Nytt försök då jag verkligen mår pyton idag, tror det kallas för bakfylla...inser att nu måste jag lägga av att dricka vin. Jag kan inte hejda mej...glas efter glas tills jag stupar i säng. Mitt beroende är ett faktum. Löjligt att tro att man kan dricka ibland. Det funkar inte alls. Hur ska jag klara av detta? Det känns svårt och ändå inte. Vad ska jag göra istället när jag behöver slappna av? Vinglaset ger direkt belöning. Är det möjligt att tro på en framtid utan vin...?

Ellan

Hej och välkommen tillbaka,
Ja tyvärr är alkohol en väldigt snabb och lättillgänglig lösning på många problem. Att slappna av och varva ned med ett glas (läs en flaska) är ju så lätt. Det går utan vin men det kräver förändring i både tanke och handling. På sikt bidrar ju även hög konsumtion till mer stress och ångest. Lätt att svara; ta inte första glaset! Men i verkligheten krävs det ju lite för att inte hamna där i den situationen då ett glas är lösningen. Har du risksituationer du bör undvika? Kan du ta hjälp?
Kram Ellan

AL

Massor av risksituationer....försöker tänka ut strategier att ta till.
Nej ingen hjälp finns att ta till då jag bor väldigt avskilt. Min man stöttar så det är ju bra men vet inte om det hjälper mej.

Vet inte hur många gånger som jag vaknat upp de senaste åren och tänkt "aldrig mer". Idag menar jag nog lite mer allvar än annars eftersom jag skriver mitt första inlägg här på alkoholhjälpen.

Din fråga "Hur ska jag klara av detta?" är även min fråga. Jag har alltid levt med ångest inombords och alkoholen funkar ju som en slags självmedicinering. Men de senaste åren har jag fått vad som kallas dåligt ölsinne, jag blir arg, skäller ut min man efter noter och beter mig allmänt otrevligt. Hur snyggt är det? Så jäkla pinsamt faktiskt.

Jag hoppas du känner dig pepp att ta tag i ditt beroende. Har du försökt sluta förut?

AL

Ja jag är livrädd för mej själv och mitt beteende...jag dricker bara själv...aldrig tillsammans med andra...rädd att skämma ut mej. Nu ska jag försöka sluta med vinpimplandet innan jag skadar mej själv. Tänker nog...aldrig mer...jag får försöka hitta andra alternativ.... loka, citronvatten, läsk. Låter inte så lockande men jag har nog inget val längre.

AL

blev nykter trots tillfälle att dricka hur mkt som helst. Middag hos vänner...som blev asfulla....känns skönt att jag var glasklar i huvudet. Undrade där jag satt och tittade på .... vad är det som gör att vi tycker det är bra att dricka oss fulla. .. Jag får iaf vakna imorgon med gott mod inför en ny nykter dag.

AL

och det känns härligt. Vaknade utan ångest. Sovit gott. Känner mej full av energi för vardagliga saker. En fantastiskt skön känsla. Måste skriva av mej detta så jag kan läsa sedan och påminna mej hur bra jag faktiskt kan må ...utan vin. Igår kväll var en seger för mej. Lycka kan vara så enkel som att välja att avstå.

.. av att du kunde sitta nykter medan de andra blev asfulla!!! Hur lätt hade det inte varit att tänka "äsch".. Bra jobbat :)

AL

Den här gången var det lätt och befriande. Kanske nyttigt att se hur andra blir mer o mer packade och inse att jag själv beter mej likadant. Det blir patetiskt med nyktra ögon. En sorglig skara sluddrande vuxna människor som försöker ha kul. Nä supa i grupp är inget för mej....lätt att avstå. Jag själv och min efterlängtade ensamma vinstund är värsta situationen...den är svår att stå emot många dagar...

.. du skrev ju att du mest dricker då du är ensam.

Alkohol är så bedrägligt då det såklart är underbart i början av ruset! De två första glasen är perfekta. Önskar så att det gick att stanna där men då är det redan försent, hjärnan tror att det ska bli _ännu_ bättre om man tar ett glas till! Tyvärr måste vi låta bli att ens ta det första glaset.

