Hej alla. Mitt första inlägg här. Jag har de senaste 10 månaderna druckit alldeles för mycket alkohol. Från ett måttligt drickande med något glas vin i veckan till minst en flaska vin, ibland 2, varje dag i 10 månader.

Allt detta började med en sjukskrivning, besked om en kronisk sjukdom osv osv.

Idag pratade en vän med mig, hon sa att hon var orolig för mitt drickande. Hon har ju rätt, jag har själv blivit orolig då jag druckit på mornar innan jobbet osv osv.

Jag är väldigt bestämd på att det är slut med detta nu och ska prova att inte dricka alkohol alls. Ingen vet hur mkt jag dricker och jag har varit rätt för fettlever... kan man utveckla det på tio månader?

Nu när jag läser på om abstinens blir jag så galet orolig! Jag ska vara bortrest de kommande dagarna med jobbet och läser läskiga saker som delirium som jag aldrig hört talas om tidigare. Tänk om jag ensam, i en annan stad, råkar ut för detta?!?

I dag hade jag min första vita dag och känner mig stolt över mig själv. Svettades mängder i natt (drack bara ett glas vin igår) och är rädd för vad de kommande dygnen kommer att göra med mig. Snälla hjälp! Ska jag trappa ner alkoholen istället, några glas vitt på kvällen imorgon för att göra detta skonsamt (alltså delirium mindre troligt när jag är bortrest) eller hur ska jag göra?

Jag är så rädd!!!

Ellan

Hej och välkommen hit,
Jag slutade tvärt och fick inga större problem. Abstinens, absolut, men inget jag inte kunde hantera på egen hand. Svettningar, huvudvärk, krypningar i fötterna, ångest, rubbad sömn mm men det gav med sig. Skulle du känna av kraftigare saker så kan du ju söka upp läkarvård där du är. Om du får i dig vätska och mat så kommer kroppen att återhämta sig i den takt den behöver. Är du orolig uppsök läkarvård men lägg då korten på bordet så att du får rätt hjälp. Viktigast av allt, var snäll mot dig själv. Ångesten kan vara nog så påfrestande när vi lägger av helt. Ta hand om dig!❤️
Kram Ellan

Kaos

Åh, tack för svar! Får jag fråga ungefär hur mkt du druckit innan och under hur lång tid? Jag känner mig så extrem i mängden (1-2 liter vin varje dag i 10 månader...) ?

Ellan

Jag drack 1-2 liter vin i snitt 4-5 ggr i veckan. Ibland mindre ibland mer. Berodde på hur dålig jag blev och hur stora möjligheter till egen tid (dricktid) jag hade. Kom på en sak... om du reser iväg i jobb till en annan stad, kolla om de har AA-möte. Kan vara en bra hjälp.
Kram!?

palmer

Jag sitter själv i samma situation, där mitt drickande kraftigt ökat under 2 månader och nu försöker "sätta ut alkoholen" som jag använt som självmedicinering (mot ångest). Jag är utbildad inom medicin och tycker du ska träffa en läkare omgående, berätta om dina problem. Det finns medicin man kan ta för att minska abstinensen (bensodiazepiner). Dock får du aldrig kombinera alkohol med dessa preparat. Återigen, prata med en läkare och hoppas det löser sig.

Ellan

Välkommen Palmer,
Jag kan inget om mediciner osv men en hel del om beroendeproblematiken. Blir lite nyfiken dock; skriver läkare verkligen ut medicin innehållande benso till en person med ett alkoholberoende? Jag är som sagt okunnig inom området därav frågan.
Kram Ellan

Janne

men jag visste inte vad det var och googlade upp det. Verkade vara en grym drog att kombinera med alkohol enligt en hel del träffar, så jag avböjde det med argumentet det är inte mer beroendeframkallande jag behöver, utan färre. Samma sak med sömntabletter, fast där fanns det tydligen någon sort som inte var beroendeframkallande. Nu blev det inga sömntabletter och efter några veckor i nykterhet är sömnen okej igen.

är en bra medicin rätt använd. Tyvärr missbrukas den väldigt mycket just för att den har så bra effekt. Och då blir effekten dålig. Väldigt!! dålig. Abstinensen är fasansfull, ja, kan vara livshotande. Även benzoliknande preparat, sk insomningstabletter, ger så småningom samma effekt.
Så bra, Janne, att du fick fatt i sömnen på den naturliga vägen, att du hade tålamod att vänta ut den!

Janne

som yngre låg jag ofta och tänkte på hur jag skulle disponera mitt liv om ekonomin var oändlig, en skön fantasi att falla i sömn till.

När jag slutade dricka låg jag och funderade på vad jag skulle dricka först nästa gång jag drack. :-) Skulle det bli en Cava med en skål Beluga kaviar eller en kall välhumlad öl till en klassisk räkmacka, eller ett glas amarone till en nygrillad entrecôte från en gräsätande kviga . Kanske bara en Hendricks-gin med hemgjord tonic, gurkskivor och svartpeppar eller en dry martini med en hög kalamatioliver. Eller bara en riktigt chilistark sangrita med ett nybakt bröd.

Jodå, att vänta ut. :-D

palmer

Benso-mediciner stimulerar samma del av hjärnan (GABA-systemet) och används därför som behandling mot avtändningar. Även Lyrica har visat sig hjälpa mot AT-problematik. Nu vet jag inte detta med säkerhet, men kan tänka mig att om man blir inlagd vid seriösa problem sätts någon av dessa preparat in.

Problemet för en "vanlig" alkoholist är ju naturligtvis om läkaren inte vill skriva ut ett sådant preparerat om hen misstänker att du fortfarande dricker (den kombinationen har jag själv varit med om och det är inte kul kan jag säga.) Men det är åtminstone ett alternativ som man kanske ska överväga i vissa situationer och ta upp med sin läkare. För många av oss handlar drickandet om att bota ångest och inget annat, hur mycket hjälper Antabus då? Absolut ingenting. Det behövs ett centralstimulerande läkemedel (glöm Atarax) som kan bota ångesten så att man undviker att dricka. Min nertrappning gick åt helvete förresten. Men jag försöker nu igen. Jag har lyckats innan och kommer lyckas igen.