rädda någon heller det kan bara en själv göra. :(

En alkoholist har alltid ett skäl till att dricka. Hur kan du hjälpa din mamma? Svaret är sårande hårt. Du kan inte hjälpa henne om hon inte själv kan komma till insikt och vilja sluta. Du kan alltid bry dig men frågan är hur länge du orkar.

Välkommen hit Esmeralda!
Vad klokt att du tog dig mod och tid att ta steget att skriva här när du inte kunde ringa Alkohollinjen eller kuratorn. Du tar den hjälp som finns och verkar utforskande som person, bra gjort!

Du berättar om din mammas alkoholproblem, du har försökt hjälpa henne på många sätt flera gånger och ibland har det fungerat ibland inte. Vad fint av dig att ha hjälpt henne så långt, samtidigt som flera skriver här, att fullfölja och ta de sista stegen i förändringen behöver hon göra själv. Även fina tips här om att sätta gränser för dig själv, välja hur och när du vill umgås (att du kan välja bort att umgås med henne alkoholpåverkad som exempel).

Hur som helst hörs det att du gjort det tydligt för henne vart du står i och med detta med alkoholen. Det är hjälpsamt både för dig och henne.

När du berättar att du känner skuld för du inte är mer kärleksfull och kan få ångest för du blir arg på din mamma vill jag först nämna att du definitivt inte är ensam om att känna och tänka så. Helt normalt i en tuff situation och alla känslor och tankar kan få finnas, bra att du berättar här!

Fortsätt gärna skriv och läs, hoppas något blir hjälpsamt för dig här på forumet!

Vänliga hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet