Dag tre nu. Skall laga mat hela dagen, första gången på ett decenium som jag lagat mat utan ett glas vin i köket. Jag kan ha ett litet explosivt humör, arg för att sekunden senare lugnat mig.

Men nu är det helt vansinnigt, jag skäller på stackars sambon för allt. För att jag inte hittar en sak i köket, för att något ligger fel. Helt enkelt en jäkligt otrevlig människa och fortsätter jag så här så kommer säkert stödet hon ger mig till alkholfri gå över. Jag har bett henna gå ut från köket så hon slipper uppleva mig sån här.

Men jag känner mig som en riktigt riktigt dålig människa just nu. Skulle jag ta ett glas vin nu skulle vi kunnat laga mat ihop och ha det trevligt som vanligt.

Fy fan, skriver av mig medans hon går ut ur köket...

Är själv väldigt förtjust i att dricka medan jag lagar mat. Doften av mat och doften av vin gifter sig i näsan och den bitvis tråkiga matlagningen blir behaglig, närmast meditativ. Bara det inte spårar ur... vilket det gör för mig. Så nu springer jag in – och gör det jag måste och springer därifrån... Så kanske kan jag förstå dig lite? Om man är arg och sur utan det älskade vinet så är det begripligt. Dessutom triggar det omgivningen att servera en den drycken för att få mamma glad igen.

Ellan

Dyker upp när vi gör avslut med vår bäste vän. Ilska, sorg, rastlöshet, trötthet mm mm. Tala om för din fru hur du känner och varför du agerar ut. Bakom mycket ilska finns sorg. Nu säger jag inte att det är så för dig dock. Ge dig en paus idag. Du behöver kanske inte laga mat hela dagen. Får du någon annan hjälp?
Kram
Ellan?

Janne

Nu, dag fyra helt utan alkohol (drack ett glas folköl till lunchen) har varit hur bra som helst.

Känns nästan som om jag kanske inte är så alkad, kanske skall dra förbi krogen och ta de där två ölen jag lovat att hålla mig till huuuur många gånger som helst (vilket alltså aldrig hänt)....

Nej, ingen krog inte och hemmet är helt tömt just med tanke på sådana här dagar, så lätt att glömma så enkelt att låta sig luras av sig själv.

Vis av den gången jag slutade snusa vet jag att efter tre månader släpper man garden lite för lågt och trillar dit snabbare än en återställare slinker ner.

Anders 48

Vad bra att du tänker tanken hela vägen......och ser konsekvenserna. Att det inte bara blir 2 öl....... Fortsätt att tänka så, för "sugen" kommer då och då, och vi tror nog alla, efter en tids nykterhet, att det "bör gå bra nu" att bara ta ett par öl. Är lite nyfiken - det har inte här att göra egentligen: Hur gjorde du när du slutade snusa? Trappade du ner, eller slutade du tvärt, cold turkey? Jag vill sluta - men vet inte hur jag skall göra. Ta semester en vecka - och sitta hemma o svettas? Eller trappa ner långsamt, kanske med svagare snus? Jag snusar 2 dosor om dagen.......

Kämpa vidare Janne! Jag håller på dig!

Janne

Jag gick coldturkey och gjorde en skitstor grej av det, satt med papperslappar under läppen. Hade med mig en bit ingefära och rivjärn som jag rev lite ingefära och lade under läppen. Pratade sönder omgivningen om hur synd det var om mig. Det svåra är nog inte nikotinbiten utan amputationen som känns när inte prillan är på plats.

Det gick bra, i tre månader. Sen blev det lite stress på jobbet, då började jag köpa en dosa ibland, ta en prilla och ge bort dosan till en arbetskompis. Detta höll på kanske i två-tre veckor, sen började jag tigga en till prilla till eftermiddagen och till slut är jag tillbaka och snusar värre än någonsin.

Så jag är ingen bra råmodell för hur man slutar snusa, mitt tips är att vara extra vaksam efter tre månader då känns det som projektet sluta snusa är avklarat och man är snusfri.... haha