Som sagt! Har väldiga svettningar nu och ångest. Druckit riktigt hårt ett par veckor men inget på ca 12 timmar. Gjorde ett avslut igår men ångesten blev så kraftig så "botade" den med en halv flaska vin och ett par öl. Är det bara att vänta ut skiten? Och hur lång tid tar det?

Li-Lo

I mitt välkomnande passar jag på att klippa in delar av den text vi har under "faktafliken" som gäller abstinens. Hoppas det är okej med dig. Det låter som att du bestämt dig för att förändra dina alkoholvanor och ett av flera steg du tagit är att bli medlem här. Starkt gjort. Nu mår du pyton minst sagt och ändå skriver du. Här finns mycket erfarenhet och många som generöst delar med sig och stöttar. Nu är du en av dem :-)!

Nu lite fakta:

Ofta börjar abstinenssymtom bli tydliga inom första dygnet av alkoholfrihet eller minskat intag.

Om du upplever något av följande när du slutar dricka så är det mycket viktigt att du kontaktar akut vård. Ring 112 eller ta hjälp att komma till akutsjukvård.
- starka skakningar – du kan inte hålla ett fullt glas utan att spilla,
- kraftiga svettningar och värmekänslor
- kräkningskänslor efter varje gång du ätit
- brist på aptit eller rädsla för att äta
- förvirring – du förlorar till exempel tidsuppfattningen eller har svårt att uppfatta var du är
- hallucinationer – du hör, ser eller känner saker som inte finns där

Även om du inte druckit stora mängder alkohol kan du få abstinensbesvär när du skär ner. Oro, skakiga händer, svettningar eller sömnsvårigheter, till exempel. Symptomen är obekväma, men varar inte särskilt länge och är inte värre än en influensa. Kanske undrar du om det finns något du kan göra själv för att lindra dina besvär? Du behöver lugn, sömn och bra mat just nu, det är också bra om du har någon som kan vara med dig eller stötta på annat sätt.

Att trappa ner på egen hand kan vara vanskligt. Det är svårt att veta hur man ska dosera och risken för återfall är stor då tankarna på olika sätt upptas av alkohol.

Oavsett vilka symtom du har så är vårt generella råd när det gäller olika abstinensbesvär att kontakta sjukvården. De kan ge rätt typ av hjälp så att du får bäst skydd mot stressen som abstinensen orsakar i kroppen och hjärnan, och att du slipper lida i onödan. Det är ofta tufft nog att ändra sina alkoholvanor. En läkare kan också hjälpa till att utesluta att problemen har andra medicinska orsaker.

Abstinensbehandling sker oftast i öppenvård (inom t ex beroendevården eller psykiatrin). Du får läkemedel som lindrar besvären och möjliggör sömn. Obehandlad abstinens stressar hjärnan och ökar risken för besvärligare abstinens vid återfall. Läkemedel hjälper alltså både i stunden och förebyggande. Tidigare abstinens, hög och långvarig konsumtion av alkohol samt intag av lugn-givande och sömngivande tabletter är riskfaktorer för att du ska drabbas av svårare och direkt skadlig abstinens.

Fortsätt gärna skriv här!

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

Glapsvinn

Svettningar och ångest och ingen aptit men inga hallucinationer, skakningar eller något. Har väldigt dålig erfarenhet av vården så undviker dom. Har ju som så många andra trott att jag ska kunna reglera mitt drickande men nu fått inse att jag får leva helt alkofritt resten av livet.