AL

..är vad som uppnås dagar man inte dricker. Idag har jag överträffat mej själv och känner mej nöjd...men än är inte dagen slut....hoppas jag inte hamnar i någon "grop" före sängen. Strålande väder ute och det skulle sitta fint med iskallt vin men inte idag....så var det bestämt !

AL

och jag fasar för hur jag mår efter dagens slut. Jobbet är verkligen en del i varför jag vill dricka och slappna av MEN idag ska jag ställa in planerade framtida projekt och möten. Jag ska prata med min chef och jag ska sätta min hälsa i första rummet. Det är helt sjukt att stressa som en tok på jobbet...det finns liksom ingen anledning...folk dör och föds ändå, världen fortsätter ändå. Jag tänker må bra på mitt sätt.

... att rensa upp lite i framtiden genom att ställa in projekt och möten. Visst - det kan kännas som ett nederlag i förstone men precis som du skriver så är det din hälsa som är absolut viktigast!! Om det är stress på jobbet som är din största trigger att dricka alkohol så är det hög tid att ta tag i skiten.

Tänker på vad du skrev i inlägget ovan, att en dag utan alkohol ger utrymme att få en massa saker gjorda. Jag grämer mig och skäms över allt jag har struntat i att fixa för att jag varit för bakis. Inte minst har jag satt mig själv och min kropp på undantag. Det är inte värt det!!

Stå på dig och prata allvar med din chef, ha en fin dag!!

Ellan

God morgon AL,
Jag blev glad av att läsa ditt inlägg. Dags att prioritera dig själv. Jobbet borde ju inte vara så viktigt för oss så att vi bokstavligen kör slut på oss själva. Bra där!!! Idag tycker jag att vi låter folk få tycka och tänka vad de vill, vi prioriterar vår hälsa. Jag ska ta det med mig så att jag inte rusar in i dagen och tar på mig alldeles för mycket.
Tack!
Kram Ellan!❤️

Ellan

God morgon AL,
Jag blev glad av att läsa ditt inlägg. Dags att prioritera dig själv. Jobbet borde ju inte vara så viktigt för oss så att vi bokstavligen kör slut på oss själva. Bra där!!! Idag tycker jag att vi låter folk få tycka och tänka vad de vill, vi prioriterar vår hälsa. Jag ska ta det med mig så att jag inte rusar in i dagen och tar på mig alldeles för mycket.
Tack!
Kram Ellan!❤️

AL

Nu är det gjort. Och chefen tyckte som jag tackolov. En befrielse och jag blev lättare till sinnet. Men med det gjort kan jag ju inte lova hur det går ändå med mitt intag. Livet är bra konstigt....50+ ...och jag jagar omkring som en idiot...för vems skull. Ingen mår bättre för att jag dricker för att jag är så stressad och i obalans. Läste nån tråd om dåligt samvete och att alltid prio andras behov och krav före sina egna behov....så är det...alla andras behov får gå före mina. Men nu är det slut med det. Jag ska säga vad jag vill göra utifrån mina behov när jag tänkt klart. Ofta ska beslut tas där och då....men aldrig mer...jag ska tänka först och återkomma med ett svar. Då slipper jag stressen och behöver inte ångra mej.

Härligt att höra :)

Åh vad jag känner igen det där med att vilja vara till lags. Att inte tänka efter om man verkligen vill eller kan, utan alltid säga ja när någon frågar. Vad handlar det om egentligen? Låg självkänsla, att vilja vara omtyckt, jag vet inte. Men idag sa du ifrån och det skall du vara stolt över!

AL

Drack Vin. Besviken men tänker inte döma ut mej själv som misslyckad. Ärlighet här i tråden och med mej själv.
Ny dag. Jag kan välja annorlunda ikväll.

Tänker faktiskt att bara det faktum att vi har börjat reflektera över vårt beteende kommer att hjälpa oss att må bättre i det långa
loppet!! Fortsätt skriva om med- och motgångar. Fortsätt fundera över triggers och stress. Att göra förändringar i stort och smått.

Du vet, Rom byggdes inte på en dag!

AL

Usch....som en sunkig bakfyllefilt...är ett bra uttryck för mej idag.
Uppgiven....

Jag vill tro på mej själv.
Jag har en inre kraft.
Jag själv är min största tillgång.
Jag vill förändring.
Jag ska vinna kampen.