Hej. Druckit mer eller mindre varje dag i ca 5 års tid. Uppehåll på någon eller några dagar då och då.
Mellan 1-6 glas vin per kväll skulle jag säga att det är. Inte sett detta som ett stort problem men har ju börjat inse att det inte är bra. När sjukdomsnojorna började komma ordentligt förra veckan bestämde jag att nu får det vara bra. Endast vin på helgen. Det är dessutom ingen i min närhet som känner till detta. Alltså inte ens min sambo.
Det gick bra i veckan. Och nu är det helt enkelt så att det är ingen alkohol i veckorna, annars kommer jag aldrig att bli av med min ångest. Dock blir jag inte av med min oro för leverskador. Detta grundar sig nog mestadels i röda prickar jag fått på kroppen sedan ett tag tillbaka. Ser det som petekier. Minismå röda/lilla prickar, som färgstänk. Några på brösten, en del på lår och överarmar. De flesta är liksom i/under huden, några dock en aning upphöjda.
Nojjar lite över en känsla över levern, kan vara lite inbillning.
Illamående, trötthet och andra symtom på levercirros har jag inte. Kan man förresten få det efter fem år? Kan fettlever ge petekier? Hård i magen men det har jag varit till och från ett bra tag och sammankopplar inte det med detta. Jag mår alltså egentligen väldigt bra. Jobbar heltid, två barn, så visst trött är jag ibland.
Jag tror att jag nojjar sjukt mycket. Och ingen kan lugna mig, jag kan ju inte prata med någon. Bara googlar heeeeela tiden och blir mer och mer orolig. Just de här prickarna jag hänger upp mig på. Någon som känner igen sig?

Lillasyrran

Ingen som känner igen sig?
? Kan röda prickar vara enda symtom? Borde inte man må sämre?
Det som hjälper mot oron nu är att ut och springa. Dricka och äta nyttiga saker. Jag föreställer mig att det ska häva eventuella skador. Men jag vet inte. Så sjukt jobbigt att gå omkring med detta i tankarna hela tiden...
Har läst och läst på forumet men inte hittat någon med samma problematik som jag riktigt...

Det låter som om din alkoholkonsumtion oroar dig allt mer. Har absolut ingen aning om vad prickarna står för men det låter som ett besök på vårdcentralen vore en bra idé! Bättre att ta tag i det nu och slippa oron. Får en känsla av att du vill göra någonting åt din situation. Börja med att kolla upp prickarna och var ärlig mot läkaren. Du tjänar på det i längden! Jag tänker att du kan få problem med både den psykiska och fysiska hälsan om du inte minskar alkoholintaget! Skriv igen! Håller tummarna för dig!

Lillasyrran

Jobbar inom vården och just på vårdcentralen...
Ska lista om mig till en annan.
Mitt problem är väl att jag är just en sådan där patient som jag vet att man inte ska vara. En som sticker huvudet i sanden. Jag vill verkligen inte söka för detta. Är så oerhört livrädd för vad man skulle kunna hitta så jag låter hellre bli. Tänker till och med att jag skulle ljuga om en del i så fall. Så att om det är något fel på proverna så beror det på något annat än alkohol. Sjukt, jag vet.
Att ändra mina vanor till att inte dricka alls i veckorna känns hur lätt som helst nu. Finns inget annat för att slippa oron. Och så hjälper det att vara här inne och läsa.
Ja jag bara babblar känns det som. Känns skönt att skriva lite om detta för som sagt så har jag inte yttrat ett ord till en endaste människa. Och det blir ett ganska ensamt liv i detta avseendet.

lizzbet

Googlat åt dig, läs OM DU VILL.
En förstorad lever --- ett tillstånd kallat hepatomegali --- kan orsakas av många olika förhållanden, eftersom levern är involverad i många av kroppens funktioner, och oftast visar leversjukdom. I många fall kanske du inte medveten om att du har en förstorad lever tills din vårdgivare upptäcker det under en undersökning eller test. I andra fall kan röda prickar som kallas angiom visas på din kropp, vilket kommer ge dig tips om det faktum att något är fel
angiom
En angioma är en godartad tillväxt av huden som består av små, utstrålande blodkärl. Angiom kan variera i storlek och var som helst på kroppen, trots att de oftast visas på bål, armar och ben. De flesta angiom uppstå av okänd anledning, men ett stort antal av dem kan tyda på leverskada. Medan angiom i sig är inte farliga, de kan indikera en underliggande sjukdom som kräver läkarvård.

Lillasyrran

Tack för ditt engagemang. Tror dock mer på petekier.
Men om det nu är det så har det ju med blodet att göra. Med trombocyter/blodplättar.
Har tidigare också haft blod i urinen, alltså för längre sedan, som synts på urinsticka. Nu har jag hittat något som heter TPI. Låga trombocyter som oftare drabbar kvinnor. Symtom är just petekier. Jaja. Oavsett kommer jag nu börja mitt nya liv. Fortsätter dessa prickar får jag helt enkelt söka för det och hoppas att levern mår bra. Det är min stora stora ångest...

Lillasyrran

Hej igen. Igår på jobbet insåg jag att 80 procent av min tankeverksamhet ägnas åt att noja över det här. Kände bara att jag var tvungen att göra något. Gick in till en av våra läkare och berättade om mina nojor och framförallt om prickarna. Var inte helt ärlig om alkoholen men berättade ändå att det kanske blivit lite för ofta och att min oro grundade sig i det. Sen har jag väl varit väl hypokondrisk tror jag. Fått för mig att jag har ascites (vätska i buken) men är nog bara lite plufsig...haha.
Jaja, han sa i alla fall att det INTE var petekier. Att de var helt ofarliga och att vissa bara får sådana. En sten föll från mitt hjärta. Inte känt mig så här lugn på flera veckor.
Men jag kommer hålla fast i mitt nya sunda liv. Känns inte alls svårt faktiskt. Inget vin i veckorna utan bara på helgen. Fre lör, thats it. Sen om det händer någon gång i veckan vid något tillfälle känns inte som ett problem. Men jag vill verkligen komma ifrån känslan jag haft de senaste kanske 2 åren, som har handlat om att jag vill dricka för att döva något, slappna av. Har planerat och varit upptagen i tankarna på hur mycket vin som finns hemma, planerat och haft mig. Det har fått mig att må dåligt och tagit bort att vara i nuet och njuta av mina barn. Hemskt.
Just nu känns det lätt allt. Och jag hoppas det fortsätter så. Kommer läsa lite här då och då. Man känner stöd och känner igen sig.

Zorro

Hej Lillasyrran. Läste om ditt första inlägg som utstrålar en sån enorm oro. Du berättar att du druckit dagligen i 5 års tid. Vore inte en idé att ge dig en vit månad?
Kanske din kropp skulle må bra av det?
Kram!
/Zorro

Lillasyrran

Inte varje dag men mellan 4-6 dagar per vecka...
Jo det hade säkert varit nyttigt. Ska fundera på det.
Tycker bara det är så gott och mysigt också ?☺️ Tror det finns två sidor av mig. En normal och en icke normal...
Har varit mer av den icke normala, helt klart...
Jag gissar att det här är ett sätt för mig att få fortsätta dricka lite...så mycket förstår jag. Men jag ska ge det här en rejäl chans. Jag vill kunna leva ett vanligt liv med en sund inställning till alkohol. Om det är möjligt hade det varit underbart. Just nu känns det bra. Men jag ska vara mycket försiktig. Min stora oro och ångest sista veckorna har varit ett stort uppvaknande för mig.