Jag är helt ny här, men inte ny på att vara dotter till en alkoholiserad mamma. Jag har aldrig haft någon i liknande situation att prata med, kanske kan det här vara ett sätt att hitta någon?
Idag är jag 28 och när jag var ungefär 13 år märkte jag att min mamma hade alkoholproblem. Kanske gjorde jag det ännu tidigare fast jag har förträngt det.
Livet med en alkoholiserad mamma har varit jävligt svårt och jag har gjort allt i min makt att ändå lyckas i livet. Jag har kämpat på och försökt vara en duktig medborgare och göra rätt för mig. Jobba, tjäna pengar, träna, umgås med vänner och allt det där som man ska göra... För några år sedan bröt jag kontakten med mamma i ungefär 1 år men pga skuldkänslor tog jag upp kontakten igen.

Jag har en pojkvän, men min relation till mamma börjar komma i vägen för vårt liv tillsammans. Och det är så jävla svårt att förklara varför. Han förstår inte varför jag absolut måste svara när hon ringer en lördagskväll, "för jag vet ju att hon kommer vara full och bara vill prata av sig". Helst klaga och prata skit om allt och alla. Dra med mig ner i hennes hemska tankar och känslor. Det jag också vet är att jag är den enda hon kan ringa till för hon har inga vänner och jag vill inte att hon ska ringa till min lillebror. Min lillebror som även han lider av missbruksproblem.

Människor säger till mig att jag måste släppa taget och låta mamma fixa hjälp på annat håll. Att hennes alkoholproblem inte är mitt problem, men jag kan inte. Tänk om något hemskt händer? Tänk om hon beslutar sig för att ta sitt liv som hon så många gånger sagt att hon ska göra? Kommer jag klara av att leva med det? Ska man släppa taget, kan man göra det, när det handlar om ens mamma?

Min pappa blev alkoholist i samband med mina föräldrars skilsmässa när jag var 13. Efter typ 20 års medberoende(det kallar jag nu allt förnekande och döljande av hans missbruk som jag ägnat mig åt) så bröt jag kontakten.. Jag mår mkt bättre utan kontakt, men skuldkänslorna plågar mig från och till enormt. Jag kan tänka mig att om det varit min mamma hade det varit ännu värre.. Jag tycker boken Släpp kontrollen-vinn friheten har varit till hjälp. Även att försöka prata med andra(min man, mina syskon) fast jag skäms och fast jag ofta bara tänker att jag absolut inte vill bli påmind om min supande pappa. Kanske ett första steg att tillåta dig slippa prata m din mamma när du vet att hon är full? Antingen genom att låta bli att svara(ringa upp vid en bättre tidpunkt när det är troligare att hon är nykter) eller om du orkar bara säga: Jag vill inte prata med dig när du druckit, ring när du är nykter.. Kom ihåg: din mamma är din förälder, inte tvärtom. Hon är vuxen och hon är ansvarig för sitt eget liv. Genom varje signal du orkar skicka om att du lider av och mår dåligt av hennes missbruk hjälper du henne att ta sitt ansvar. Jag är fortfarande rädd för den dagen dödsbudet om min pappa ska komma, jag vet inte om jag kommer ångra mig då.. Samtidigt så går det bara inte att ha kontakt, jag mår inte bra av det. Och jag kan inte alls påverka min pappas mående, bara mitt eget.. Men igen, jag vet inte, det gör ju ont hur man än gör:( Jag förstår oxå verkligen viljan att skydda ett syskon, men du förtjänar oxå att få må bra.

Dottertilldig

TACK för ditt inlägg! När jag läser dina ord ser jag hur rätt du har, men när känslorna kommer ifatt insikten av att bryta kontakten bryter jag ihop som ett litet hjälplöst barn. Hur ska ja kunna leva utan min mamma? Människan som mellan sina perioder av missbruk och depressioner är världens underbaraste..

Hur lång tid har gått sedan du bröt kontakten med din pappa?

är den enda kontakten att han skickar presenter till barnen.. Varje gång det händer går jag nästan sönder av dåligt samvete. Och samtidigt betyder ju det att han har sitt val. Skulle han ta tag i sitt missbruk kan han höra av sig och berätta det, så skulle vi kunna ha kontakt.
Jag brukar tänka att detta inte är för evigt, men att just nu är mitt liv bättre utan min pappa. Sen har han oxå hotat med självmord, men aldrig försökt. Och jag blir tyvärr alltmer övertygad om att han kommer att supa och röka ihjäl sig. Kanske nån annan här på forumet vet, kan man anmäla sin oro för att en missbrukare ska ta sitt liv till soc? Händer det något isf? Precis i uppbrottet med min pappa fick jag tag i den psykmott han gick på. Det kändes skönt att berätta all min oro, och lite lite lättare att släppa på ansvaret, även om dom inte kunde säga nåt, och inget egentligen hände..
Det är så otroligt sorgligt hur de här sjukdomarna utplånar en person, jag förstår att du är ledsen. Jag tycker ändå sorgen är lättare att bära än ångesten, oron, ansvaret(även om det inte försvunnit helt förstås)..
Som sagt så vet jag inte vad som är bäst för dig, men kom bara ihåg att du får prioritera dig. Du kan inte få din mamma att må bra, du kan bara påverka ditt eget mående. Jag önskar dig all styrka.

Jag har varit a-beroende i flera år. Det är först nu som nykter jag tydligt ser hur mycket oro och skam jag har orsakat mina barn. När man står mitt i missbruket är känslorna avtrubbade och det enda som man vill är att dricka. Även fast man jobbar så ser man fram emot nästa a-tillfälle. Ville barnen ha skjuts eller komma och hälsa på så drack jag oftast i smyg på kvällen. Man dricker i smyg för att ingen ska bli arg eller ledsen. Ni kan läsa i min tråd på "Förändra sitt drickande" om ni vill. Jag står ju för dom a-beroendes erfarenheter. En av mina döttrar pratade knappt med oss på ett år. Klart att jag blev ledsen inombords av det. Det fanns en sorg och saknad jag inte kunde göra något åt kändes det som. Mellandottern mailade min chef om mitt beroende och under ett medarbetarsamtal visade chefen mailet för mig. Det var såklart jobbigt men nödvändigt.. Alla chefer är skyldiga att ha samtal med vederbörande om det förekommer missbruk. Gör dom inte det kan man anmäla högre upp. Idag är jag oerhört glad att dottern mailade min chef. Hon har räddat mig från missbruket och därigenom även småsyskonen. Det är aldrig någon annans fel om någon tar livet av sig. Ofta är det ett hot om hur dåligt man mår. Jag skulle nog ringa föräldern när hen är nykter och säga att nästa gång du hotar ringer jag din chef/psykiatrin/läkaren eller annan person a-missbrukaren inte vill att man ska ringa om saken. Det finns anhöriggrupper som säkert skulle passa för att tala om problemen ni har. Det är ju skönt att känna att fler har samma problem med sin förälder/föräldrar. Man kan göra oros-anmälan till socialen om någon med självmordstankar. Ta hand om er, det är viktigast. Föräldrar med missbruk vill ju givetvis att deras barn ska må bra, även om dom inte beter sig på det viset. Ni måste sätta gränserna. Kramar