Vet snart inte vad jag skall ta mig till eller var jag kan vända mig. Jag lever tillsammans med en underbar man (de gånger han inte dricker vill säga) och våra tre underbara barn. Att min man haft problem med alkohol hela tiden vi varit tillsammans inser jag nu, problemet är dock att det eskalerat de senaste åren och nu handlar det om i mina ögon ren alkoholism. Han kan köpa 3-4 bag-in-box, några öl eller någon större flaska whiskey på en vecka och det är då han som dricker upp detta. De enda gångerna han inte är onykter är när vi inte har råd. Jag avskyr att se den man jag älskar i det tillståndet, att inte kunna hjälpa för det är klart jag förstår att han mår skit. Det värsta är att hans temperament är så oberäkneligt, förut när han var onykter blev det mer att han spelade "apa" men den senaste tiden har han blivit mer elak. Ibland känns det som att han vill få igång en diskussion, han berättar allt jag gör fel och då kan det dyka upp saker han retat sig på för flera år sedan. Det slutar alltid med att jag gråter och ber om förlåtelse och lovar att bättra mig. Jag lever med en sådan oroskänsla över att göra något fel att jag ibland får ångest och det känns formligen som att mitt inre skall krampa ihop. Utåt sett är han den glada, hjälpsamma och sociala killen som jag en gång blev förälskad i. Jag vet att han inte är sitt rätta jag när han dricker men det spelar ingen roll, hans kommentarer och den blick han kan ge mig (den som gör mig rädd) påverkar mig mer och mer och det värsta är att det nästan ser ut som att han njuter när han ser hur dåligt jag mår. Det är också när han druckit som han letat bekräftelse utanför vårt förhållande även om han inte fysiskt varit otrogen (vad jag vet) så har det varit många kontakter och flörtiga meddelanden med andra kvinnor.

Ibland vaknar jag av att jag hör honom kräkas på toaletten och det gör mig så rädd, vill inte förlora honom. Trots allt så vet jag att det finns en annan person - en som inte dricker och som är den mest underbara person man kan tänka sig. Jag har pratat med honom om min rädsla för att förlora honom p g a hans drickande och han säger att han skall sluta men han skall göra det själv. Tyvärr har han lovat det flera gånger och det slutar alltid på samma sätt - d v s det fungerar inte alls. Han har till och med nämnt att han är osäker på om det finns något som är värt att leva för. Jag vet snart inte vad jag skall ta mig till, var jag skall vända mig. Känns som att jag trampar vatten och att det blir allt svårare att hålla näsan över vattenytan. Det värsta är att jag ser att det påverkar våra barn på olika sätt. Vad kan jag ta mig till?

AliceAlice

Ni är viktigast just nu, försök att prioritera om. Du kan inte tvinga honom att bli nykter, du kan inte tvinga honom att söka vård.

Vad kan du göra? Sök stöd och hjälp för dig och barnen, socialtjänsten har ofta olika typer av stöd. Hur gamla är barnen? Om de går i skola finns det skolhälsovård som kanske kan vara behjälpliga. Du kan ringa och prata med Bris föräldratelefon. Alanon- för din del, maskrosbarn, Trygga barnen-för barnens del. Ni är långtifrån ensamma! När jag var en spillra så började jag blogga, tyvärr får man inte skriva ngn länk här men jag tar upp mycket av det du går igenom, har också tre barn... psykiskt misshandlad...all osäkerhet...

Har du någon i din närhet som du kan prata med och som kan vara ett stöd? Du tjänar inget på att dölja hans missbruk!

Det låter även som att han har depressiva inslag, det är vanligt att man får det som missbrukare. Men det kan inte behandlas utan att han varit nykter ett tag.

Vilka förändringar kan du göra för att säkra för dig och barnen? Ni mår inte bra och ni ska inte behöva leva så här, dessutom beskriver du en sida hos honom som gör mig rädd för er säkerhet.

Jag fick nog och kastade ut min man, det var otroligt svårt, nu många år senare är han svårt sjuk pga sitt missbruk men jag räddade mig och barnen, tror inte jag levt om jag stannat men livet är fortfarande inte lätt för hans missbruk påverkar oss på många sätt fortfarande. Det är bara ett år sedan han erkände sitt missbruk på ett möte m socialen efter en orosanmälan. Nu kan vi prata om missbruket och han vet att han kommer att dö ganska snart om han inte slutar, ändå slutar han inte, för han kan inte. Ju mer man läser om missbruk ju mer komplicerat är det.

Med detta vill jag ha sagt att din man inte kommer att kunna sluta själv! Han måste få hjälp och idag finns det läkemedel som kan underlätta om man inte har en svårt sjuk lever.

Barnen, ingen gillar soc men du har ett ansvar för barnen och ser du inte till deras bästa i detta så kan du anses som olämplig som förälder, de arbetar för att stötta barnen och dig som förälder, så var inte rädd för dem. Man hamnar i en konstig situation som anhörig med hela ansvaret för allt tom för missbrukaren (enligt sjukvård o myndigheter) men det är svårt att själv få stöd. Kan skriva en hel roman...

Mycket styrka!!!

LillaMy2

Tack för att jag får ta del av din erfarenhet. Känner igen mig i det du beskriver och jag vet att vi måste komma framåt. Hoppas fortfarande att det är tillsammans med min man. Känner mig i stormens öga blandat med att vara i ett riktigt elakt, jobbigt kaos. Hade en vecka med minimalt drickande, inte p g a förändrat beteende utan för att vi inte hade råd. Under de här dagarna fanns glimt av det liv jag trodde vi skulle ha och dela. Han var den omtänksamma och roliga mannen som jag en gång förälskade mig i. När sedan pengarna kom, kom också alkoholen tillbaka. Ingen måtta utan det hälls i sig och somnar långt innan ens den minsta skall gå isäng. Pratat med mina föräldrar, eller snarare berättat hur det ligger till (ett skrap på ytan men ändå öppnat upp). Det var ingen överraskning men vad kan de göra, känns som jag bara lägger en börda på andras axlar. Han var medbjuden på AW med nya jobbet och jag var inte jublande glad men sa att det är klart han skall gå men jag bad att han inte skulle dricka så mycket - blev fel det också. Får dåligt samvete när jag ibland önskar att han skulle visa sitt sanna jag även för andra bara för arg jag skall slippa framstå som värsta
bitchen.